70 de rețete șugubețe pentru Virgil Rațiu
Pe 21 martie, acum 70 de ani, s-a născut scriitorul mureșean-bistrițean-clujean Virgil Rațiu! Acum nu mai putem detașa Ziua Mondială a Poeziei de ziua dânsului! De peste 10 ani, de când coordonez cercul literar de la Palatul Copiilor Bistrița, de multe ori am găsit inspirația în cărțile pentru copii scrise, cu șarm și sensibilitate, de Virgil Rațiu: „Cartea de bucate necolorate”, „Cartea cu Alfonzel conectat la Internel” și „Rugăciunițe” (mai multe ediții).
În întâlnirile spontane sau puse la cale pe la Palatul Copiilor Bistrița, la Casa Corpului Didactic, la Bibliotecă, la Librăria Casa Cărții, citind poezii blandiene în ploaie, în Piața Eminescu – la prietenul nostru mai mare, scriitorul a avut mereu o grijă specială față de inocenții pământului. Pe Bucătarul literar Virgil Rațiu unii copii l-au întâlnit și în Cenaclul George Coșbuc, unde cenacliștii știu cât e de critic scriitorul în cadrul dezbaterilor, dar, în preajma copiilor, se face mic, e altul. Pe cei mai mari îi girează pentru publicare în „Mișcarea literară”, împreună cu redacția revistei bistrițene.
În acest an școlar, am primit un dar suplimentar/ special din partea autorului: un autograf (mai ales pentru copii) pe o nouă ediție a volumului „Carte de bucate necolorate pentru copii”, apărut, în 2020, la Editura Limes, Cluj-Napoca, carte dedicată nepoatelor sale iubite. Cu ilustrații tonice, realizate de Laura Poană, rețetele scrise în manieră ludică expresionistă ne îmbie la evadări dintre cele mai reconfortante.
Rețetele domnului Virgil Rațiu sunt și provocări creativ-recreative încântătoare, dar și mici semnale de alarmă. Cum înveți bomboanele să înoate, cum faci ciorbă de șotron, chec cu șah și stafide sau sărmăluțe în frunze de Păcălici sunt doar câteva dintre provocările bucătarului nostru. Simpatice foc! Cu mai multă concentrare, imaginație și un pic noroc, descâlcești câteva din multele sensuri istețe în retețele astea șugubețe.
Copiii nu s-au lăsat mai prejos. I-au scris/ desenat și ei 70 de rețete mai altfel, pentru o viață luminoasă, plină de voie bună. Poate revenim într-o altă etapă, cu rețete năstrușnice, lansate, bucată cu bucată, de mici bucătari dezinvolți. Deocamdată, mă rezum doar să vă spun că, pe lângă elevi de la cercul de teatru/ creație literară de la Palatul Copiilor Bistrița, s-au îmbiat să conceapă rețete și fani mai mari de la Pictura la Palat (prof. dr. Diana Morar), și colegi de la Clubul Copiilor Năsăud (profesor Maria Rus) și, într-o proporție foarte serioasă, „Șoriceii de Bibliotecă” de la Colegiul Național Andrei Mureșanu (coordonator Aurora Rad). Exercițiul lor a fost un bun prilej de a-i spune în cor: Ani mulți, sănătoși și frumoși, fără nici un nor, spre bucuria tuturor/ copiilor!
Sărbătoritul nostru tare s-a bucurat când i-am dat de știre (chiar de ziua dânsului) despre cele 70 de rețete sugubețe/ istețe și a zis că abia așteaptă să vină la Bistrița să le mănânce pe toate, felie cu felie.
Adaugă comentariu nou