ALIN V. BONTAŞ – măiereanul cu doctorat în Germania

Fost elev al Grupului Şcolar „Liviu Rebreanu” din comuna Maieru, judeţul Bistriţa-Năsăud, cu studii continuate în Cluj-Napoca (liceul şi Universitatea „Babeş-Bolyai”, apoi masterat în specializarea filozofie franceză şi, din 2002, înmatriculat doctorand cu frecvenţă pe o perioadă de patru ani, cu bursă, ca asistent universitar al d-lui prof. univ. Andrei Marga), dl. Alin V. Bontaş a obţinut în anul 2004 o bursă postuniversitară de documentare pentru definitivarea lucrării de doctorat în Germania la Universitatea „Johann Wolfgang Goethe” din Frankfurt am Main; aici, în anul 2011, îşi va lua doctoratul cu magna cum laude cu lucrarea „Franz Rosenweig’s Rational Subjective System: The Redemtive Turning Point in Philosophy and Theology”, lucrare de 324 de pagini, care a apărut în traducerea domniei sale în limba engleză la prestigioasa editură „Peter Lang Publishing” din Statele Unite ale Americii, cu filiale în: New York, Washinton, Baltimore, Berna, Frankfurt, Berlin, Bruxelles, Viena şi Oxford.

Cartea beneficiază de o prefaţă semnată de prof. univ. dr. Paul Mendes-Flohr de la Centrul Minerva Franz Rosenweig din Ierusalim, unde dl. Alin V. Bontaş a făcut cercetări legate de viaţa şi opera acestui renumit filozof evreu de origine germană, care a trăit între anii 1886-1929 şi a cărui operă integrală s-a tipărit între anii 1976 şi 1984 la editura Martinus Nyhoff din Haga în patru volume (”Der Mensch und das Werk”); primul volum conţine scrisori şi jurnale, al doilea, „Steaua izbăvirii”, al treilea, opusculele despre credinţă şi gândire, al patrulea, gândirea limbii în traduceri; din păcate, la noi, a apărut doar prolegomena postumă la „Steaua izbăvirii” cu titlul „Cărticica despre mintea omenească sănătoasă şi bolnavă” în traducerea d-lui prof. univ. Ioan I. Ică jr. (Humanitas, 1995). După cum mărturiseşte în „Mulţumiri”, autorul (cunoscător a trei limbi: germană, engleză şi franceză, pe care le vorbeşte fluent) a avut ca profesori univ. îndrumători pe dl. Thomas M. Schmidt şi dl. Paul Mendensen, prof. univ. la Universitatea din Chicago, actualmente cercetător ştiinţific la „J. W. Goethe” din Frankfurt, dar pasiunea sa pentru acest gânditor (cu opera sa fundamentală „Steaua izbăvirii”, tipărită în 1922) i-a fost insuflată la Cluj-Napoca, încă din anul I de doctorat de către actualul rector al Universităţii „Babeş-Bolyai”, dl. prof. univ. dr. Andrei Marga, la cursul de religie contemporană din anul 2002.

Datorită multiplelor sale cunoştinţe, acumulate în anii de studii din Germania (metafizică, logică, psihologie, etică, epistemologie, filozofia religiei, gândirea modernă evreiască şi teologie sistematică), opţiunea actuală a tânărului doctor în filozofie şi religie (la 29 de ani!) se împarte între a rămâne profesor la o universitate din Germania sau din S. U. A.; sistemul de învăţământ românesc, dar şi remuneraţia nu îl atrag deocamdată să revină în patrie, însă sunt convins că plaiurile natale le va purta în suflet oriunde s-ar afla.

Oricum, dascălii de la şcoala din Maieru te felicită, dragă Aline, şi îţi urează multă sănătate şi noi succese în activitatea ta profesională.

Icu Crăciun

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5