9 mai – ziua curăţeniei în Bistriţa-Năsăud

Prefectul Ioan Ţintean a anunţat, în cadrul unei dezbateri pe tema înlăturării deşeurilor din zonele cursurilor apelor judeţene, că ziua de 9 mai va fi dedicată curăţeniei în Bistriţa-Năsăud.
“În toate zonele şi judeţele ţării se desfăşoară acţiuni de curăţare a albiilor, a malurilor, plantări de puieţi pe suprafeţe întinse. Cred că şi noi, Bistriţa-Năsăud, trebuie să ne situăm pe acest parcurs şi să dovedim, prin exemplul nostru, cetăţenilor din judeţ şi celor din ţară că nu ne este indiferent ceea ce se întâmplă cu cursul apelor, cu pădurile, cu modul cum preîntâmpinăm aceste păcătoase inundaţii. Vreau să facem o zi frumoasă, interesantă în judeţul Bistriţa-Năsăud”, a motivat prefectul Ţintean acest demers la nivelul judeţului nostru.
Demnitarul bistriţean a explicat că în acest proiect amplu vor fi cooptate, alături de primării, unităţi de învăţământ etc., Penitenciarul Bistriţa şi instituţii din subordinea Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, vor fi convocate firme din domeniu care să asigure transportul deşeurilor spre depozitul ecologic de la Tărpiu. Lista poate continua, pentru că vorbim despre o mobilizare generală la nivelul judeţului!
“Vrem să facem un apel către populaţie, agenţi econimici, autorităţi publice locale de a nu mai arunca gunoaie, însemnând resturi menajere, deşeuri lemnoase etc. decât în locuri special amenajate. Avertizăm că toate deşeurile aduse de ape ajung să producă blocaje pe cursurile de apă, la poduri şi podeţe, provocând inundaţii. Pe lângă pericolul de a provoca dezastre naturale, deşeurile care zac pe malurile râurilor creează o imagine dezolantă, chiar primitivă, din cauza cărora suntem acuzaţi de neglijenţă şi de lacune în educaţie”, a adăugat prefectul Ioan Ţintean.
***
Primăriile, verificate deja de două ori!
Până la curăţenia de primăvară instituită “la comun” pentru tot judeţul, autorităţile publice locale au fost vizitate de două echipe de control. Prima dată, au trecut reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor, ai ISU BN şi ai Instituţiei Prefectului. Aceştia au constatat neregulile şi au stabilit măsurile şi termenele pentru remediarea deficienţelor. Ulterior, în aceeaşi comună au venit şi comisarii Gărzii de Mediu.
Potrivit directorului executiv Petru Drăgan de la SGA BN, echipele de verificare au identificat o serie de depozite de deşeuri menajere, improvizate şi fără autorizaţie, pe malurile cursurilor de apă, pe Valea Bârgăului (Mureşenii Bârgăului), Valea Budacului (între Dumitriţa şi Budacu de Sus, între Jelna şi Budacu de Jos), Valea Pinticului (deşeuri de material lemons), Valea Dipşei, la Lechinţa (Vermeş, Sângeorzu Nou), în municipiul Bistriţa, la Crainimăt etc. În toate aceste locaţii ar putea apărea probleme dacă situaţia nu este rezolvată în perioada următoare, mai ales că, în intervalul final de aprilie – mai, precipitaţiile ar putea depăşi cotele multianuale.
În completare, comisarul şef Maxim Pop de la Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu a menţionat că până în prezent au fost controlate 18 primării, aspectele pozitive fiind remarcate la Dumitriţa, Cetate, Lunca Ilvei, Galaţii Bistriţei, Miceştii de Câmpie şi Matei, în timp ce Teaca şi Lechinţa ar mai avea de rezolvat câte ceva pe această temă a salubrizării cursurilor de apă.

***
De cealaltă parte, primarii invitaţi la această dezbatere au menţionat că autorităţile locale au doar obligaţii, în timp ce “Apele Române” au calitate de administrator… “Ce administrează Apele Române? Noi cosim, nou tăiem sălciile, noi curăţăm malurile!”, s-a revoltat primarul Lechinţei, Romeo Florian. Mai mult, Ioan Moniţa de la Romuli a menţionat că i-a sugerat inclusiv ministrului delegat Lucia Varga să dea cursurile de apă în administrarea primăriilor, fapt care ar permite şi accesarea unor proiecte cu finanţare europeană.
Punctul pe “I” l-au pus şi edilul Vasile Dumitru din Maieru care a explicat pericolul pe care îl presupun balastierele de pe Valea Someşului. Acesta a fost susţinut şi de pescarii-ecologişti, în frunte cu Gabi Cociş, care a menţionat că toate râurile României au fost distruse de balastiere, dar nu avem nici măcar o autostradă. Tot ecologiştii au propus ca iubitorii de natură să ia în custodie câte doi kilometri de râu, după modelul austriac, de care să se îngrijească.
Până la punerea în practică a acestor iniţiative, rămâne să facem curat în judeţ, joi, 9 mai!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5