Bistriţa – centrul unui ceas
Distanţa de la Bistriţa până la graniţele cu judeţele vecine Bistriţei- Năsăud este, în medie, de 60 de kilometri: spre Romuli, Dealu- Ştefăniţei către Maramureş – 60; spre Suceava, până la linia de marcaj, dincolo de Castelul Dracula, în vârf la Pasul Tihuţa – acelaşi 60; la Mureş, pe lângă Popasul de la „Izvor” – un pic mai bine de 60 ( acum că este şi drumul proaspăt amenajat, ca-n Occident ); la Cluj, până spre Dej – e 60 ( afişat, oficial ).
Aceste detalii, efecte ale unor gânduri de călător, descriu raze de cerc, aproape egale, ce arată echilibrul unui judeţ, bine echilibrat de la centru. De la Nord la Sud, sunt necesare aproximativ două ore pentru a străbate cei 120 de kilometri prin spaţiul bistriţean- năsăudean. Tot aşa, de la Est la Vest, puse cap la cap, drumurile însumează 120 de kilometri, 60 ale unei ore şi încă 60 ale celei de-a doua ore.
Lucrurile par foarte bine calculate. Astfel, timpul Bistriţei e marcat cu precizie de ceasornicar. De aici, ţaigărele se învârt şi descriu un rotund al existenţei, al fiinţei, al felului de-a fi. Păşirea în Bistriţa reprezintă intrarea în timpul acestui oraş. Plecarea din Bistriţa înseamnă dorinţa de-a cunoaşte un alt timp, al altui loc, cu alte ritmuri, cu alte bătăi.
Mulţi aleg Bistriţa ca destinaţie de petrecere a vacanţelor. O arată numărul mare de maşini străine, de turişti, care nu sunt toţi dintre româncele şi românii plecaţi cu trenul la muncă şi întorşi cu autoturisme de Italia, Franţa, Spania, chiar dacă de la geamul deschis al uşii şoferului se mai aud, la semafoare, vorbe „dulci, lungi, sticloase”, ca semn că limba română nu se uită aşa uşor.
Dar, pe când unii vin să viziteze Bistriţa, bistriţeni pleacă să vadă alte locuri, pentru că omul nu-i mulţumit niciodată cu ce are. Iar Bistriţa este, poate, unul dintre puţinele oraşe în care timpul e sub control, e ţinut în echilibru ( ţinutul echilibrului ).
Ar fi bine ca măsurătorii exacţi ai drumurilor, măsurătorii de drumuri exacte, cu afişaj la bord, să înţeleagă aşa cum trebuie faptul că şi în literatură, precum în matematică, plusurile şi minusurile se atrag, se anulează şi dau cât trebuie.
Citiţi şi:
- Radu Moldovan, după o drumeţie de 33 kilometri: La mulţi ani, Tăşuleasa Social, cel mai dinamic ONG din România!
- Invitaţi Elena M. Cîmpan şi Dorel Cosma
- Sorin Hangan (PNL): Vom încerca o colaborare cu PDL la nivelul Consiliului Municipal
- Tibi Ușeriu, la un pas să își bată propriul record mondial
- Serviciul Public de Asistenţă Socială-Raport de activitate anul 2013
Adaugă comentariu nou