Acordurile de colaborare pentru Varianta de ocolire Bistriţa şi Drumul expres Bistriţa-Cluj, semnate! Licitațiile pentru studiile de fezabilitate sunt în derulare!
Primăria Bistrița a găzduit, în prezența oficialităților naționale, județene și locale, parafarea Acordurilor de colaborare pentru Varianta de ocolire Bistriţa şi Drumul expres Bistriţa-Cluj. Alături de președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, au fost prezenți Cristina Amărăzeanu - Director Direcţia Finanţări şi Terenuri din cadrul CNAIR, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mânzat, respectiv primarul comunei Budacu de Jos – Florin Sandu Simionca și viceprimarul comunei Livezile – Florin Griga.
Invitați la acest eveniment festiv au fost președintele Camerei Deputaților – Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naționale – Vasile Dâncu, ministrul Sănătății – Alexandru Rafila, vicepreședintele Senatului – Paul Stănescu, vicepreședintele Camerei Deputaților – Daniel Suciu, senatorul Ioan Deneș, deputații Diana Morar și Bogdan Ivan, prefectul Mica Oprea și subprefecții Ioan Zăgrean și Atilla Decsei, vicepreședintele CJ-Camelia Tabără. De asemenea, primarul Becleanului – Nicolae Moldovan, primarul Dorin Vlașin (Năsăud), Cătălin Bota (Sângeorz-Băi), consilieri județeni și municipali, specialiști din Consiliul Județean și Primăria Bistrița au onorat un moment așteptat de comunitate.
Primarul Ioan Turc a menționat, din capul locului, că primii pași pentru Varianta de ocolire Bistrița au fost făcuți în 18 martie 2021, când a fost semnat parteneriatul dintre municipiul Bistrița și CNAIR, continuat cu cei trei parteneri – Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăriile Livezile și Budacu de Jos.
„Bistrițenii așteaptă o soluție pentru traficul care crește și e puțin probabil că vom asista la scăderi. În ceea ce privețște drumul rapid Bistrița-Cluj, acesta va fi un motor de dezvoltare pentru Bistrița, pentru Beclean, pentru Dej. Vom colabora pentru ca ambele deziderate, și centura ocolitoare și drumul rapid să fie realizate cât mai curând”, a declarat primarul Turc.
Președintele CJ, Radu Moldovan, a menționat că după o istorie zbuciomată a variantei ocolitoare, în urma doscuțiilor, s-a ajuns la acest parteneriat și la această variantă de traseu propusă, acceptată de cetățeni. „Sunt convins că prin implicarea noastră, a tuturor din administrație, în parteneriat cu CNAIR, și cu cei care vot câștiga licitațiile pentru întocmirea studiilor de fezabilitate – licitații care se află în derulare – vom putea urgenta aceste demersuri și vom putea depune documentația pentru obținerea finanțării. Este o nevoie vitală pentru dezvoltarea județului de aceste două mari investiții”, a spus președintele Moldovan.
***
Acordul de Colaborare între Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Consiliul Județean Cluj, Primăria Bistrița și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pentru realizarea obiectivului de investiții ,,Drum expres Cluj-Dej-Bistrița”
Proiectul „Drum Expres Cluj – Dej – Bistrița” este format din două sectoare de drum, respectiv drumul expres Dej – Bistrița, ca parte a aliniamentului Autostrăzii Nordului (lotul 1), și sectorul independent de drum expres Cluj – Dej.
Potrivit acestui acord, părțile convin să colaboreze pentru susţinerea procesului de selecţie a modului de definire și conectare a aliniamentelor drumurilor expres Cluj - Dej și Dej - Bistriţa, a identificării eventualelor constrângeri la nivel local și judeţean, a emiterii cu celeritate a avizelor și certificatelor de urbanism necesare, a facilitării accesului proiectanţilor care vor implementa/implementează cele două contracte de prestări servicii de proiectare.
Proiectarea și implementarea proiectului „Drum Expres Cluj – Dej – Bistrița” se vor realiza în două etape:
-
etapa 1 - de proiectare, reprezentând elaborarea Studiului de Fezabilitate, care se va realiza de către CNAIR S.A.
-
etapa a 2-a - Implementarea secţiunii Cluj - Dej - Bistriţa, care se va realiza de către Județul Cluj, Județul Bistrița-Năsăud și Municipiul Bistrița, în baza documentaţiei tehnice elaborate în etapa 1 (studiul de fezabilitate) și care se va reglementa printr-un nou acord de parteneriat.
Perioada de valabilitate a Acordului de colaborare începe la data semnării acestuia de către părți și încetează la data demarării etapei a doua.
Potrivit acordului, CNAIR S.A. se obligă să demareze întreaga activitate pentru obţinerea fondurilor externe nerambursabile necesare implementării etapei 1 în cadrul POIM 2014-2020 și să deruleze întregul proces necesar implementării etapei de proiectare a Autostrăzii Nordului și a sectorului de drum expres Cluj – Dej. Totodată, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean Cluj și Primăria Municipiul Bistriţa se obligă să asigure întregul suport necesar pe perioada pregătirii proiectului, în conformitate cu competenţele legale.
***
Acordul de Colaborare între Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Municipiul Bistrița, Primăria Budacu de Jos și Primăria Livezile, pentru realizarea obiectivului de investiții ,,Varianta de ocolire Bistrița”,
Obiectivul de investiții „Varianta de ocolire Bistrița” este componentă a Lotului 2, Bistrița - Vatra Dornei, ca parte a interconectării aliniamentului Autostrăzii Nordului la municipiul Bistrița.
Potrivit Acordului de colaborare, părțile convin să colaboreze pentru susținerea procesului de selecție a modului de interconectare a municipiului Bistrița la aliniamentul Autostrăzii Nordului (lot 2, Bistrița-Vatra Dornei), a identificării eventualelor constrângeri la nivel local, a emiterii cu celeritate a avizelor și certificatelor de urbanism necesare, a facilitării accesului proiectantului care implementează contractul de prestări servicii de proiectare pentru lotul 2 al Autostrăzii Nordului pentru realizarea studiilor de teren, precum și a oricăror alte activități necesare în scopul proiectului.
Proiectarea și implementarea proiectului se vor realiza în doua etape, după cum urmează:
-
Etapa 1 - Etapa de proiectare, reprezentând elaborarea Studiului de Fezabilitate, care se va realiza de către CNAIR S.A.
-
Etapa a 2-a - Implementarea secțiunii cuprinzând conexiunea cu municipiul Bistrița, denumită în cadrul prezentului parteneriat „Varianta de ocolire Bistrița", ca parte din Autostrada Nordului (lot 2), care se va realiza de către unitățile administrativ-teritoriale implicate, în baza documentației tehnice elaborate în etapa 1 (studiul de fezabilitate) și care se va reglementa printr-un acord de parteneriat.
Perioada de valabilitate a Acordului de colaborare începe la data semnării acestuia de către părți și încetează la data demarării etapei a doua.
Potrivit acordului, CNAIR S.A. se obligă să demareze întreaga activitate pentru obţinerea fondurilor externe nerambursabile necesare implementării etapei 1 în cadrul POIM 2014-2020 și să deruleze întregul proces necesar implementării etapei de proiectare a Autostrăzii Nordului.
Citiţi şi:
- Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Primăriile Budacu de Jos şi Livezile, partenere ale Primăriei Bistriţa şi CNAIR în realizarea Variantei de ocolire a municipiului Bistriţa
- Acord de colaborare între Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean Cluj, Primăria Bistriţa şi CNAIR pentru realizarea Drumului expres Cluj-Dej-Bistriţa
- Acordurile de colaborare pentru Varianta de ocolire Bistriţa şi Drumul expres Bistriţa-Cluj, semnate în prezenţa ministrului Transporturilor
- Ionuţ Simionca (PMP BN): Autostrada Nordului se construiește!
- Primarul Ioan Turc: Am semnat acordul de colaborare cu CNAIR pentru varianta ocolitoare a municipiului Bistriţa
Adaugă comentariu nou