Alexandru Pugna – Popularul din Consiliul Judeţean!
Este cunoscut în judeţul nostru şi în întreaga ţară ca artist consacrat de muzică populară! A realizat pe postul de televiziune AS TV, emisiunea “LA IZVOR DE CÂNT ŞI DOR” unde a promovat folclorul tradiţional românesc, având invitaţi artişti cunoscuţi ai cântecului popular de pe meleagurile noastre. Alexandru Ioan Pugna, interpretul care a experimentat şi rolul de consilier judeţean, ne mărturiseşte într-un interviu acordat pentru ziarul RĂSUNETUL, ce înseamnă trecerea de la o viaţă de artist la cea în slujba cetăţenilor judeţului, din noua sa postură de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa – Năsăud.
R: De ce a-ţi ales să vă implicaţi mai mult la nivelul comunităţii? Şi mă refer aici, mai mult decât v-aţi implicat până acum ca şi artist, interpret de muzică populară, iubit şi apreciat de oamenii locului nostru? Pentru că acum iată că vă aflaţi într-o funcţie de conducere importantă în Consiliul Judeţean Bistriţa –Năsăud…
Alexandru Pugna: Sigur că această ipostază ( n.r – de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean B-N) este una nouă pentru mine. Am ales să mă implic în administraţie pentru faptul că mi s-a propus acest lucru de actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, să fac parte din echipa lui. Bineînţeles că mi-a lăsat un timp de gândire, mi-a spus apoi domeniile de care mă voi ocupa dacă câştigăm alegerile la judeţ. Şi am zis, de ce nu? Chiar dacă asta presupune să renunţ o bună perioadă de timp la ceea ce îmi este cel mai drag să fac: să cânt! Şi am hotărât să reduc din viaţa mea de interpret de muzică populară şi să mă ocup mai mult de administraţie. M-am înhămat ca să zic aşa, la acest lucru, încercând să fiu alături de cei care şi-au pus încrederea în mine. Vreau să mă implic direct în ceea ce înseamnă administrarea domeniilor ce mi-au repartizate. Adică, tot ce înseamnă cultură din subordinea Consiliului Judeţean: Muzeul Judeţean, Centrul Judeţean pentru Cultură, Biblioteca Judeţeană, instituţiile de protecţie socială, cum este Direcţia de Protecţia Socială a Copilului care cuprinde peste 930 de persoane, plus Direcţia Economică din cadrul Consiliului Judeţean. Nu este uşor, şi sigur că o parte din aceste lucruri le stăpânesc foarte bine, cele legate de cultură, de instituţiile culturale, dar cu celelalte încep să mă obişnuiesc, încep să le învăţ, să le înţeleg, şi voi face tot ceea ce îmi stă în putinţă ca lucrurile să se schimbe în bine. Pe domeniul meu am început şi eu să îmi cunosc oamenii din subordine, deşi pe majoritatea îi ştiam din postura de interpret de folclor. Am făcut vizite şi la Bistriţa la Direcţia de Protecţie Socială, am fost la Beclean în vizită, la Nuşeni, la Centrele de bătrâni şi pentru persoanele cu handicap. Şefii de la conducerea acestor instituţii mi-au spus că foarte rar li s-a întâmplat până acum, ca cei care au condus destinele în Consiliul Judeţean să îi viziteze, să le afle problemele, să le contabilizeze şi să încerce să le rezolve împreună. Pentru că nu se poate face administraţie decât în echipă…
R: Care a fost reacţia oamenilor care v-au cunoscut din postura interpret de muzică populară, de promotor al folclorului în judeţ, atunci când au aflat că doriţi să vă implicaţi mai mult în politică, în problemele administrative ale judeţului?
Alexandru Pugna: Încă din campania electorală, Radu Moldovan mă prezenta oamenilor drept viitorul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa – Năsăud. Eram şi eu curios să văd reacţia publicului din sală, pentru că ne întâlneam cu localnicii în special la Căminele Culturale din satele şi comunele judeţului nostru. Şi peste tot, oamenii au privit asta cu entuziasm. Eu cred că ei mă simt ca unul de-al lor, ca pe cineva în care au încredere, pe care l-au văzut în altă ipostază şi acum cred în el. Vreau să vă spun că deşi a trecut puţin timp de când sunt la Consiliul Judeţean, oamenii vin cu foarte multă încredere spre mine, şi au curaj să vină…uşa mea este deschisă oricând. Oamenii vin la mine ca la cineva pe care îl cunosc foarte bine şi au deschidere prin a-şi spune problemele pe care le au, dorinţele lor. Sigur că au fost şi oameni care, atunci când au auzit că Alexandru Pugna va fi vicepreşedinte la Consiliul Judeţean s-au arătat miraţi că ce aş putea eu să fac într-o astfel de funcţie…
R: Majoritatea politicienilor, adversari politici ai USL, v-au perceput la un moment dat şi nu au ezitat să spună public nicio secundă, că sunteţi doar un factor de imagine pentru a atrage voturi…
Alexandru Pugna: Da, este adevărat! Spuneau mereu că ce să facă un cântăreţ de muzică populară în Consiliul Judeţean sau în această ipostază de vicepreşedinte. Ei, eu le zic că are de făcut administraţie şi că o să facă! Există o percepţie greşită a celor mai mulţi, care cred că un artist, înafara de faptul că poate să vină în faţa publicului să - şi prezinte repertoriul şi să cânte, altceva nu mai ştie să facă nimic. Ori, eu vreau să vă spun că în rândurile interpreţilor de muzică populară au fost şi sunt oameni extrem de valoroşi care s-au dovedit specialişti în domeniile în care lucrau. Şi vă dau un exemplu care îmi este mai la îndemână, fiind de la noi din apropiere: Petre Săbădeanu. El a fost, fără îndoială, cel mai reprezentativ interpret al cântecului popular de pe Valea Mureşului, solist foarte apreciat de publicul larg, iubitor de folclor…Dar puţin ştiu că Petre Săbădeanu era doctor în Ştiinţe Agricole, că a condus Institutul de Cercetări Agricole de la Fundulea ani la rând, fiind directorul acestui Institut, că a avut peste 57 de lucrări publicate în diverse reviste de specialitate din străinătate, că a avut un număr impresionat de studii şi de cărţi publicate în România, dar şi că a fost profesor la Facultatea de Ştiinţe Agricole din Bucureşti şi chiar a coordonat doctorate. Deci, un om foarte capabil! Sau Alexandru Mica, un mare interpret care a abordat mai ales cântecele culese de Anton Pan, care are peste 300 de cântece înregistrate în fonoteca radio, şi care iată că a fost Ambasadorul României în Japonia, şi printre puţinii cunoscători de limbă japoneză din ţară. Vreau să mai spun că foarte mulţi interpreţi de muzică populară care sunt astăzi apreciaţi în lumea aceasta a soliştilor ce promovează folclorul adevărat, fac politică şi ocupă funcţii în administraţie. Nicolae Furdui Iancu, unul dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi ai cântecului nostru popular, a fost şi este consilier la Consiliul Judeţean Alba. Ionuţ Fulea, la fel un interpret foarte îndrăgit conduce Centrul de Cultură din Alba şi este preşedintele Comisiei de Cultură a Consiliului Judeţean Alba. Dinu Iancu Sălăjanu a fost candidatul PD-L la Consiliul Judeţean din Sălaj.
Sunt doar câteva exemple de interpreţi care se implică şi care îşi fac datoria atât ca artişti care mereu au promovat folclorul adevărat, dar sunt activi şi în cadrul politic, pentru că este nevoie şi aici de oameni din acest domeniu care să susţină acţiunile culturale care se desfăşoară într-un judeţ. Întotdeauna, cultura a fost Cenuşăreasa bugetului, nu numai la noi în Bistriţa – Năsăud, ci peste tot. Cultura nu aduce bani ce pe vremea lui Ceauşescu. Iar fără cultură, un neam nu poate trăi. Dacă nu promovăm valorile spirituale şi culturale, dispărem ca şi popor.
R: Ce va face de acum înainte artistul Alexandru Pugna, ţinând cont că foarte mult timp îl va petrece la Consiliul Judeţean ? Ce se întâmplă cu proiectele demarate şi chiar iniţiate în calitate de interpret de muzică populară, cum este Festivalul Pană de Păun, implicarea în Festivalul “Valeria Peter Predescu”, Concertul anual de Colinde…
Alexandru Pugna: Nu mă voi opri nicio clipă de la aceste proiecte. Voi încerca să găsesc în mine resursele necesare pentru a putea duce în continuare ceea ce mi-au propus. Am patru acţiuni mari pe care eu le-am iniţiat şi le-am sprijinit, şi pe care le voi susţine în continuare, şi la care nu voi renunţa pentru că Dumnezeu mi-a dat sănătate şi puterea de a duce în spinare, mai mult decât până acum. Dar din ipostaza de interpret de cântec popular sigur va trebui să renunţ la o parte din manifestările la care eram prezent până acum, pentru că nu voi mai avea timp fizic. Pe primul plan va fi clar ipostaza aceasta de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, şi voi încerca să-mi duc la îndeplinire toate obligaţiile pe care le am din această postură. Însă atunci când timpul o să-mi permită, voi fi prezent pe scenă pentru publicul iubit…
Citiţi şi:
- Alexandu Pugna: Vreau ca şi din ipostaza de parlamentar să realizez lucruri frumoase pentru Ţinutul Năsăudului
- Alexandru Pugna: Am intrat în politică dintr-o întâmplare
- Alexandru Pugna: Lupta mea nu a fost cu Ioan Oltean, ci pentru ţinutul năsăudean
- Secretarul de stat Alexandru Pugna: Voi continua să-i port mereu în gând și suflet pe bistriţeni, pentru a nu-i dezamăgi. Uşa biroului meu rămâne deschisă pentru proiectele culturale ale judeţului
- Paul Ban, în studioul de înregistrări, susţinut de Alexandru Pugna
Adaugă comentariu nou