Alex Ştefan Tenkei, primul DJ atestat, din Bistriţa: Lumea se distra cu adevărat! Nu mai există voci şi melodicitate în muzică!

Nicusor Dan

Ştefan Tenkei este primul bistriţean care a obţinut atestat de „Prezentator” la discotecă, pe vremea comunistă. Adică a fost DJ la Clubul Tineretului din Bistriţa. În cadrul unei conferinţe de presă susţinute cu Gelu Drăgan, acesta a rememorat câteva din reperele vremurilor de atunci.

„Am fost primul DJ şi longeviv, 18 spre 19 ani. Vreo 18 generaţii au trecut prin discotecă. Erau alte vremuri, lumea de distra cu adevărat. Erau doar 3 ore de distracţie, mulţi ieşeau curgând apa pe ei. Prima dată, s-a organizat discotecă pe „Ştefan cel Mare”, era o casă veche care s-a transformat în club şi care a fost luată de Uniunea Tineretului Comunist de pe vremea aceea şi s-a format Discoteca Tineretului. După aceea, s-a mutat jos „la Groapă”, aşa i se spunea, sub Casa de Cultură. Acolo a fost mult timp până s-a făcut la Hotelul Tineretului, la Apollo.

Am început în 1973, aveam 21 de ani. Aveam nişte magnetofoane, cu două piste, mergea banda şi era gata. Nu erau nici măcar stereo. Pe parcurs, am luat scule tot mai performante, ca într-o bună zi să îmi iau un magnetofon care a costat cât jumătate de Dacie – 35.000 lei - era un magnetofon AKAI, japonez”, a povestit DJ TEnkei.

Potrivit acestuia, muzica era adusă de afară de stewardese, iar soţii acestora multiplicau benzile şi o vindeau în toată ţara. „Plăteam muzica, plus suportul, banda magnetică. Boney M a fost una dintre cele mai de succes trupe a vremurilor respective, alături de ABBA. Între cele două trupe era o concurenţă foarte mare. Astăzi scotea una un hit, mâine cealaltă, nu ştiai care e cea mai bună. În perioada aceea, era o muzică superbă. Nu aş vrea să fiu un critic rău, dar am o părere foarte proastă despre muzica de acum. Nu există melodicitate, nu există voce, doar bass şi boom-boom. În toate maşinile auzi doar gălăgia asta. Pe internet e plin de muzică şi ai putea lua tot felul de muzică, nici măcar nu mai trebuie să plăteşti ca altădată. Noi dădeam o grămadă de bani pe muzica aia.”, a mai spus Ştefan Tenkei.

Acesta a precizat că a păstrat toate benzile, casetele, discurile de vinil etc. „Am stat 3 ani până m-am hotărât să îmi iau calculator, timp în care apăruseră mini-discuri. Greu am trecut de la una la alta. Mă mai duc la eveniment, în stânga, în dreapta, dar să nu mă cheme să le pun manele, că nu mă duc. Mă duc la întruniri de oameni serioşi, mai în vârstă, care ascultă muzica pe care o ascult şi eu. Mă simt bine cu muzica pe care o pun, se simt bine şi ei. Îi simt ca suflet şi ştiu cu ce să vin în faţa lor. Dacă aş pune muyica aceea tinerilor, nu aş avea niciun succes”, a menţionat Ştefan Tenkei.

DJ-ul bistriţean a spus că atunci când a dat proba pentru atestat, prima dată a fost evaluat timpul în care reuşeşte să pună banda pe magnetofon. A avut probleme cu Poliţia, pentru că punea şi muzică rock în discotecă, deşi era interzis. Probabil pentru mesajul transmis.  Normal, la finalul petrecerii, un sfert de oră aparţinea iubitorilor muzicii rock.

„Am fost 19 ani DJ, după care am fost dat afară, de la discotecă, ca şi cum aş fi fost nimeni. M-a dat afară directorul discotecii, Gălăţan. (…)Au găsit pe altul să mă înlocuiască şi au spus că nu mai au nevoie de mine. După Revoluţie, am fost angajat cu muzica la dl.  Grindean, la Ozana, vreo 15 ani. Sunt pensionar, am 40 de ani de muncă”, a concluzionat Ştefan Tenkei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5