Autorităţile judeţene caută soluţii pe tema alimentării cu apă potabilă a oraşului Sângeorz-Băi
Oraşul Sângeoz-Băi se confruntă cu problema alimentării cu apă potabilă, resimţită atât de populaţie, cât şi de agenţii economici din zonă. Autorităţile locale au transmis Instituţiei Prefectului o sesizare în acest sesn, solicitând intevenţia autorităţilor judeţene.
În acest contect, prefectul Ioan Ţintean - în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă - a dispus constituirea unui Comandament de analiză şi intervenţie, în care au fost cooptaţi vicepreşedintele CJ BN - Dorin Popescu, Petru Drăgan - directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor BN, Maxim Pop - comisar şef al Gărzii de Mediu BN şi Ioan Şandru - directorul Aquabis.
Potrivit comunicatului remis presei, din evalurăile făcute la faţa locului, s-a constatat că starea actuală este cauzată atât de factori obiectivi, cât şi subiectivi. În fapt, problema a fost acutizată de seceta din ultimii 3 ani, care a dus la coborârea pânzei freatice, dar şi de vechimea, în funcţiune, a unor instalaţii mult peste limita normală de funcţionare şi neînlocuirea acestora, din lipsă de fonduri. În plus, obiectivul nu a fost cuprins în prima etapă a proiectului Master Plan apă/canal.
La toate acestea se adaugă şi „exploatarea nesupravegheată a unor cantităţi de balast şi nisip din albia râului Someş, în aval şi amonte de locul staţiei de tratare şi puţurilor care asigură alimentarea cu apă”, fapt care intra în atribuţiile autorităţilor locale (primari, viceprimari, consilieri locali), a reprezentanţilor Sistemului de Gospodărire a Apelor BN şi Gărzii de Mediu BN.
„În urma analizei şi verificării în teren, prefectul a hotărât să solicite, de urgenţă, Sistemului de Gospodărire a Apelor BN o situaţie privitoare la autorizarea unor perimetre de exploatare în jurul puţurilor care asigură rezerva de apă, situaţie care să cuprindă şi autorizările din anii precedenţi, precum şi dacă există pe rol solicitări pentru eliberarea unor avize de exploatare din albia râului Someş. Totodată, Garda de Mediu BN va trebui să răspundă, în scris, dacă într-un perimetru de 1-1,5 km s-au făcut controale în acest an sau în anii precedenţi şi s-au constatat exploatări ilegale. De asemenea, s-a convenit ca împreună cu Aquabis S.A, Primăria Sîngeorz-Băi şi Sistemul de Gospodărire a Apelor BN să se realizeze, de urgenţă, un al treilea dig care să asigure un nivel crescut al albiei care să furnizeze, temporar, resursa necesară puţurilor”, transmite Instituţia Prefectului.
Prefectul Ioan Ţintean va prezenta această situaţie ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, în vederea solicitării unor fonduri de intervenţie care să fie alocate Primăriei Sângeorz-Băi pentru lucrări de corectare a malurilor şi praguri de fund.
Citiţi şi:
- Prefectul Ioan Ţintean organizează o dezbatere pe tema înlăturării deşeurilor din zonele cursurilor apelor judeţene
- 9 mai – ziua curăţeniei în Bistriţa-Năsăud
- Prefectul Ioan Ţintean, alături de comunitatea din Sânmihaiu de Câmpie. Peste 500 puieţi plantaţi din grijă pentru mediu
- Fără bărci cu motor pe lacul Colibiţa!
- Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud adaptează măsurile de exploatare a barajului Colibița la condițiile de iarnă
Adaugă comentariu nou