BÃILE FIGA, UN PROIECT TURISTIC CARE A UIMIT ROMÂNIA
Totul a început în anul 2005, când unul dintre cei mai tineri primari din România, la acea orã Nicolae Moldovan, susţinut de Consiliul Local Beclean, dupã studii îndelungate privind resursele locale şi valorificarea acestora în folosul comunitãţii a dat glas unei descoperiri istorice. Este vorba de valorificarea sitului salifer de la Figa, descoperit de dr. Ioan Chintãuan de la Muzeul de istorie din Bistriţa, prin descoperirea "Troacei", care a stârnit interes în sud-estul Europei, implicându-se în cercetare Muzeul Naţional al Carpaţilor Rãsãriteni prin dr. Valerii Kavruk, director, la care se adaugã participarea la cercetare a sir prof. dr Antony Harding, de la Universitatea "Exter" din Marea Britanie.
Trebuie menţionat faptul cã aceastã descoperire dateazã aproximativ din anul 1000 Î.H.R., mai ales cã oraşul Beclean este o aşezare de seamã la întâlnire de ape şi drumuri, în vechime reşedinţã cnezialã, apoi ecleziasticã şi feudalã, cu cetate în Evul Mediu, târg şi oraş în epoca contemporanã, fiind atestat documentar din anul 1235, Becleanul împlinind anul acesta 777 ani de la prima sa atestare într-un document oficial.
Istoria Becleanului nu începe însã aici. Cercetãtorii atestã cã aceste teritorii au fost locuite încã din epoca paleolitzicã, cu aproximativ 50.000 de ani Î.H.R., continuarea şi dezvoltarea în neolitic (aprox. 5.500-1900 ani Î.H.R.), în Epoca Bronzului (1700-1150 Î.H.R.). Exploatarea anticã de sare descoperitã în zona Bãilor Figa, cu o vechime de peste 3000 de ani, este cea mai importantã descoperire arheologicã a ultimilor ani din întreaga Europã Centralã şi de Est. "Este o descoperire comparabilã cu Halistattul din Austria, descoperire care a dat numele unei epoci din Europa. Situl de la Figa va fi ceva de referinţã pentru Estul Europei", afirma cu ocazia descoperirii Valerii Kavruk. Descoperirile includ vase folosite în exploatarea sãrii, ciocane de minerit, scãri de lemn, garduri şi construcţii de lemn. Obiectele sunt pãstrate în sit, cu excepţia "troacei", dusã la Complexul Muzeal Bistriţa-Nãsãud.
Dar sã ne reîntoarcem la Proiectul Bãilor Figa, proiect care a primit o finanţare din fonduri Phare, în cadrul proiectului mai amplu "Creşterea valorii potenţialului balnear al lacurilor sãrate din regiunea Nord-Vest", derulat printr-un parteneriat al C.J. Bistriţa-Nãsãud, C.J. Cluj şi Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest. Proiectul a costat 4,2 milioane de euro, din care 1,8 milioane de euro fiind alocate staţiunii Bãile Figa, restul mergând spre amenajarea Bãilor Cojocna (lângã Cluj-Napoca) şi Dej. Lucrãrile au început în 2008 şi au fost finalizate în 2010.
Amenajarea celor 15 ha de teren pe care se întinde parcul balnear a fost completatã în anul 2011 cu lacul sãrat "Cerbul" şi Râul Leneş, iar în 2012 staţiunea a fost extinsã, cu un bazin de apã dulce, cu efecte acvatice şi jacuzzi exterior şi cu un Aqualand, noi puncte de atracţie ale staţiunii. Toate spaţiile şi amenajãrile de aici au fost bine gândite, staţiunea oferind un loc perfect de relaxare, dar şi o oazã de sãnãtate, având în vedere cã apele sãrate şi nãmolul de aici au propietãţi asemãnãtoare cu cele de la Techerghiol. Odinioarã un loc mlãştinos populat doar de animale, zona a devenit o atracţie turisticã adevãratã cu multe spaţii verzi, locuri de joacã pentru copii, un centru spa, jacuzzi, saunã, o piscinã de apã dulce şi alta cu apã sãratã, un bazin rustic cu nãmol, o cascadã, un lac sãrat şi un râu leneş, pe care turiştii pot pluti relaxant, pe colace şi bãncuţe gonflabile. De asemenea, toboganul cu jet de apã a devenit unul dintre locurile favorite ale tuturor celor ce se bucurã de vacanţe şi timp liber la Figa. De altfel, încã de la intrarea pe poarta tradiţionalã de lemn, adusã din Maramureş, turiştii sunt tentaţi sã uite de toate grijile.
Dupã ce sute de mii de turişti din toate colţurile ţãrii au petrecut momente de odihnã şi relaxare aici în primii doi ani de funcţionare a Parcului Balnear de lângã oraşul Beclean, iatã cã şi în acest an renumele de care se bucurã deja Bãile Figa a adus, de la deschiderea sezonului estival şi de la inaugurarea noilor amenajãri de la Figa, alte zeci de mii de turişti, care au vizitat parcul balnear şi oraşul Beclean, bucurându-se de amenajãrile staţiunii şi petrecând aici clipe de neuitat. Toţi aceşti oameni ai meleagurilor beclenare confirmã încã o datã reuşita deosebitã a transformãrii Becleanului într-un important centru de atracţie turisticã al judeţului şi al întregii Transilvanii, iar afluenţa continuã şi numeroasã de turişti care vin aici din toate colţurile ţãrii şi chiar din strãinãtate sunt o bucurie nemãrginitã pentru conducerea administraţiei locale, care a depus eforturi deosebite pentru a putea materializa acest proiect care a schimbat total destinul oraşului Beclean, transformând aceste frumoase meleaguri într-o importantã destinaţie turisticã a României.
Citiţi şi:
- Vară cu noi recorduri de vizitatori la Băile Figa
- Unicat în România! În zona Băilor Figa ar putea fi amenajat un Muzeu Naţional al Sării
- Record de vizitatori la Băile Figa, în primul weekend torid al verii
- Situl arheologic de la Băile Figa
- Şi în această vară mii de turişti se relaxează la Băile Figa
Adaugă comentariu nou