8 mai, Ziua Mondială a Crucii Roşii

Sărbătorită din anul 1948, pe data de 8 mai, Ziua Mondială a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii ne reaminteşte în fiecare an că pe 8 mai s-a nascut fondatorul acestei societăţi, Henry Dunan (8 mai 1828- 30 octombrie 1910). El a convins opinia publica că în oameni există un izvor nesecat de compasiune, solidaritate şi respect pentru cei din jur, lăsând la o parte educaţia, rasa, sexul sau convingerile religioase.

   Henry Dunant, om de afaceri elveţian,  simpatiza cu ideile socialiste. Într-o călătorie de afaceri în Italia a fost martorul urmărilor bătăliei de la Solferino (localitate situată între Milano şi Verona), bătălie în care s-au pierdut mii de vieţi omeneşti de ambele părti combatante (austrieci pe de o parte, francezi şi italieni pe de alta). Memoriile acestei experienţe au fost înregistrate în cartea “Memoriile de la Solferino”, carte care a devenit sursa de inspiraţie pentru crearea Comitetului de Cruce Roşie în 1883. Convenţia de la Geneva din 1901 se bazează pe ideile lui Durant, iar în 1901 acesta ia primul Premiul Nobel pentru Pace împreună cu Frederic Passy (20 mai, 1822-12 iunie, 1912).

       Ca simboluri ale organizaţiei, au fost adoptate steua roşie grecească şi semiluna roşie, pe fond alb. În decembrie 2005, Conferinta Diplomatică a statelor participante la Convenţia de la Geneva a adoptat un protocol adiţional  prin care a fost ataşata lângă cele două simboluri o emblema adiţionala, un romb roşu, cunoscut sub denumirea de “"cristalul roşu”. Designul noii embleme create are scopul de a deveni un simbol cu conataţii mult mai largi,  uşor recunoscut şi acceptat de diversele culturi ale lumii (in contrast cu crucea rosie şi semiluna islamică, care sunt adesea asociate cu creştinismul şi islamul). Nicio ţară sau asociaţie nu este obligată să îşi schimbe emblemele sau să o utilizeze strict pe cea nouă).

     Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie reprezintă reţeaua umanitară cea mai mare din lume. Este alcătuită din Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, Comitetul Internaţional de Cruce Roşie (CICR) şi 185 Societăţi Naţionale membre  şi aproape 100 de milioane de voluntari.

    Aniversarea Zilei Mondiale a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii din acest an accentuează importanţa unor alianţe puternice la nivel local şi global pentru a întâmpina nevoile umanitare crescânde contemporane astfel incit, tema evenimentului din acest an este “ÎMPREUNĂ PENTRU UMANITATE”. “Ştim din experienţa acumulată în intervenţiile din situaţiile de criză că nici o organizaţie guvernamentală nu poate face faţă de una singură provocărilor crescânde generate de catastrofe, conflicte, urgenţe medicale, sărăcie şi migraţie”, a declarat preşedintele Federaţiei Internaţionale, Juan Manuel Suarez del Toro şi preşedintele CICR, Jakob Kellenberger într-o declaraţie comună.

      Un exemplu excelent referitor la modul în care eforturile combinate au avut un impact major asupra epidemiilor este reprezentat de Iniţiativa împotriva Pojarului care este sprijinit de Crucea Roşie Americană, Centrul pentru Controlul Epidemiilor, Naţiunile Unite, UNICEF şi WHO. Împreună au reuşit să reducă cu 75% mortalitatea generată de pojar în Africa şi cu 60 % la nivel mondial din 1999.

       De ce nu am servi şi un exemplu românesc de solidaritate umană, concentrându-ne asupra efectelor pe care le are lipsa noastră de solidaritate cu cei care au nevoie de sânge?!

       Pe internet pot fi accesate mai multe informatii despre  Federaţia  Internaţională a  Crucii Roşii şi Semilunii Roşii la adresa www.ifrc.org

 

                 Sociolog Mirela Parker,  Compartiment Promovarea Sănătăţii

                          Autoritatea de Sănătate Publică BN

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5