BÂRGĂUL LITERAR ŞI ARTISTIC
ATUNCI ŞI ACUM, ÎN VIZIUNEA LUI TITUS WACHSMANN HOGIU
Joi, 25 februarie 2010, la ora 18.00, Filiala “Andrei Mureşanu” a Bibliotecii Judeţene Bistriţa – Năsăud a fost gazda unei noi şi interesante lansări de carte, intitulate „Între atunci şi acum – Confesiunile unui trecător prin politica locală”, apărută recent, în foarte bune condiţii, la editura bistriţeană Karuna, colecţiei “Punktul pe Y” sub semnătura lui Titus Wachsmann Hogiu, cunoscut publicist bistriţean, autor a 6 cărţi.
În faţa unui numeros auditoriu, alcătuit şi din mulţi bârgăuani, directorul Bibliotecii Judeţene, Olimpia Pop, fostă elevă a profesorului Wachsmann, la Josenii Bârgăului, l-a prezentat pe autor şi cărţile sale, după care au vorbit, aplicat, despre carte, scriitorii Zorin Diaconescu, Vasile Filip şi Niculae Vrăsmaş.
Primul şi cel mai detaliat dintre vorbitori, Zorin Diaconescu, a făcut la început o prezentare a cadrului general al evenimentelor, în care e cuprinsă problematica noii cărţi a lui Titus Wachsmann Hogiu, după care, cunoscând foarte bine viaţa autorului, pe care îl explică atât în postura de povestitor, cât, mai ales, în cea de personaj, pe care nu-l consideră un politician ci un sensibil observator şi un perseverent luptăor în greaua luptă de cunoaştere şi susţinere a adevărului. Lucru greu de realizat, dar meritoriu pentru faptele tratate şi confesiunile sincere ale unui, aşa zis, trecător prin politica locală.
Profesorul Vasile Filip s-a referit, în cuvântul său, situaţiilor descrise în carte, între care şi episoade bine cunoscute de dânsul, dar şi altele extrem de obiective, pe care le-a şi precizat prin unele citate, bine apreciate de cei prezenţi.
Subsemnatul, am intervenit prin susţinerea că această a şaptea carte, a lui Titus Wachsman Hogiu, este şi ea un fel de „schimbare la faţă”, a cincea după „Schimbarea la Faţă a Domnului”, de pe Tabor, „Schimbarea la faţă a României”, a lui Emil Cioran, „Schimbarea la faţă” a lui Mihai Sin şi „Schimbarea la faţă” a lui Zorin Diaconescu, ultima având un subiect asemănător celui tratat în cartea care se lansează azi, care este ingenios concepută, fixată între două jaloane: „atunci”, ceea ce înseamnă , istorie, trecut, vechi, mai rău sau mai bun şi „acum”, care înseamnă prezent, nou, mai bun sau mai rău, totul raportat la axa anului 89, reflectat în oglindă şi cântărit de balanţa fină a trecătorului „Ovidius” (autorul cărţii), prin politica locală.
Concluzia, exprimată de vorbitori şi toţi cei care au primit autografe, s-a încadrat într-o apreciere unanimă, atât autorul, cât şi soţia sa, care l-a ajutat, fiind felicitaţi.
Niculae Vrăsmaş
"VIAŢA UNUI OM SINGUR"
Marţi, 16 martie 2010 ora 17.00, la Casa Cărţii "N. Steinhardt" din Piaţa "Mihai Eminescu" a municipiului Bistriţa, a avut loc un important eveniment cultural dedicat omului şi scriitorului Adrian Marino, organizat de SC Aletheia SA Bistriţa şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa – Năsăud.
Dezbaterea a avut ca temă principală cartea apărută, postum, la cinci ani după moartea autorului, în Editura "Polirom", Iaşi, în 2010, întitulată "Viaţa unui om singur", bine redactată şi îngrijită de Lidia Bote-Marino, soţia scriitorului, volumul făcând parte din fondul „Adrian Marino” al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj.
Amfitrionul întâlnirii a fost scriitorul Virgil Raţiu, care a inaugurat dezbaterea, vorbind despre Adrian Marino şi opera sa postumă, pe care o consideră o carte de memorii, acidă, scrisă cu mare sinceritate, în care personajele, necodificate, sunt prezentate critic şi echidistant. Discuţiile au fost continuate de scriitorul Vasile Gogea şi omul de cultură Oliv Mircea, doi dintre cei mai buni cunoscători ai marelui dispărut, care au făcut importante şi chiar inedite comunicări, despre omul Marino şi cartea sa.
Vasile Gogea şi-a structurat discursul pe două capitole principale, în primul tratând teme descrise în "Prezenţe româneşti şi realităţi europene" şi "Viaţa unui om singur", două dintre cărţile lui Adrian Marino, care a fost asistentul lui George Călinescu, pe care l-a avut, la început, model, dar pe care nu l-a iertat, mai ales în ultima sa carte; în cel de al doilea evocând o memorabilă întâlnire de la Braşov, unde Marino a participat la o conferinţă, invitat de Gheorghe Crăciun, la Universitatea "Transilvania", după, care a discutat ore în şir cu primarul liberal de atunci.
Mircea Oliv a afirmat, în cuvântarea sa despre "Viaţa unui om singur", că aceasta nu este o carte de memorii, pentru că ea este „cronica unui eşec”, în care autorul se considera o victimă, un intelectual care a scris totul fiind conştient de căderea sa în gol, dar pe care o consideră, în final, cea mai bună carte scrisă în ultimii ani.
A fost proiectată o înregistrare video de acum 15 ani, când Adrian Marino a vorbit, în acelaşi spaţiu de la Bistriţa, la o lansare de carte, unde au participat şi, mult mai tinerii pe atunci, Mircea Oliv şi Virgil Raţiu, alături de mulţi alţi bistriţeni.
La dezbaterea recentă şi proiecţia video, au participat scriitori şi oameni de cultură bistriţeni, între care: Olimpiu Nuşfelean, Elena M. Cîmpan, Maria Oltean, Victor Ştir, George Ţâra, Corneliu Gaiu, Ovidiu Bojor, Traian Parva Săsărman, Constantin Svoboda, Ioan Blaga şi alţii, nu prea mulţi dar, cu toţii interesaţi de problematica discutată. Personalitatea complexă a lui Adrian Marino ne urmăreşte pe toţi, chiar de dincolo de mormânt, întocmai ca o umbră.
Niculae Vrăsmaş
„DAR DIN DAR”
Expoziţie de icoane pe sticlă
la Palatul Copiilor din Bistriţa
Miercuri, 24 martie 2010, ora 18,30, la Palatul Copiilor din Bistriţa a avut loc vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă, în cadrul ediţiei a VI-a “Dar din dar”, coordonate de prof. Elena Nacu, de la Bistriţa şi prof. Diana Oancea Morar de la Gr. Şc. “Radu Petrescu” din Prundu Bârgăului.
Artistul plastic Diana Oancea Morar, este profesor de desen la Grupul Şcolar “Radu Petrescu” din Prundu-Bârgăului şi doctorant al Universităţii de Arte Vizuale şi Design "Ion Andreescu" Cluj-Napoca, sub coordonarea prof. univ. dr. Ioan Sbârciu. Este absolventă a Liceului de Arte Plastice “Romul Ladea” Cluj–Napoca, urmat în perioada 1998-2002, Diana Oancea Morar a continuat studiile universitare, în perioada 2002–2006, obţinând primul masterat între 2006-2008, dar a participat, în acelaşi timp, şi la numeroase expoziţii de grup, realizate începând din anul 1999, în cadrul Festivalului "Toamna cugireană", organizat la Cugir, judeţul Alba, locul de naştere al artistei, unde a fost participantă şi la toate următoarele ediţii, până în 2006, dar şi la o expoziţie de grup, de la Pecs, în Ungaria în 2005. Prima expoziţie personală a realizat-o la Primăria Cugir, în 1999, după care au urmat: expoziţia personală “Sarea în bucate”, la Galeria Ataş din Cluj-Napoca (2005), expoziţia de grup de la Baia Mare şi tabăra de iconografie bizantină la Mănăstirea Rohiţa, judeţul Maramureş (2005), expoziţia de grup “Icoana Bizantină”, la Muzeul Etnografic Cluj Napoca (2006), “BunavestireArt” – ediţia a-7-a, la Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud (2008), expoziţia de grup “Salonul de iarnă al artiştilor plastici profesionişti–Figura şi Locul” (2009), încununate cu noul vernisaj al expoziţiei personale “Chip de lut”, din salonul bistriţean “ART Galeria” (2010).
Diana Oancea Morar a primit, până în prezent, Premiul Special U.A.P.,secţiunea Pictură la Olimpiada Naţională de Arte Plastice şi Istoria Artei, Piteşti (2000) şi Menţiunea I secţiunea Pictură la Olimpiada Naţională de Arte Plastice şi Istoria Artei, Deva (2001) şi face parte din filialele Uniunii Artiştilor Plastici Cluj şi Bistriţa.
Holurile Palatului Copiilor au fost inundate de copii, părinţi şi iubitori de artă, care aveau ce să admire pe pereţii plini de minunate icoane pe sticlă. Sub moderarea prof. Sever Şuteu, directorul Palatului Copiilor, care a vorbit despre programul instituţiei şi a prezentat colaboratorii, prof. Elena Nacu şi prof. Diana Oancea Morar şi invitaţii prezenţi la vernisaj, între care inspectorii şcolari Ioan Costea şi Macedon Retegan şi ing. Vasile Moldovan, directorul Clubului “Lions” Bistriţa, unul dintre importanţii sponsori ai activităţilor culturale. Cu toţii au luat cuvântul, vorbind despre activitatea Palatului Copiilor şi importanţa frumoaselor realizări educativ – culturale.
Mulţi dintre copii care au expus lucrări au primit diplome, din partea Clubului “Lions”, în semn de recunoaştere a valorii talentului lor. În finalul întâlnirii a avut loc un scurt dar extraordinar recital de muzică cultă, susţinut de talentata profesoară Roxana Costean, de la Şcoala de Muzică “Tudor Jarda” din Bistriţa.
Niculae Vrăsmaş
„MIŞCAREA LITERARĂ” A INTRAT PE INTERNET
Seria nouă a "Mişcării Literare", revistă fondată de Liviu Rebreanu în 1924, apare la Bistriţa, trimestrial, din 2007 în bune condiţii grafice, spre cinstea editorului - Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi a redacţiei: Olimpiu Nuşfelean (director), Ioan Pintea (redactor-şef), Ion Moise (redactor-şef adjunct), Virgil Raţiu (secretar general de redacţie), Andrei Moldovan (redactor), partea grafică Marcel Lupşe şi tehnoredacare Adrian Năstase, este mai aproape de cititori, având pagină electronică, pe adresa: http: //www.miscarealiterara.ro/ /; saitul conţinând şi o arhivă cu numerele apărute până acum.
Adaugă comentariu nou