ACTIVITATEA BISERICII ORTODOXE ROMANE IN ANUL 2008
Anul 2008 fiind declarat “Anul Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii”, a fost bogat in actiuni cu caracter preponderent misionar, cultural, editorial si mediatic, desfasurate in cuprinsul eparhiilor Patriarhiei Romane din interiorul si din afara granitilor tarii.
Evenimentele bisericesti principale ale anului care s-a incheiat au fost: canonizarea a 16 noi sfinti romani, alegerea si intronizarea a 10 noi ierarhi, resfintirea Catedralei Patriarhale de catre ierarhii Sfantului Sinod, la implinirea a 350 de ani de la sfintirea sfantului lacas, preum si organizarea la Bucuresti a pelerinajului cu moastele Sfantului Apstol Pavel aduse de la Veria, Grecia.
Activitatea Bisericii Ortodoxe Romane in anul 2008 s-a concentrat pe trei directii principale, pastoral-litrgica, cultural-misionara si social-caritativa.
Organizarea administrativ-bisericeasca reflecta existenta a 53 membri ai Sfantului Sinod, adica Parintele Patriarh, 8 mitropoliti, 5 arhiepiscopi, 24 episcopi eparhioti, 2 episcopi vicari patriarhali, 10 episcopi vicari, 3 arhierei vicari, care activeaza in Patriarhia Romana in cele 28 eparhii din tara, indrumand activitatea a 14.537 preoti si diaconi, care slujesc in cele 15.717 lacasuri de cult din intreaga Biserica, grupate in 175 protopopiate, precum si in cele 13 eparhii din afara granitelor tarii, unde slujesc 513 preoti si diaconi. La 31 decembrie 2008 existau inca 296 parohii fara lacasuri de cult, mai ales in mediul rural.Din punct de vedere pastoralliturgic, in anul 2008 au fost primiti prin hirotonie in randul clerului 4 arhierei si 589 preoti si diaconi. Viata monahala din cele 626 asezaminte monahale (451 manastiri, 166 schituri, 9 metocuri) in care traiesc 2.944 calugari si 5.067 calugarite, s-a desfasurat in rugaciune, munca si studiu potrivit regulilor monahale si sfintelor canoane.In randul personalului clerical, 279 sun doctori in teologie, 162 absolventi ai cursului de doctorat, 997 absolventi de master, 9.545 licentiati in teologie, 210 si cu alte studii superioare decat cele teologice, iar din randul personalului monahal 19 sunt doctori in teologie, 17 absolventi ai cursului de doctorat, 136 absolventi de mater si 1.062 licentiati in tologie.
Grija ierarhilor, preotilor si credinciosilor pentru lacasurile de cult s-a concretizat in punerea pietrei de temelie si inceperea lucrarilor la 153 biserici noi, continuarea lucrarilor la 923 biserici noi incepute in anii anteriori, finalizarea lucrarilor la 300 de biserici nou construite, dintre care 265 au fost sfintite, repararea, restaurarea si consolidarea la 563 biserici care nu sunt monumente, repictarea a 417 biserici, din randul carora 296 lacasuri au fost resfintite.Cheltuielile s-au realizt din contributiile credinciosilor, din fonduri proprii, de la Fondul Central Misionar, din fonduri eparhiale, de la sponsori si de la bugetul de stat.
Cele mai importante evenimente ale anului 2008, care au intregit activitatea pastoral-liturgica ale Bisericii Ortodoxe Romane, au fost, adoptarea de catre Sfantul Sinod a hotararilor privind canonizarea a 16 noi sfinti romani si proclamarea solemna a acestora, amintim aici, printre ceilalti, pe Sfintii Mucenici si Marturisitori Nasaudeni, Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra, Vasile din Telciu, ocuparea unor eparhii vacante in tara prin alegerea si intronizarea de noi ierarhi eparhioti, ocuparea unor eparhii vacante din afara granitelor tarii prin alegerea, hirotonirea, unde a fost cazul, si intronizarea de noi ierarhi eparhioti.
Un eveniment cu o deosebita insemnatate in anul 2008 a constituit reluarea dialogului dintre Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a celor doua Americi si Episcopia Ortodoxa Romana din America, pentru realizarea unitatii bisericesti a romanilor de pe continentul american.
Anul 2008, declarat de Patriarhia Romana « an jubiliar al Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii », a fost marcat in cadrul Editurii Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa prin publicarea unei noi editii a Sfintei Scripturi, textul sinodal, si prin publicarea unei editii jubiliare a Liturghierului, care aduce nu numai o tinuta grafica deosebita, ci si un simtitor aport de precizie si de bogatie in nuantarea intelesurilor teologice ale textului liturgic. Au fost, de asemenea, publicate scrieri apartinand Sfantului Ioan Gura de Aur si primele doua volume din Filicalia Romana.
Sectorul Patrimonial Cultural a elaborat in decursul anului 2008 cursul de Muzeologie generala de 680 pagini. La un numar de 323 de monumente bistorice bisericesti s-au realizat lucrari de restaurare in valoare de peste 69.450.548 lei, finantarea s-a realizat din contributii eparhii, Ministerul Culturii si Cultelor, Secretariat de stat pentru culte, Consilii Judetene, Consilii Locale, Primarii, contributii de la credinciosi, Oficiul National al Monumentelor istorice, alte surse si fonduri PHARE. In Patriarhia Romana functioneaza 275 muzee si colectii muzeale si 42 centre de ocrotire a patrimoniului cultural.
In anul scolar 2007-2008, 9.292 profesori, dintre care 2750 preoti, au predat disciplina Religie, in scolile de stat, iar 42 de inspectori de specialitate si-ai desfasurat activitatea specifica. Invatamantul teologic ortodox superior este reprezentat prin 11 facultati de teologie si 4 departamente de teologie incluse in cadrul altor facultati. In anul universitar 2007-2008 au fost scolarizati 8.800 studenti, 2.154 masteranzi si 334 doctoranzi, dintre care 41 au obtinut titlul de doctor in teologie. Cifra generala de scolarizare, in cadrul invatamantului teologic universitar, este de 10.954 studenti.
Activitatea social-filantropica a Biseriii Ortodoxe Romane, la nivelul celor 28 eparhii, este asigurata de 994 persoane, adica 29 consilieri sociali, 33 inspectori eparhiali, 228 asistenti sociali teologi sau cu studii de specialitate, 103 preoti misionari, 121 lucratori sociali, 184 voluntari si 296 din alte categorii de personal. In cuprinsul Patriarhiei Romane functioneaza 345 asezaminte social-filantropice, dintre care 109 asezaminte pentu copii, 51 asezaminte pentru varsnici, 106 cantine si brutarii sociale, 23 cabinete medicale si 2 farmacii sociale, 11 centre de diagnostic si tratament pentru persoane cu nevoi speciale, 33 centre de consiliere, 1 centru pentru victimele traficului de fiinte umane si 19 centre pentru asistenta familiilor in dificultate .De serviciile si proiectele sociale desfasurate in eparhii, in anul 2008, au beneficiat 406.164 persoane si familii, dintre care 135.916 copii din asezamintele sociale ale Bisericii, ale statului, dar mai ales din familii sarace si fara posibilitati de intretinere, 31.448 persoane cu dizabilitati, cu deficiente de vorbire, vedere si auz, consumatori de droguri, persoane infectate cu HIV / SIDA, victime ale traficului de fiinte umane si delicventi, 118.887 persoane varsnice din asezamintele de protectie sociala bisericesti, din centrele sociale de tranzit si adaposturi de noapte, batranii singuri, nedeplasabili, abandonati de familie, precum si 119.913 familii sarace, tineri, someri, detinuti eliberati sau victime ale inundatiilor si altor calamitati.
In ceea ce priveste Catedrala Mantuirii Neamului, la 30 septembrie 2008 au inceput lucrarile de efectuare a studiilor geotehnice pe amplasamentul destinat noii Catedrala patriarhale.
O activitate laborioasa a desfasurat in cursul anului 2008, ca dialog permanent institutionalizat dintre Stat si Biserica, Comisia Mixta Guvern-Patriarhie, care a contribuit imens la aprobarea, publicarea si intrarea in vigoare a unor legi, ordonante de urgenta, hotarari de guvern si ordine de ministru, avand ca finalitate imbunatatirea cadrului legislativ privitor la viata religioasa si la sprijinirea de catre stat a unitatilor de cult ale Bisericii Ortodoxe Romane.
Citiţi şi:
- Vrednic este! Azi, Patriarhul Daniel i-a oferit Crucea Patriarhalã protopopului Ioan Dâmbu, voievodul Țãrii Nãsãudului
- Duhovnicul unei mănăstiri din judeţ ales de Sfântul Sinod episcop al Spaniei și Portugaliei
- Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Noi episcopi, filmările interzise în biserici
- Avem episcop nou! Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales!
- Biserica Ortodoxă se implică în campania de vaccinare
Adaugă comentariu nou