Ataşaţi de mediu din 26 de ţări ale UE, în Bistriţa-Năsăud. Ioan Deneş: Judeţul nostru poate concura cu orice regiune din Europa privind mediul şi natura
Judeţul Bistriţa-Năsăud găzduieşte, timp de două zile, Reuniunea informală a atașaților de mediu, la acest eveniment participând reprezentanţi din 26 de ţări membre ale Uniunii Europene. Invitaţii au ajuns la Bistriţa încă de miercuri seara, joi dimineaţa, în sala de conferinţe a Hotelului Metropolis având loc deschiderea festivă şi Cuvântul de salut.
„Ne bucurăm că ataşaţii de mediu ne vor fi oaspeţi. Avem două zile pline în care vor vedea o mică parte din judeţul Bistriţa-Năsăud, inclusiv proiecte implementate cu fonduri europene”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, în cadrul unei declaraţii de presă.
Șeful delegației României, Dorin Octavian Corches, vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu, a precizat că pe perioada Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Mediului îşi propune organizarea unor evenimente atât în plan naţional, cât şi în plan internaţional. „Suntem la un eveniment în plan naţional – Adunarea ataşaţilor de mediu din cele 26 de ţări prezente azi aici – pentru că avem câteva priorităţi pentru această preşedinţie. Discutăm despre schimbările climatice, biodiversitate, chesituni care ne preocupă, care este şi tema acestor dezbateri. România are câteva priorităţi în această preşedinţie, grupate pe patru piloni: Europa convergenţei, Europa siguranţei, Europa – actor global şi Europa valorilor comune. Mă bucur foarte mult că am reuşit să ajungem în minunatul dumneavoastră judeţ cu un asemenea eveniment. Bistriţa-Năsăud şi Bistriţa merită un asemenea eveniment, astfel încât să putem promova România cu toate minunăţiile ei colegilor şi prietenilor noştri din celelalte ţări”, a declarat Dorin Corches.
Acesta a remarcat faptul că România are cea mai performantă Preşedinţie a Consiliului Uniunii Europene din ultimii ani. „Suntem la jumătate de mandat şi am închis 88 de dosare, mult mai mult decât ultimele preşedinţii – cea a Austriei şi cea a Poloniei – împreună, lucru care nu poate decât să ne bucure. Chiar dacă unii nu vroiau sau făceau anumite aprecieri, iată că am reuşit să le dovedim contrariul şi este un lucru care nu poate decât să ne bucure. E vorba de România, e vorba de ceea ce face România”, a punctat oficialul guvernamental.
***
Ioan Deneș, Ministrul Apelor și Pădurilor, a mulţumit autorităţilor judeţene pentru modul în care au organizat acest eveniment. „Vreau să mulţumesc, în numele Ministerului Apelor şi Pădurilor şi al Ministerului Mediului, Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud, prefectului Ovidiu Frenţ, precum şi Consiliului Judeţean, preşedintelui Emil Radu Moldovan, pentru organizarea acestei reuniuni informale a ataşaţilor de mediu din cele 26 de ţări membre UE. În cele două zile, reprezentanţii celor 26 de ţări vor vedea diverse obiective din Bistriţa-Năsăud, obiective pe care noi le considerăm edificatoare şi pe care trebuie să le promovăm în Europa, pentru că avem ce promova. Judeţul Bistriţa-Năsăud este, dacă vreţi, un judeţ care se încadrează şi poate concura cu orice regiune din Europa privind mediul şi natura”, a spus Ioan Deneş.
Ministrul Deneş a precizat că Ministerul Apelor şi Pădurilor, pe perioada Preşedinţiei Consiliului UE, a avut de gestionat două dosare importante. „Primul dosar este, de fapt, o iniţitivă cetăţenească a aproximativ 1,8 milioane de cetăţeni europeni care au adunat semnături în 2013 pe modificarea Directivei privind apa potabilă, în ceea ce priveşte partea de contact a anumitor materiale cu apa potabilă şi dreptul fiecărui cetăţean din UE la apă potabilă. S-a ajuns în discuţiile pe care le-am avut în Consiliile de Mediu la o abordare generală, urmând pe preşedinţia care urmează după România, să se finalizeze negocierile cu viitorul Parlament al UE. Avem un al doilea dosar care va fi discutat în viitoarele reuniuni, reutilizarea apei uzate în contextul economiei circulare”, a menţionat Deneş.
Nu în ultimul rând, ministrul Apleor şi Pădurilor a reiterat faptul că România a avut o preşedinţie rotativă de succes, în contextul Uniunea Europeană este deja în campanie electorală. „În această perioadă scurtă am reuşit această performanţă, o performanţă care este a României, a cetăţenilor din România şi cred că prin această performanţă România a demonstrat că este capabilă să îndeplinească roluri importante în Uniunea Europeană, inclusiv această preşedinţie a Uniunii Europene. Sper ca aceste două zile să fie o perioadă în care reprezentanţii celor 26 de ţări membre UE să vadă realitatea din România, inclusiv realitatea din Bistriţa-Năsăud, pentru că au ce vedea şi ce transmite mai departe familiilor, prietenilor lor când se vor întoarce acasă”, a concluzionat ministrul Ioan Deneş.
La eveniment au fost prezenţi prefectul judeţului, Ovidiu Victor Frenț, vicepreşedintele Consiliului Judeţean-Ioan Ţintean, viceprimarii municipiului Bistrița Cristian Niculae şi Gelu Muthi.
Citiţi şi:
- Ioan Deneş: Dosarele „Apa potabilă” şi „reutilizarea apei uzate”, priorităţi ale Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene
- Bistrita-Nasaud, Ambasador al Mediului. 100 de atasati de mediu din 26 de țări vor vorbi de bine despre Romania
- Ministrul Ioan Deneş: Managementul apelor, o prioritate pentru Președinția României la Consiliul Uniunii Europene
- Peste 100 de oficiali şi specialişti din domeniul apelor, conferenţiază la Bistriţa. Apa- element esențial pentru o dezvoltare durabilă
- Ministrul Ioan Deneş: Două specii de peşti sau siguranţa oamenilor? Voi sesiza premierul şi Comisia Europeană pentru întârzierile specialiştilor de la JASPERS
Adaugă comentariu nou