AEP recrutează experți electorali, adică viitorii președinți și locțiitori din secțiile de votare
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) lansează campania de recrutare a persoanelor care doresc să facă parte din Corpul experților electorali, din cadrul căruia vor fi desemnați președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare și locțiitorii acestora.
Procedura de admitere în Corpul experților electorali se va derula conform metodologiei aprobate de AEP prin Hotărârea nr. 11/2015. „Corpul experților electorali este o evidență permanentă a persoanelor care pot deveni președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și străinătate sau locțiitori ai acestora, înființată, gestionată și actualizată de AEP, în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (8), art. 104 alin. (1) și (2), art. 118 alin. (3) și (4) și ale art. 120 din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. Poate face parte din Corpul experţilor electorali persoana care îndeplineşte următoarele condiţii, şi naume are cetăţenia română; cunoaşte limba română, scris şi vorbit; are drept de vot; are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcţiei; nu face parte dintr-un partid politic; a absolvit cel puţin învăţământul general obligatoriu; nu este urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal”, se arată în comunicatul remis redacţiei.
Persoanele care au mai îndeplinit funcția de președinte al biroului electoral al secției de votare sau de locțiitor al acestuia și care solicită în scris să fie admise în Corpul experților electorali parcurg o procedură de avizare, realizată de Departamentul de organizare a proceselor electorale din cadrul AEP.
Admiterea în Corpul experților electorali se face prin examen pentru persoanele care nu au mai exercitat funcţia de preşedinte al biroului electoral al secţiei de votare sau de locţiitor al acestuia, dar şi pentru cele care au fost excluse ori s-au retras (situaţie care nu s-a întâmplat):
Examenul de admitere are ca obiect cunoaşterea legislației în materia exercitării dreptului de vot şi a modului de aplicare a acesteia; planificarea operațiunilor electorale din secția de votare şi consemnarea rezultatelor votării.
Potrivit Hotârii AEP nr. 11/2015, sunt două modalități de desfășurare a examenului de admitere - examen scris (organizat într-un centru de examinare pus la dispoziție de către primar, prefect sau misiunea diplomatică, în condițiile legii, precum şi la sediile Autorităţii Electorale Permanente, ale filialelor şi birourilor acesteia) sau în sistem online. Programarea online şi examenul în sistem online vor avea loc începând cu data de 1 ianuarie 2016.
Mai multe informaţii pot fi accesate la adresa http://www.roaep.ro/instruire/.
Citiţi şi:
- Tragerea la sorți pentru președinții și locțiitorii din secțiile de votare va avea loc luni!
- Deficit de experţi electorali – preşedinţi şi locţiitori ai secţiilor de votare – în 15 localităţi. Vezi până când te mai poţi înscrie!
- AEP: În 12 mai are loc tragerea la sorți computerizată pentru desemnarea președinților secțiilor de votare și a locțiitorilor acestora
- Vezi lista preşedinţilor şi locţiitorilor de la cele 313 secţii de votare din Bistriţa-Năsăud!
- Au fost desemnaţi preşedinţii şi locţiitorii celor 313 secţii de votare! Vezi lista acestora!
Adaugă comentariu nou