UMBRA LUI ADRIAN MARINO LA BISTRIŢA

Marţi, 16 martie 2010 ora 17.00, la Casa Cărţii "N. Steinhardt" din Piaţa "Mihai Eminescu" a municipiului Bistriţa, a avut loc un important eveniment cultural dedicat omului şi scriitorului Adrian Marino, organizat de SC Aletheia SA Bistriţa şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa – Năsăud.

Dezbaterea a avut ca temă principală cartea apărută, postum, la cinci ani după moartea autorului, în Editura "Polirom", Iaşi, în 2010, întitulată "Viaţa unui om singur", bine redactată şi îngrijită de Lidia Bote-Marino, soţia scriitorului, volumul făcând parte din fondul „Adrian Marino” al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj.

Amfitrionul întâlnirii a fost scriitorul Virgil Raţiu, care a inaugurat dezbaterea, vorbind despre Adrian Marino şi opera sa postumă, pe care o consideră o carte de memorii, acidă, scrisă cu mare sinceritate, în care personajele, necodificate, sunt prezentate critic şi echidistant.

Discuţiile au fost continuate de scriitorul Vasile Gogea şi omul de cultură Oliv Mircea, doi dintre cei mai buni cunoscători ai marelui dispărut, care au făcut importante şi chiar inedite comunicări, despre omul Marino şi cartea sa.

Vasile Gogea şi-a structurat discursul pe două capitole principale, în primul tratând teme descrise în "Prezenţe româneşti şi realităţi europene" şi "Viaţa unui om singur", două dintre cărţile lui Adrian Marino, care a fost asistentul lui George Călinescu, pe care l-a avut, la început, model, dar pe care nu l-a iertat, mai ales în ultima sa carte; în cel de al doilea evocând o memorabilă întâlnire de la Braşov, unde Marino a participat la o conferinţă, invitat de Gheorghe Crăciun, la Universitatea "Transilvania", după, care a discutat ore în şir cu primarul liberal de atunci.

Mircea Oliv a afirmat, în cuvântarea sa despre "Viaţa unui om singur", că aceasta nu este o carte de memorii, pentru că ea este „cronica unui eşec”, în care autorul se considera o victimă, un intelectual care a scris totul fiind conştient de căderea sa în gol, dar pe care o consideră, în final, cea mai bună carte scrisă în ultimii ani.

A fost proiectată o înregistrare video de acum 15 ani, când Adrian Marino a vorbit, în acelaşi spaţiu de la Bistriţa, la o lansare de carte, unde au participat şi, mult mai tinerii pe atunci, Mircea Oliv şi Virgil Raţiu, alături de mulţi alţi bistriţeni.

La dezbaterea recentă şi proiecţia video, au participat scriitori şi oameni de cultură bistriţeni, între care: Olimpiu Nuşfelean, Elena M. Cîmpan, Maria Oltean, Victor Ştir, George Ţâra, Corneliu Gaiu, Ovidiu Bojor, Traian Parva Săsărman, Constantin Svoboda, Ioan Blaga şi alţii, nu prea mulţi dar, cu toţii interesaţi de problematica discutată. Personalitatea complexă a lui Adrian Marino ne urmăreşte pe toţi, chiar de dincolo de mormânt, întocmai ca o umbră.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5