Aproape 122.000 de bistriţeni beneficiază, lunar, de prestaţii sociale
În fiecare lună, circa 121.939 de persoane din judeţul nostru beneficiază de prestaţii sociale acordate de la bugetul de stat, valoarea acestora depăşind 10 milioane lei. Potrivit raportului de activitate semestrială a Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială, prezentat ieri de către directorul executiv Valeria Tămăşoi, în Bistriţa-Năsăud primesc alocaţie de stat 56.506 copii, dintre care 41.856 au fost preluaţi din evidenţele Inspectoratului Şcolar Judeţean, 4.281 sunt tineri care au depăşit vârsta de 18 ani, dar care frecventează cursurile liceelor sau ale SAM-urilor, în timp ce 693 de copii au fost în registrele “Protecţiei Copilului”.
Conform aceleiaşi surse, alocaţie familială complementară primesc 10.007 familii, în timp ce în 2.801 situaţii, alocaţia de susţinere revine familiei monoparentale. În prima jumătate a anului, au fost acordate 1.344 alocaţii pentru copiii nou-născuţi şi 1.590 de trusouri pentru nou-născuţi. De indemnizaţie pentru creşterea copilului beneficiază, lunar, 2.831 de persoane, dintre care 682 sunt tătici, alţi 118 bistriţeni preferând să se întoarcă la serviciu înainte de perioada de doi ani prevăzută de lege.
Până la finele anului, plata acestor prestaţii sociale ar putea fi preluată de o altă instituţie aflată în subordinea Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, în timp ce actuala Direcţie de Muncă, care ar putea primi în titulatură şi atribuţii de “Incluziune Socială”, va avea responsabilităţi în zona dialogului social, a prevenirii şi combaterii violenţei în familie, acreditării furnizorilor de servicii sociale sau a abilitării serviciilor externe de prevenire şi protecţie.
Bistriţenii şi-au exportat prestaţiile sociale în UE
Doar 62 de bistriţeni care lucrează în Uniunea Europeană au preferat să-şi exporte prestaţiile sociale, în baza Regulamentului 1408/1971 privind securitatea socială a lucrătorilor salariaţi sau independenţi şi a membrilor familiilor lor care se deplasează în interiorul Comunităţii Europene. Potrivit directorului executiv Valeria Tămăşoi, de la DMPS, formularul E 411 a fost completat pentru transferul alocaţiilor de stat, indemnizaţiei pentru creşterea copilului etc.
DMPS a acreditat 16 furnizori de servicii sociale din judeţ
Citiţi şi:
- În octombrie, au fost acordate prestaţii sociale în valoare de aproape 17 milioane de lei
- Peste 100.000 de persoane din judeţul nostru depind direct de ajutoarele băneşti ale statului
- Tichete sociale pe suport electronic, în valoare de 2000 lei, pentru mame din categorii defavorizate! Unde se depune cererea şi cine beneficiază
- Alocaţii europene pentru copii
- În judeţul nostru sunt acreditaţi doar doi furnizori de servicii sociale
Adaugă comentariu nou