Alexandru Pugna: Ţinutul Bistriţei şi Năsăudului l-am purtat mereu în suflet şi în fapte. Voi susţine problemele oamenilor în Parlament cu aceeaşi responsabilitate cu care am făcut-o în Consiliul Judeţean
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Alexandru Pugna, candidează pentru un mandat de deputat pe lista Partidului Social Democrat. În 2008, acesta a obţinut cele mai multe voturi în colegiul său, însă legea a trimis candidatul de pe locul doi în Parlament. Acum este mai hotărât ca oricând să reuşească, pentru a-i reprezenta cu demnitate pe bistriţeni în forul legislativ, pentru a fi o voce puternică a satului bistriţean în Camera Deputaţilor.
Rep.: - Ce v-a determinat să vă asumaţi o nouă candidatură pentru Camera Deputaţilor?
Alexandru Pugna: - Mi-am asumat candidatura, la propunerea colegilor mei, pentru un mandat în Camera Deputaţilor. Suntem în plină campanie şi văd că nu este uşor, dar ştiam asta de acum patru ani când, deşi am câştigat colegiul electoral, nu am putut să-i reprezint în Parlament pe oamenii minunaţi ai Văii Someşului care mi-au acordat încrederea lor. Aşa a fost legea atunci. Acum lucrurile stau altfel şi nădăjduiesc că oamenii au înţeles cine se ţine de promisiunile făcute şi cine nu.
Rep.: - Deţineţi funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean de aproape cinci ani. În echipă cu preşedintele Radu Moldovan, dar şi cu ceilalţi consilieri PSD, puteţi deconta multe proiecte duse la bun sfârşit în domeniile de activitate din coordonarea dumneavoastră. Ne puteţi da câteva exemple?
Alexandru Pugna: - Am făcut tot ce a depins de mine ca atribuţiile primite de la preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud să le duc la buna îndeplinire. Astfel, am primit în coordonare instituţiile de cultură, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, instituţiile de protecţia copilului şi asistenţă socială şi Direcţia Economică. Sunt mândru că împreună cu echipa coordonată de preşedintele Emil Radu Moldovan am reuşit să realizăm investiţii foarte importante pentru fiecare instituţie de care am răspuns.
Biblioteca Judeţeană s-a mutat în casă nouă şi am reuşit construirea „de la iarba verde” a unei noi clădiri, dotată cu toate cele necesare pentru un depozit modern de carte, o sală de lectură la ultimele standarde, audiotecă şi videotecă ultramoderne.
Un alt exemplu este Centrul Judeţean pentru Cultură care a intrat în posesia unui spaţiu cultural nou – Centrul Cultural Dacia - cu o sală de spectacole de peste 300 locuri ce-i poartă numele artistei Valeria Peter Predescu şi o sală de cinema 3D de care Bistriţa şi judeţul aveau mare nevoie.
Complexul Muzeal Judeţean se află într-un proiect finanţat cu fonduri norvegiene, prin care va fi reconfigurat spaţiul de incintă şi anumite săli, un proiect gândit de echipa noastră de la Consiliul Judeţean şi de cea de la muzeu.
Rep.: - Sunt realizări din domeniul culturii. Opinia publică este mai sensibilă la ceea ce ţine de domeniul sănătăţii. Ce ne puteţi spune despre investiţiile în infrastructura de sănătate?
Alexandru Pugna: - Spitalul Judeţean de Urgenţă s-a transformat total, în urma edificării Blocului Operator Centralizat, cu cele opt săli de operaţii dotate cu cea mai modernă aparatură. Secţia de Obstretică şi Neonatologie este la standarde europene. La fel, Ambulatoriul integrat a fost renovat şi modernizat prin implementarea unui proiect european, fiind dotat cu cea mai modernă aparatură medicală existentă la această oră în Europa.
Rep.: - Investiţii importante au fost realizate şi pentru copiii instituţionalizaţi, pentru a le crea un mediu familial.
Alexandru Pugna: - Într-adevăr, la Teaca, copiii de la „Casa de Copii” au fost mutaţi în case de tip familial, în condiţii de locuit foarte bune, în urma parteneriatului cu cei de la Fundaţia HC România. În urma multor insistenţe, făcute încă de anul trecut, un astfel de proiect este în desfăşurare şi la Năsăud. Sunt doar câteva dintre realizările noastre la care, desigur se mai pot adăuga multe.
Rep.: - PSD este printre puţinele partide care a prezentat un program de guvernare. Ce le prezentaţi dumneavoastră oamenilor cu care vă întâlniţi în această campanie?
Alexandru Pugna: - Voi fi alături de echipa PSD care este singurul partid politic care a venit cu un program de guvernare concret. Atenţia mea va fi îndreptată în primul rând spre oamenii care locuiesc în meidul rural. M-am ridicat dintre ei prin tot ceea ce am făcut, am încercat să scot la lumină valorile extraordinare ale satului românesc şi atenţia mea va fi îndreptată în mod special înspre satul românesc şi voi acorda tot sprijinul pentru ca satul românesc să poată supravieţui.
Rep.: - Aveţi o serie de măsuri concrete pe care le prezentaţi oamenilor din mediul rural?
Alexandru Pugna: - După cum ştiţi, actualul Guvern de abia a reuşit să plătească subvenţiile către fermieri, cu opt luni întârziere. Anul agricol începe deja, lucrările de toamnă trebuiau deja finalizate. Noi suntem hotărâţi să plătim un avans din subvenţie, până în 15 octombrie, iar diferenţa în perioada 1 decembrie – 31 martie, pentru ca oamenii să poată beneficia de acest sprijin chiar pentru lucrările pe care le efectuează. Din 2018, noi propunem eliminarea impozitului pe terenul agricol, dacă acest teren este muncit. PSD susţine impozit zero pentru tractoare, utilaje agricole şi alte maşini.
Din 2017, dacă poporul ne va acorda încrederea, avem un program special pentru susţinerea producătorilor autohtoni. În primul rând, este vorba despre un ajutor de 3000 euro/an, pe o perioadă de opt ani, pentru fermierii care cultivă roşii în solarii de cel puţin 1000 mp. Vedem fiecare dintre noi care este diferenţa între roşiile cultivate în România şi cele importate...
Un alt ajutor va fi de 10.000 euro/an, timp de opt ani de zile, pentru crescătorii de porci care au în ferme peste 200 de capete. Nu în ultimul rând, ne propunem să eliminăm TVA-ul la toate materiile prime folosite în agricultură, de la seminţe, îngrăşăminte, dar şi pentru serviciile din agricultură.
Rep.: - Sunteţi un susţinător şi un exponent al folclorului autentic. Ce proiecte aveţi pentru acest domeniu?
Alexandru Pugna: - Voi sprijini meşteşugarii care sunt din ce în ce mai puţini şi care încă mai păstrează, duc mai departe nişte meserii pe care putem să le pierdem, dar care se pot constitui în adevărate atracţii turistice. Sunt un susţinător al agroturismului, prin care oamenii să vină în contact direct cu traiul din satul românesc, dar şi al turismului cultural.
În mod cert, îmi doresc să fac parte din Comisia pentru Cultură al Camerei Deputaţilor pentru a veni cu o lege de protejare şi salvare a patrimoniului cultural imaterial. Nu există o asemenea lege în România, aşa cum există în alte ţări. În lipsa unui act normativ de protejare a patrimoniului cultural imaterial, riscăm să ajungem ca şi celelalte ţări europene, care nu mai au posibilitatea să şi-l pună în valoare, nici măcar din reconstituiri.
Voi fi alături de PSD pe toate celelalte domenii, sănătate, învăţământ, economic, voi susţine programul PSD împreună cu ceilalţi colegi.
Rep.: - Cum aţi evalua lista pe care o propune PSD electoratului bistriţean, în comparaţie cu ceilalţi competitori?
Alexandru Pugna: - Aşa cum v-am spus, avem cel mai bun program electoral. Mai mult, avem o echipă formată din oameni vrednici, pricepuţi, cu experienţă care ştiu să-i reprezinte pe cetăţenii judeţului Bistriţa-Năsăud în cel mai înalt for din România.
Personal, sunt pregătit să susţin problemele oamenilor acestor locuri în Parlamentul României cel puţin cu aceeaşi hotărâre şi responsabilitate cu care am făcut-o în Consiliul Judeţean. Acest ţinut l-am purtat întotdeauna în suflet şi-n fapte. Tuturor celor care o să aveţi încredere în mine şi echipa PSD vă mulţumesc. Doamne ajută!
Citiţi şi:
- Alexandru Pugna, manager Centrul Judeţean pentru Cultură: Am preluat instituţia cu strângere de inimă, într-o perioadă extrem de grea
- Programul de guvernare PSD 2016 – 2020
- Un Destin celebru, mii de clipe de bucurii. Interviu cu Alexandru Pugna, în ceas aniversar
- Alexandru Pugna: Centrul Judeţean pentru Cultură are obligaţia să apere valorile adevărate ale neamului, de a arăta ce este kitsch şi ce este tradiţional
- Alexandru Pugna: Pe noul album „De dragoste, de dor, de voie bună” găsim stări ale sufletului ţăranului român. Publicul trebuie educat, trebuie explicat care sunt cântecele ce reprezintă partea de identitate naţională
Adaugă comentariu nou