Biblioteca Județeană a marcat 60 de ani de la trecerea în eternitate a lui Lucian Blaga

Casa Memorială „Andrei Mureșanu”, Filiala Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, a găzduit evenimentul „Lucian Blaga, la 60 de ani de la trecerea în eternitate”. În cadrul extrem de prietenos al filialei, bibliotecara Gabriela Molnar, amfitrionul manifestării, a pregătit o expoziție tematică menită să susțină tema întâlnirii.
Trecerea lui Lucian Blaga prin Bistrița a fost evocată de Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. „Se știe că Lucian Blaga a avut o casă la Bistrița, despre care s-a vorbit foarte mult în ultimii ani, care, din păcate, nu mai există. Blaga a vorbit foarte frumos despre această proprietate a sa, la fel Cornelia Blaga-Brediceanu, soția sa, în corespondența și în jurnalul pe care le-a publicat. Deci, să spunem așa, prin această casă, Blaga este fixat pentru istorie la Bistrița, istorie culturală și istorie pur și simplu”. Ioan Pintea a vorbit și despre Lucian Blaga - eseistul și filozoful. „După cum spune Constantin Noica, Blaga este singurul filozof român care a închegat un sistem filozofic. Sigur, când vorbim despre filozofia sa, ne gândim la marea controversă din epocă, dintre Lucian Blaga și Dumitru Stăniloaie: amândoi erau absolvenți de teologie, pentru că Blaga era absolvent de teologie ortodoxă la Sibiu, ca și Dumitru Stăniloaie, iar polemica izbucnită în epocă a fost bine receptată de mediile intelectuale. Se știe că în centrul filozofiei lui Blaga se găsește Marele Anonim, cum îl numește el pe Dumnezeu și Dumitru Stăniloaie nu a fost de acord cu aceasta și, sigur, el a venit cu dogmatica ortodoxă, cu dogmatica creștină și a făcut tot ce a putut să-i demonstreze lui Blaga că se află cumva în eroare. Eu cred că Lucian Blaga nu s-a aflat în eroare, pentru că el nu a gândit ca un teolog, el a gândit ca un filozof, ca un mare gânditor și avea tot dreptul să gândească astfel, așa cum Dumitru Stăniloaie avea tot dreptul să-l gândească pe Dumnezeu teologic”, a spus Ioan Pintea, care a vorbit, apoi, despre prozatorul Lucian Blaga și despre I.D. Sârbu, discipolul acestuia, „autorul unor pagini minunate despre Blaga!”. Apoi, Ioan Pintea a vorbit despre poezia celui evocat: „Lucian Blaga este poetul care a schimbat mecanismele poeziei românești, după părerea mea. Volumul Poemele luminii a apărut într-un moment fast pentru cultura română, în 1919 și Blaga a fost foarte bine receptat la București, ca poet din Transilvania. Critica literară a remarcat faptul că Blaga a reașezat poezia românească pe niște coordonate absolut moderne. După el, cam toți poeții transilvăneni se trag din mantaua lui Lucian Blaga” a adăugat Ioan Pintea.
Poetul David Dorian a vorbit despre Lucian Blaga din perspectivă umană, pentru care a făcut apel la cartea lui Nicolae Balotă – Abisul luminat, iar Florin Săsărman a vorbit despre evocarea Blaga pe care poetul Aurel Rău o face în documentarul Piatra scrisă, realizat și produs de BJGCBN. În continuare, a fost proiectat un slideshow dedicat lui Lucian Blaga, realizat de bibliotecara Angela Costin și a fost vizionat pe YouTube montajul cu vocea poetului, postat de Radio România Cultural în seria „Ascultă vocea”. Nu au lipsit, desigur, lecturile din lirica blagiană.
www.bjbn.ro

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5