Arc transilvan cultural, între Bistriţa şi Timişoara

Am răsfoit cu deosebită plăcere, cele patru numere, de până acum, ale revistei de cultură “Glasul pământului” şi m-am aprofundat în lectura unor articole de reală acribie, dăruire sufletească şi inevitabilă nostalgie, privind locurile, oamenii şi frumoasele tradiţii din ţinutul natal al năsăudenilor şi bistriţenilor.
Pământul trăieşte şi este însăşi sufletul oamenilor, care i-au dat, aici, glasul suprem prin Coşbuc şi Rebreanu şi s-au luptat, apărându-l de năvălitori în decursul istoriei extrem de zbuciumate a întregului areal transilvan. Locuitori ai vechii Dacii, năsăudenii şi bârgăuanii au fost, doar parţial, ocupaţi de romani şi au rămas daci liberi, apoi s-au opus şi altor năvălitori până când au devenit grăniceri ai propriului lor ţinut, luptând pentru glie şi credinţă în ţări străine, apoi în cele două războaie mondiale şi nici comuniştilor nu le-au cedat, la început, în satele de munte.
Dragostea pentru ţinutul natal este cea mai sinceră şi trainică, ea se păstrează prin firele invizibile ale sufletului şi te atrage ca cel mai puternic magnet. Rădăcinile originale, din locurile natale, nu se usucă niciodată, ele şi răsădite dau viaţă grădinii de acasă, de care nu poţi să te desparţi nici când eşti mult prea departe. Locul natal râmâne ca un cip natural, implantat în viaţa fiecăruia, care atunci când te reîntorci acasă îl reîncarci ca pe o baterie. În această direcţie, revista “Glasul pământului” este nu doar un important act de cultură ci şi un acumulator de menţinere a sănătăţii spirituale.
Felicit pe toţi inimoşii implicaţi în această acţiune şi îmi exprim bucuria de necupris faţă de intrarea revistei de la Timişoara, în circuitul cultural naţional, un glas al pământului românesc, prin care ies la iveală noi dezvăluiri despre locurile şi oamenii de seamă, cu faptele lor măreţe, multe inedite, ale bistriţenilor şi năsăudenilor, dar nu numai. Odată cu aducerea la lumină a vechilor urme şi activităţi valoroase din ţinutul bistriţean, revista cuprinde şi evenimente culturale importante, având ca protagonişti bistriţeni stabiliţi în Banat, alcătuind un trainic arc transilvan cultural, între Bistriţa şi Timişoara.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5