Bistriţa, organizator de 5 stele pentru Concursul Naţional „Made for Europe” Bistrița

Concursul Național „Made for Europe” este o competiție cuprinsă în calendarul concursurilor finanțate de către Ministerul Educației la poziția 63, aprobat cu nr. 24349/19.01.2023 și are drept scop valorizarea produselor finale obținute ca urmare a implementării proiectelor educaționale cu finanțare europeană. Organizarea şi desfăşurarea Concursului Naţional „Made for Europe”, în anul şcolar 2022-2023, au avut loc la Bistrița, în perioada 25-29 aprilie 2023, în coordonarea inspectorului şcolar general Cristian Nicula şi a inspectorului de specialitate Doina Macarie.

Ediția a XV-a a concursului a stat sub semnul construcției, idee promovată de Uniunea Europeană, mai ales în contextul actual, în care se impune stabilirea echilibrului și a unității. În premieră, în acest an, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), doamna director Calotă Monica, a fost alături de organizatori prin susținere financiară. Concursul este coordonat de la nivelul Ministerului Educației de către doamna inspector general Marinica Stoian. Ne-au onorat cu prezența, în zilele concursului, reprezentantele ANPCDEFP: Mădălina Soveja, coordonator în departamentul parteneriate din cadrul Agenției Erasmus+, președinte al concursului, Ileana Racoviceanu, responsabil comunicare în cadrul Agenției Erasmus+, care a asigurat elementele de identitate vizuală ale acestei etape a competiției. De asemenea, ne-a bucurat contribuția în acest demers a doamnei Alexandra Aramă, expert eTwinning România.

Concursul „Made for Europe” a avut susținerea autorităților municipale: Primăria Municipiului Bistrița, domnul primar Ioan Turc și Consiliul local care, de altfel, au oferit sprijin financiar substanțial tuturor celor cinci olimpiade și concursuri care și-au susținut etapa națională în municipiul Bistrița.

Au participat în competiție 140 de elevi din 40 de județe și Municipiul București, calificați după susținerea etapei județene de la sfârșitul lunii martie 2023. Ministerul Educației a oferit 36 de premii și 19 mențiuni, conform metodologiei în vigoare. Comisia centrală a acestui concurs a fost formată din inspectori școlari pentru proiecte educaționale din toată țara, în număr de 32. Inspectorii, împărțiți în două subcomisii au evaluat pe baza unei grile care urmărește relevanța educațională a produsului prezentat, transferabilitatea lui, caracterul practic, valorizator și calitatea prezentării.

În perioada în care au fost realizate produsele prezentate în concurs, în județul Bistrița-Năsăud, au fost implementate, în aproximativ 60 de unități de învățământ, peste 100 de proiecte educaționale finanțate cu fonduri europene (Erasmus+, Proiectul pentru învățământul secundar ROSE, finanțat prin Banca Mondială, proiecte finanțate în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU), POC, POIM etc.). 

În acest an, din județul Bistrița-Năsăud, s-au calificat, ca urmare a participării la etapa județeană, 7 produse finale, iar premiile obținute au fost:

Nr. crt.

Unitatea de învățământ

Secțiunea

Produsul realizat de elevi

Numele elevului

Premiul obținut

 

1.

Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița

Erasmus+, KA2, educație școlară

Robotul grădinar

Cupșa Emilia

I

 

2.

Școala Gimnazială Mihai Eminescu Năsăud

Erasmus+, KA2, educație școlară

Clean and green

Fazakas S.I. Andrei Raul

I

 

3

Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Lacrima” Unirea

Alte tipuri de proiecte

Caravana poveștilor

Nagy M. Marius

I

 

4

Școala Profesională „Tiberiu Morariu”

Erasmus+, KA2, educație școlară

Cuibul de păsări-Lego Boost

Butaciu  I. Răzvan Iulian

II

 

5

Școala Gimnazială Șieu

eTwinning

Carte

Nemeș  V. Ana-Maria

III

 

6

Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean

Alte tipuri de proiecte: Școli-Ambasador ale Parlamentului European

Jocul didactic „European Knowledge”

Mikloș Andreea Bianca

Mențiune

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Standurile cu produsele finale au fost vizitate de comisia națională, de participanții și însoțitorii acestora, de autoritățile locale și județene, profesori, părinți și elevi, reprezentanți ai mass-media, însumând peste 500 de persoane. A fost stabilit prin vot cel mai original, util și interesant produs final din expoziție.

Probele de concurs s-au desfășurat la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița, organizator, alături de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, al acestei competiții cuprinse în calendarul concursurilor naționale coordonate de Ministerul Educației. Produsele realizate în cadrul proiectelor europene, concepute și create prin contribuția elevilor și a profesorilor din fiecare școală, reprezintă resurse educaționale ale căror beneficii sunt recunoscute atât de profesori, cât și de elevi. Promovarea și valorificarea acestor produse educaționale stimulează creativitatea și inovația și contribuie la îmbogățirea și diversificarea materialelor suport pentru activitățile de învățare.  

Programul participanților a fost completat de vizite, turul obiectivelor, ghidate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, al Primăriei Municipiului Bistrița, al Centrului Comunitar pentru Tineret, al Consiliului local al Tinerilor din Municipiul Bistrița, al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița, prin domnul director Gavril Țărmure, a asigurat transportul participanților în excursiile din cele două zile ale concursului, pe itinerariul: Bistrița, Muzeul Memorial „George Coșbuc”, vizitarea Muzeului Costumului popular „Virginia Linul”, atelier de înșirare mărgele, vizitarea mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” Salva, vizită la Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, atelier de olărit, vizită la Muzeul Memorial „Liviu Rebreanu”, unde au fost întâmpinați de către directorii unităților de învățământ din zonă: Școala Profesională „Tiberiu Morariu” Salva, Liceul Silvic „Transilvania” Năsăud, Școala Gimnazială „George Coșbuc” din Coșbuc, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Năsăud, Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud, Liceul Teoretic „Solomon Haliță” Sângeorz-Băi, Școala Gimnazială Romuli, Liceul Tehnologic Telciu. Membrii Comisiei Centrale au vizitat Castelul Teleki din Posmuș, fiind așteptați de către directorii de pe Valea Șieului: Școala Gimnazială Șieu, Școala Gimnazială „Paul Tanco” Monor, Școala Gimnazială Șieuț, Școala Gimnazială Mărișelu și Liceul Teoretic Sanitar Bistrița, împreună cu administratorul castelului: Ioan Someșan, care a oferit detalii despre istoria castelului. Angajații Centrului Național de Informare și Promovare Turistică au oferit materiale promoționale și acces gratuit la cele mai cunoscute obiective turistice din municipiul Bistrița.

Mulțumiri deosebite aducem conducerii Școlii Profesionale „Sfânta Maria” din Bistrița, Liceului Tehnologic „Florian Porcius” Rodna, Şcolii Gimnaziale Ilva Mare, Casei Corpului Didactic Bistriţa-Năsăud,  elevilor voluntari de la Consiliul Local al Tinerilor şi din Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, echipei de informaticieni Mariana Leşanu, Mircea Zinveliu, Florin Bindea şi Cristina Hangea, sponsorilor acestui concurs MIS GRUP, Amicii Building, TeraPlast, Clinica Alteo, Cofetăria Cristina, Crama Harșianu, SC Carmolact, Restaurantele Lordinu și Villa, Hotelurile Coroana de Aur și Metropolis, Restaurantul Someșul din Sângeorz-Băi, Blacteea COM SRL. 

Prin proiectele europene, şcolile din județul Bistrița-Năsăud și din țară sunt veritabili ambasadori în Europa, contribuind, an de an, la promovarea unei imagini pozitive a României şi a valori şcolii româneşti.  

Doar unul din gândurile despre concursul de la Bistriţa: „Bună dimineața! Am ajuns cu bine la București, iar copiii mei entuziaști și inimoși mi-au spus și au spus cui au putut că au trăit una dintre cele mai frumoase experiențe din viața lor de până acum. Au legat prietenii de neuitat și între ei și cu alți copii din țară. Eu, de asemenea. Mă simt privilegiată că am trăit această experiență culturală, educativă și educațională, umană, plină de grație, rotundă. În ceea ce privește rezultatele, nu ne interesează prea mult. Desigur, contează, dar ce contează sunt tocmai lucrurile care nu se punctează și pentru care nu primim adeverințe, gradații, dar care se simt. Personal, cu proiectul meu, nu am luat niciun premiu, dar sunt mândră că am fost acolo pentru echipa Bucureștiului, care da, a luat câteva premii, meritate din plin. Precum v-am mărturisit și ieri, în gura mare, că așa îmi place mie, tot ce s-a petrecut la Bistrița, în ciuda micilor inconveniente, a fost minunat. Oameni, locuri, gânduri, păpădii, fete și băieți. Bucurie. Nu am nicio suspiciune în legătură cu veșnic urmăritele rezultate. Noi, dascălii, uităm uneori care ne e menirea și ce ar trebui să ne definească. Poate nu strică să ne amintim. Verticalitate, ținută intelectuală, demnitate, empatie, omenie și eleganță. Slavă Cerului, nu toți. De regulă, cei care își respectă condiția, nu. Ei sunt și cei care fac, trudesc, construiesc. Și ce să vezi, ăștia săracii, n-au timp să monitorizeze rezultate și să adune adeverințe?! Sunt sigură că lucrurile merg la fel peste tot în țară. Din păcate…Ca atare, mulțumirile și gândurile mele cele mai bune, în numele Bucureștiului, se îndreaptă către gazde, către d-na Doina Macarie, către ISJ Bistrița-Năsăud, către colegii noștri din toate instituțiile implicate în acest eveniment. Nu mi-a spus nimeni “nu se poate”, ci doar “se rezolvă”. Și s-a rezolvat. Ce au făcut oamenii aceia acolo, e lucru mare! Tot respectul și toată dragostea, de la București” prof. dr. Alina Karina Nițu.

Mulțumind inspectorilor școlari, membrilor Consiliului consultativ al domeniului „Proiecte educaționale”, coordonatorilor de proiecte, directorilor unităților de învățământ preșcolar, gimnazial și liceal din județul Bistrița-Năsăud, care, prin aportul lor, au susținut derularea acestui eveniment, vă anunțăm că mărturii ale acestei ediții se regăsesc pe blogul dedicat concursului: https://made4europe2023.blogspot.com/

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5