5 trucuri pentru a-ți găsi un job când ai peste 40 de ani

Schimbarea de job poate fi un lucru ușor înspăimântător la orice vârstă dar, după 40 de ani, grijile parcă sunt chiar și mai mari. Deși practic cei mai mulți dintre noi suntem la apogeul carierei în acest moment, există un mit aproape devenit realitate, și anume că este mult mai greu să te angajezi după 40 de ani. Desigur, circumstanțele diferă în funcție de domeniu, de cunoștințe și de dorințele personale, dar stigmatul există, din păcate. Dacă simți că a venit momentul pentru o schimbare, dar ți-e frică să te arunci cu capul înainte, aceste 5 trucuri îți vor reda încrederea în abilitățile tale de a găsi un job după 40 de ani. Poți începe căutarea chiar aici

 

Folosește-te de rețeaua ta

Nu ne referim doar la contul de profesionist de pe diferite platforme, ne referim la oamenii pe care chiar îi cunoști pentru că ți-au fost șefi, colegi, clienți sau chiar parteneri de afaceri. Dacă ai făcut o impresie bună, cel mai probabil aceștia îți pot scrie o recomandare sau chiar să te propună pentru o funcție care se potrivește cu abilitățile tale. Dacă te cunosc de destulă vreme, cel mai probabil aceștia știu de ce ești în stare și de valoarea adăugată pe care o poți aduce într-o firmă. Nu ezita nici să apelezi la prieteni, care te pot recomanda doar pentru că îți cunosc etica profesională. Nu știi niciodată de unde sare iepurele. 

 

Pune accentul pe realizări 

Știi că mulți tineri nu pot obține un job deoarece le lipsește experiența din CV? Dacă ești trecut de 40 de ani, atunci acea porțiune a CV-ului tău cel mai probabil abundă în locuri de muncă și realizări. Ai experiența necesară, pregătirea și cel mai probabil și capacitățile pentru a aduce valoare unui loc de muncă, chiar dacă nu ești la fel de tânăr precum alți candidați. În orice email sau scrisoare de intenție pe care le trimiți, ai face bine să pui accentul pe cum te ajută anii de experiență, atât personală cât și profesională să fii mai bun. Toate cunoștințele acumulate se pot transforma în timp mai scurt de pregătire și adaptare la un nou loc de muncă, un fapt extrem de apreciat de angajatori, mai ales atunci când sunt presați de timp. 

Fii îndrăzneț 

Poate fi complicat să pui întrebări mai dificile atât la interviu, dar și ca angajat, atunci când nu ai experiență în câmpul muncii. După 40 de ani, cel mai probabil ai fost la câteva zeci de interviuri și ai o idee destul de bună despre ce poți face mai bine într-un job nou. Nu te sfii să provoci angajatorul într-un mod profesionist în cadrul interviului. Trebuie să îl lași pe acesta să vadă că știi despre ce vorbești și știi cât valorează experiența ta. 

 

Arată că poți lucra cu oameni mai tineri

Foarte mulți angajatori ar putea să ezite să te angajeze de frica faptului că nu te vei integra. Este foarte posibil să ai parte de un intervievator mai tânăr sau mult mai tânăr decât tine și acesta este primul moment în care trebuie să dai dovadă de flexibilitate. Arată că înțelegi faptul că cea mai importantă este competența, nicidecum vârsta. Mai ales, angajatorul trebuie să poată vedea la tine deschiderea de a învăța, chiar și de la oameni mai tineri decât tine și faptul că ai o atitudine înțelegătoare și prietenoasă. 

 

Arată că ești dispus să evoluezi 

Mulți oameni care sunt mai aproape de vârsta pensionării decât de începutul carierei lor ar putea să dea dovadă de apatie și lipsă de interes în ceea ce privește evoluția profesională. Practic, uneori doar asta îi separă de candidații mai tineri. Arată că pentru tine vârsta e doar un număr și ești mai mult decât dispus să înveți lucruri noi și să atingi apogeul profesional chiar și după 40 de ani. 

Mult succes!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5