BÂRGĂUANUL de TOP MIRCEA BEJAN PRIMIT în ACADEMIE

TITUS WACHSMANN-HOGIU

          În 2009, când am publicat cartea ”Bârgăuani de top – O carte incompletă a spiritualității bârgăuane” eram foarte mândru de toate cele  73 personalități despre care am adunat informații pentru a le cuprinde în acest volum.     Toți bârgăuanii de aici au fost confruntați cu un set de criterii destul de severe (să aibă Titlul de doctor în domeniul său de activitate; să fi adus contribuții deosebite în plan cultural, științific, artistic, social, sportiv; să fi publicat lucrări;  să fi avut funcții importante la nivel județean sau național…).Astfel sunt cuprinși scriitori, poeți, medici, farmaciști, ingineri, profesori universitari, artiști plastici, sportivi de performanță…).

Nu știam atunci că peste puțin timp unul dintre ei va fi primit în Academie.

    Conform Hotărârii Adunării Generale a ASTR (Academia de Științe Tehnice din România) din data de 12 iunie 2015, Domnul inginer, prof. univ. emerit, doctor Mircea Bejan a fost primit ca membru de onoare al acestui înalt for științific.

Îmi revine astăzi cinstea de a aduce completarea necesară la biografia profesională deosebită a acestui bârgăuan de top. Intervenția mea are două componente:

   1. Câteva date de genealogie

   2. Aspecte ale bogatei sale cariere și vieți

   Mircea Bejan este descendentul unei ilustre familii, strănepot al cunoscutului învățător și preot, Pavel Beșa (1847-1921), care face parte din generațiile de aur ale intelectualității bârgăuane. Acesta (și el inclus în ”Bârgăuani de top”) a avut 4 copii(care au ajuns la maturitate: Anastasiu, Leontina, Octavia, Maria.

Leontina Beșa a devenit o foarte apreciată învățătoare, pomenită de toate generațiile sale de elevi și în special de mulți care au devenit oameni de seamă.

Anastasiu a schimbat numele de familie de Beșa în BEJAN, toți urmașii săi rămânând așa.

Acesta a avut patru copii: Traian (absolvent al Academiei Comerciale și doctor în drept), Eugenia (avocat), Hortensia și Victor (avocat).

La rândul său, Traian Bejan are doi copii: MIRCEA  BEJAN și Florin.

    Iată, Pavel Beșa reprezintă un izvor, un înainte-mergător din al cărui arbore genealogic s-au născut personalități importante, precum și cel pe care îl prezentăm astăzi.

    Mircea Bejan nu numai că provine dintr-o familie deosebită, dar constituie un model de muncă, de exemplaritate, care își cinstește numele și îl duce mai departe.

Mircea Bejan are un Curriculum Vitae impresionant, ceea ce cu siguranță a contat pentru afirmarea sa în plan didactic științific-profesional, social-cultural, încununându-se prin Titlul de Membru de Onoare al ASTR.

Mircea Bejan a urmat studiile liceale la Prund, Bistrița (nu-i uită pe profesorii săi: Ștefan Lazăr, Traian Trăsneu, Liviu Gubeș, Ioan Lupu, Florescu…)și apoi la Institutul Politehnic din Cluj, obținerea Titlului de doctor la Universitatea |Tehnică din Cluj, cu tema ”Cercetări privind solicitările statice și dinamice ale preselor hidraulice de mare tonaj”. În perioada studiilor, fiind mutat cu familia venea cu plăcere să-și petreacă vacanțele la rudele sale din Prundu Bârgăului.

    Caracteristicile principale ale lui Mircea Bejan au fost: seriozitatea, hărnicia-munca fără întrerupere, aplecarea spre știință, stima față de oameni, respectul față de familie (căsătorit din 1968, are doi copii –Ioana și Barbu precum și două nepoate-Brândușa și Simina).

     a).Câteva dintre împlinirile carierei sale:

    -șef sector mecanic IAS Baciu-Suceag;

    -inspector de specialitate Insp. De Stat Teritorial pentru Protecția Muncii Cluj;

    -Universitatea Tehnică din Cluj: șef de lucrări, conf. univ. prof. univ., conducător doctorat în specialitatea inginerie mecanică; profesor emerit;

    -membru de onoare al Academiei de Științe Tehnice a României (ASTR).

    b). O activitate impresionantă exprimată în:

    -peste 58 participări la contracte de cercetare, din care 29 resp./dir.;

    -realizare de monografii, pliante…;

    -editarea și redactarea a peste 40 volume de lucrări științifice și tehnice în cadrul ASTR;

    -27 lucrări didactice și cărți publicate;

    -peste 550 lucrări științifice publicate în reviste de specialitate naționale și internaționale;

    -membru sau/și membru fondator a numeroase asociații/societăți;

    -membru în colegiul de redacție al mai multor reviste;

    c). Numeroase premii și nominalizări în dicționare și lucrări:

    -Cetățean de onoare al municipiului Sebeș;

    -peste 50 Diplome de Merit, de Onoare și de Excelență;

    -cuprins în: Dicționarul specialiștilor, Enciclopedia Who’s Who în România, Rătăcind printre mecanicieni, Personalități clujene, Elite clujene, Enciclopedia identității românești, și, nu în ultimul rând, cuprins în vol. ”Bârgăuani de top. O carte (incompletă) a spiritualității bârgăuane” .

    Profesor inginer, doctor, academician Mircea Bejan, un bârgăuan despre care trebuie să știm, pe care îl respectăm și îl admirăm.

Îi dorim sănătate și multă putere de muncă, pentru că prin muncă, dar și pe baze ereditare, a devenit un OM cu merite.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5