Alegerile prezindenţiale pot aduce primarilor amenzi
Pregătirea alegerilor prezindenţiale reprezintă, la ora actuală, una dintre priorităţile autorităţilor locale şi judeţene.
Peste 60 de primari şi secretari din judeţ au participat, ieri, la o şedinţă de instruire în vederea organizării alegerilor prezidenţiale din această toamnă. Evenimentul a avut loc în sala de conferinţe a Hotelului Bistriţa. Şedinţa a fost coordonată de subprefectul Ioan Păun, Mica Oprea, şefa de cabinet a prefectului, ajutaţi de preşedintele Biroului Electoral Judeţean, judecătorul Ilie Ursu.
În ceea ce priveşte strict alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie, preşedintele BEJ, Ilie Ursu, a explicat câteva dintre noutăţile acestui scrutin şi a insistat, totodată, asupra necesităţii respectării tuturor prevederilor legale şi a termenelor pentru a evita astfel, situaţia aplicării unor amenzi pe domeniul electoral, amenzi cuprinse între 1.000-10.000 lei.
Mai exact, potrivit Legii 370/2004, modificată prin Ordonanţa 95/2009, primarii sunt obligaţi să ridice, până pe 12 octombrie, listele electorale permanente, de la Biroul Judeţean Electoral, şi să le semneze, atât ei, în calitate de şefi ai administraţilor publice locale, cât şi secretarii primăriilor. Un aspect deosebit de important constă în actualizarea listelor electorale permanente, prin radierea atât a persoanelor decedate, cât şi a celor care au renunţat sau au pierdut cetăţenia română.
Cu cinci zile înainte de scrutin, primarii vor mai primi trei exemplare de pe copiile listelor electorale permanente: unul rămâne la primărie, iar celelalte două se vor preda, pe 20 noiembrie, preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare. Reprezentantul BEJ a sublinat că listele electorale permanente nu se afişează nicăieri, întrucât constituie contravenţie, dar se pot pune la dispoziţia alegătorilor pentru consultare. De asemenea, reprezentanţii Prefecturii au specificat că eventualele modificări operate în listele permanente se comunică în 48 de ore Biroului Judeţean.
La capitolul noutăţi, autorităţile au menţionat dispariţia noţiunii de listă electorală suplimentară şi introducerea celei de tabel electoral. Aceste tabele vor exista la secţiile de votare speciale acolo unde, de altfel, vor fi montate şi camere web şi calculatoare.
La secţiile de votare speciale se vor întocmi tabele electorale în care vor fi înscrişi alegătorii din alte localităţi, iar pentru cei care votează prin intermediul urnei mobile vor exista tabele electorale separate, modelele fiind stabilite prin H.G. Alegătorii omişi din listele permanente vor fi inscrişi într-un tabel electoral. Şi membrii birorurilor electorale pot vota în secţiile respective, fiind trecuţi tot în tabele electorale, dacă nu sunt pe lista permanentă.
În legătură cu alegătorii netransportabili, cererile pentru solicitarea urnei mobile se vor depune până în ziua anterioară votării, iar sâmbătă, 21 noiembrie, cererile se pot depune în intervalul orar 18.00-20.00.
Citiţi şi:
- ACL solicită verificarea listelor suplimentare
- Cum votăm şi unde votăm
- Prefectul Ioan Ţintean: Cred că exerciţiul electoral se va desfăşura în bune condiţii
- Peste 31% dintre alegătorii din Bistrița-Năsăud și-au exercitat dreptul la vot!
- Trei primării din Bistriţa-Năsăud sancţionate de Autoritatea Electorală Permanentă
Adaugă comentariu nou