La Budeşti

Am început în toamnă… continuăm în primăvară

Fotografii de © Andrei Dascalescu

Unul dintre proiectele aflate în derulare în comuna Budeşti are ca obiectiv realizarea unor împăduriri pe suprafeţele degradabile situate în arealul păşunilor din satele Ţăgşor, Budeşti-Fânaţe şi Budeşti. În toamna anului 2013 s-au plantat pe păşunea satului Budeşti-Fânaţe puieţi de salcâm şi de frasin pe un teren denivelat şi supus degradării, acţiunea având sprijinul voluntarilor din cadrul Asociaţiei TĂŞULEASA SOCIAL, a Primăriei Budeşti, a Şcolii Gimnaziale, a numeroşilor cetăţeni din satele comunei. Atunci s-a înfiripat ideea ca această activitate să se primăvara în hotarul satului Budeşti. Conducerea comunei, mai ales primarul Vasile Codrea, s-a preocupat ca această activitate să capete o amploare mai mare, să fie antrenate resurse materiale şi umane însemnate. După stabilirea perimetrului ce urma să fie împădurit s-a făcut o evaluare a costurilor acestei lucrări, reuşindu-se antrenarea resurselor financiare necesare prin participarea Băncii Transilvania, a resurselor umane prin participarea voluntarilor mobilizaţi de Asociaţia Tăşuleasa Social, a locuitorilor comunei, a specialiştilor proveniţi de la Ocolul Silvic Lechinţa, a unor servicii deconcentrate, a unor oficiali din judeţ. Nu a fost deloc simplu să aduni un număr mare de participanţi, să pregăteşti din timp terenul ce urma să fie împădurit, să obţii tot felul de aprobări, să prevezi eventuale riscuri, evenimente nedorite etc. Toate aceste probleme au fost rezolvate cu tact şi răbdare, astfel că recent s-au adunat pe păşunea denumită de localnici OAIDA aproximativ 1400 de oameni, în marea lor majoritate tineri proveniţi din judeţele Bistriţa-Năsăud, Cluj, Suceava, Mureş, dar şi din alte judeţe, localnici din satele comunei, elevi ai Şcolii din localitate, dornici şi curioşi în acelaşi timp să participe la o acţiune pe care nu o mai văzuseră de aşa amploare poate niciodată (pentru satul Budeşti nu a mai fost un asemenea eveniment la care să participe atâţia oameni, mai ales tineri).
După ce au primit recomandările de organizare din partea preşedintelui Asociaţiei Tăşuleasa-Social, a specialiştilor de la Ocolul Silvic, s-au constituit peste 20 de grupe de activitate care şi-au luat în primire parcele marcate dinainte pe o suprafaţă de 10 hectare şi a început plantarea celor 40000 de puieţi de frasin şi de salcâm. A fost un timp foarte favorabil, cu mult soare, cu puţin avânt, fiecare participant părea destins, fără stres, cu dorinţa de a realiza un lucru de bună calitate, de a comunica cu cei din jurul său, de a privi la mediul geografic unde se afla, de a respira un aer curat, nepoluat, de a asculta acorduri muzicale ce puteau satisface gusturi variate. Nu au lipsit de la activitate oficiali importanţi Doina Pană, Radu Moldovan, Ioan Deneş, subprefectul judeţului, directorul Băncii Transilvania, fiecare dorind să planteze câţiva arbori de care poate o să-şi mai aducă aminte peste ani. Fiecare participant a primit pe parcursul desfăşurării lucrărilor echipament adecvat (mănuşi, caschete), apă minerală sau plată, biscuiţi, turtă dulce, iar la final hrană consistentă, pe măsura efortului depus. Voluntari din Asociaţia Tăşuleasa-Social au susţinut la sfârşitul activităţii un antrenant concert răsplătit cu aplauze şi urări de cei ce l-au ascultat.
Cred că pentru participanţi, fie ei voluntari, fie locuitori ai satelor comunei, ce aveau vârste între 5 şi 83 de ani, a fost o experienţă plăcută, poate şi de aceea s-a făcut propunerea ca peste 10 ani să se repete această activitate pe un teren alăturat, ocazie cu care se va putea vedea cum a evoluat această plantaţie, care de fapt se învecinează cu alta realizată în anul 1976 şi care acum a ajuns la maturitate reuşind să stabilizeze frecventele alunecări de teren din zonă.
Câteva concluzii pot fi trase, activitatea s-a desfăşurat normal, urmările ei se vor vedea peste ani, amintirile celor participanţi vor fi povestite prietenilor, urmaşilor, nepoţilor.
prof. Rus Augustin,
Şcoala Gimnazială Budeşti

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5