Am fost şi eu la Blaj ! Bucuria întâlnirii cu Papa Francisc, în portul tradiţional din Bistriţa-Năsăud
Despre prezenţa Sanctităţii Sale Papa Francisc, timp de trei zile, într-o călătorie apostolică în România s-a scris foarte mult. Jurnalişti din întreaga lume au vorbit şi au scris, zilele acestea, altfel despre România. Nu s-a mai vorbit despre politică, despre corupţie, ci despre modul în care o ţară majoritar ortodoxă a ştiut să primească pe Suveranul Pontif în cea de-a XXX-a călătorie apostolică în afara Italiei.
La 20 de ani de la prezenţa Papei Ioan Paul al II-lea în prima vizită într-o ţară ortodoxă, când prin mesajele transmise, împreună cu Patriarhul Teoctist s-a scris istorie, acest lucru a continuat în zilele acestea. Papa Francisc, alături de Patriarhul Daniel arătându-ne că suntem fraţi întru Hristos, iar credinţa este cea care ar trebui să ne unească nu să ne dezbine. Sunt momente în care cu toţii ar trebui să lăsăm în urmă trecutul şi să ne continuăm drumul cu pace şi cu bucuria că din ceruri Dumnezeu ne priveşte pe toţi cu aceeaşi dragoste, iar Maica Sfântă se roagă necondiţionat pentru fiecare dintre noi.
Sute de mii de oameni au venit la Catedrala Mântuirii Neamului şi la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iosif” din Capitală. Întâlnirile de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă (arătând că în momente importante putem fi împreună) şi că, aşa cum spunea Papa „Există o fraternitate de sânge ce ne precede”, salutul Gărzii de Onoare, dar mai ales bucuria chipului românilor, indiferent de confesiune, au arătat că suntem un popor cu adevărat binecuvântat.
Prezenţa la Sanctuarul marian din Şumuleu Ciuc, în prezenţa a aproximativ 100.000 de pelerini veniţi din întreaga Europă, a vizitei la Catedrala Sfânta Maria Regină din Iaşi, cu 150.000 de credincioşi, iar mai apoi pe Câmpia Libertăţii din Blaj, unde peste 120.000 de credincioşi s-au bucurat de o zi plină de soare, fapt care ne-a arătat că în România istoria a fost scrisă din nou şi că am reuşit ca Papa Francisc să aibă o călătorie apostolică pe care, cu siguranţă, nu o va uita niciunul dintre participanţi, dar nici Sanctitatea Sa.
Am fost prezent şi eu la întâlnirea cu Papa Francisc, una dintre cele mai lungi vizite pe care a făcut-o Suvernaul Pontif într-o țară majoritar ortodoxă, alături de mulţimea de oameni de pe Câmpia Libertăţii. Succesorul lui Petru a venit de la Roma cea mare în ”Mica Romă”, cu îi spunea Eminescu.
Am ales să port costumul popular moştenit de acasă, de pe Valea Ţibleşului, în semn de respect faţă de străbunii noştri şi cu gândul că de pe meleagurile bistriţene în 1848, Andrei Mureşanu era prezent cu gândul cel bun, fiind unul dintre cei care au luptat pentru idealurile româneşti şi tot aici fiind rostită pentru prima dată poezia Un răsunet, cea care avea să devină parte a Imnului Naţional. Câmpia Libertăţii este locul unde a avut loc Marea Adunare Naţională. Obiectivul a primit acest nume după ce 40.000 de persoane au strigat, aici, „Noi vrem să ne unim cu ţara!”. Acum am fost peste 120 000 mii de oameni.
Sunt convins că „în mulţimea de oameni adunaţi pe Câmpia Libertăţii se detaşa clar profilul unui bărbat îmbrăcat în costum popular, cu pălărie pe cap în care erau fixate penele de păun, specifice locului Bistriţa-Năsăud”, aşa cum spunea colegul Sorin Blaga de la Agerpres. Poate tocmai de aceea am fost fotografiat de sute de ziarişti şi am dat zeci de interviuri la toate televiziunile naţionale, dar şi la cele internaţionale. Sau poate şi pentru faptul că ştiu vorbi despre noi, românii. Da, am vorbit cu drag despre Bistriţa-Năsăud, despre bucuria de a trăi un moment istoric şi nu pot fi decât mândru că portul nostru a fost vizibil pe Câmpia Libertăţii. De la transmisiunea în direct pe Televiziunea Română, alături de Dite Dinesz la relatările pe Pro TV împreună cu Andreea Esca, interviurile acordate pentru Prima TV, Antena 1, Digi 24, dar şi cele pentru CNN, Rai Uno, TV Vatican, la selfiurile făcute cu colegi din America sau Africa, toate aceste clipe nu le voi uita şi sunt convins că au fost şi momente de promovare pentru costumul nostru popular, dar şi pentru ţara noastră, pentru că am vorbit frumos despre români, despre modul în care o ţară majoritar ortodoxă a ştiut să primească pe Sanctitatea Sa, despre clipele mele de trăire şi despre sufletul care a redescoperit mândria de a fi român şi mândria de a fi creştin.
Am cântat alături de Paula Seling, Sava Negrean Brudaşcu şi Veta Biriş, ne-am rugat împreună la Sfânta Liturghie şi, dincolo de toate într-o zi în care se anunţa furtună, am avut parte de un soare ce a luminat peste Câmpia Blajului. Am stat preţ de câteva ore cu princepele Nicolae, cu care am vorbit despre istorie şi credinţă. Este un român deosebit. Tot lângă noi a fost şi orof, univ. Ioan Chirilă de la Facultatea de Teologie ortodoxă de la UBB Cluj.
Am fost prezent la Blaj, alături de sute de credincioşi din judeţ, alături de preoţi, personal bucurându-mă de grija părintelui Alin Cîndea, de la Beclean, care a făcut parte din Comitetul de organizare de la Blaj, şi însoţind delegaţia condusă de părintele protopop Felician Neagoş, alături de scriitorii Andrei Moldovan şi Cornel Cotuţiu. Printre bistriţeni i-am remarcat şi pe vicepremierul Daniel Suciu, universitarul Vaile Dâncu, secretarul judeţului Mica Oprea, managerul SJU Bistriţa – Gabriel Lazany, consilierul judeţean Grigore Sas, protopopul Vasile Frişan, colegul Traian Săsărman, şi mulţi allţii, pe care nu am reuşit să-i zăresc în mulţimea de oameni.
Nu putem să nu remarcăm faptul că vizita Sanctităţii Sale s-a făcut la invitaţia prof.univ.dr. Liviu-Petru Zăpârţan, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României pe lângă Sfântul Scaun, cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud, cu care Sanctitatea Sa a dialogat de mai multe ori în aceste zile.
”Este un eveniment deosebit pentru comunitatea creștină din România. Așa cum știți, avem astăzi la Blaj nu doar catolici, avem ortodocși, avem toți cei care, zic eu, cred într-unul singur Dumnezeu. Și un lucru extraordinar, e un semnal, un semn pentru unitate, pentru ceea ce înseamnă viitorul acestei țări”, a declarat Excelența sa, Liviu Zăpârțan.
”Aici, la Blaj, pământ de martiriu, de libertate și milostivire, vă aduc omagiul meu vouă, fii ai Bisericii Greco-Catolice care, de trei secole, dați mărturie, cu ardoare apostolică, despre credința voastră” a spus papa Francisc la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie celebrată pe Câmpia Libertății.
Vizita marchează mai multe premiere. De exemplu, la Blaj a avut loc prima ceremonie de beatificare oficiată vreodată de un Papă în România: beatificarea a șapte episcopi martiri ai Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică: Valeriu Traian Frențiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu și Vasile Aftenie. România a fost în sărbătoare, iar o țară întreagă a întâmpinat o figură luminoasă a acestor vremuri atât de tulburi şi de încrâncenate. Suveranul Pontif a plecat în uralele românilor adunați în număr mare pe aeroportul din Sibiu. A lasat în urmă iubire, credință și speranță
"Am venit în această ţară frumoasă şi primitoare ca pelerin şi frate, pentru a trăi diferite întâlniri. Iar acum mă întorc acasă îmbogăţit, luând cu mine locuri şi momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele şi vor fi prezente în rugăciunea mea. Vă mulţumesc şi vă duc cu mine! Iar acum vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o mare favoare: să vă rugaţi pentru mine!", a declarat Sfântul Părinte la Blaj.
”Doresc să vă salut încă o dată pe voi toţi aici prezenţi şi pe cei care i-am întâlnit în aceste zile, mulţuvindu-vă tuturor pentru primirea călduroasă. Îi salut cu respect pe Domnul Preşedinte al Republicii şi pe celelate Autorităţi, exprimându-mi recunoştinţa sinceră pentru colaborarea rodnică în ceea ce priveşte pregătirea şi desfăşurarea acestei vizite. Sunt recunoscător Prea Fericirii Sale, Patriarhul Daniel, Sfântului Sinod, Clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe din România, care m-au primit în spirit fratern”, a spus Papa Francisc.
În avionul cu care s-a întors către Roma, de la Sibiu, Papa Francisc s-a declarat impresionat de peisajele văzute, în special de Transilvania. ”Din cauza vremii, am fost nevoit să merg cu mașina, 2 ore și 40 de minute. A fost un dar de la Dumnezeu! Am văzut un peisaj foarte frumos, cum nu am mai văzut! Am traversat toată Transilvania! Este o frumusețe, nu am mai văzut niciodată așa ceva! Și astăzi, când am mers spre Blaj, același lucru: foarte, foarte frumos!”, a spus Papa Francisc.,
"Fecioara Maria să-şi întindă ocrotirea ei de mamă peste toţi cetăţenii României care, în decursul istoriei, şi-au pus întotdeauna încrederea în mijlocirea ei. Fecioarei Maria vă încredinţez pe voi toţi şi mă rog pentru ca ea să vă călăuzească pe calea credinţei ", a scris Suveranul Pontif, pe Twitter.
Papa Francisc a îndemnat, duminică, pelerinii la păstrarea credinței și la luptă împotriva unor „noi ideologii care, într-un mod subtil, încearcă să se impună şi să-i dezrădăcineze pe oameni din cele mai bogate tradiţii ale lor culturale şi religioase”.„Aş dori să vă încurajez să duceţi lumina Evangheliei la contemporanii noştri şi să continuaţi să luptaţi, ca aceşti Fericiţi, împotriva acestor noi ideologii care apar. Să fiţi mărturisitori ai libertăţii şi ai milostivirii, făcând să prevaleze fraternitatea şi dialogul asupra diviziunilor, incrementând fraternitatea de sânge, care îşi găseşte originea în perioada de suferinţă în care creştinii, divizaţi în decursul istoriei s-au descoperit a fi mai apropiaţi şi mai solidari. Să vă însoţească pe drumul vostru ocrotirea maternă a Preacuratei Fecioare Maria şi mijlocirea noilor Fericiţi”, și-a încheiat Sfântul Părinte mesajul.
Aş vrea ca de acum încolo cele trei zile în care în toată lumea s-a vorbit frumos de România să fie pentru noi model şi la fel cum am arătat acum că împăreună putem face lucruri deosebite, să fie un nou început pentru noi prin care cele mai frumoase locuri pe care le-a văzut Papa, după cum el însuşi declara, să-şi redobândească poziţia în Europa.
Clipele trăite împreună, în rugăciune şi cu lumină în suflet nu le vom uita niciodată, iar ele se vor transforma în poveşti pentru generaţiile următoare.
https://www.facebook.com/fanTVR1/videos/809964116053012/?__xts__%5B0%5D=...
Citiţi şi:
- Peste 1500 de credincioşi din judeţ la vizita istorică pe care Papa Francisc o face în Blaj. Răsunetul, prezent la eveniment
- Beclenarii la loc de cinste la întâlnirea cu Papa Francisc! Maria Rita, fetiţa ce a oferit flori Sanctităţii Sale, pr. Cîndea, în organizare la Blaj, tricourile voluntarilor, de la Beclean. Papa îndulcit cu un tort de la noi. Dirijorul, din Şintereag
- Episcopul Florentin Crihălmeanu, la sfințirea noii biserici greco-catolice din Uriu
- Papa Francisc, cu Loganul în timpul vizitei sale apostolice în Armenia
- Preasfinția Sa Claudiu Lucian Pop, noul Episcop Eparhial al Eparhiei de Cluj-Gherla
Comentarii
In sfarsit, s-a facut necesara reparatie morala! A fost si va ramane vesnic , o adevarata pilda de neuitare, de recunoastere a sacrificiului acestor sfinti, in a promova cu obstinatie romanismul,iubirea,toleranta si de a nu se lepada de Biserica Greco-Catolica! Plecaciune tuturor! Multumesc, Suveranului Pontif ! Cu respect, dr.MNPop
Adaugă comentariu nou