Bistrița pe calea tranziției spre un oraș cu zero emisii până în 2050
Bistrița pe calea tranziției spre un oraș cu zero emisii până în 2050
Proiectul "Zero Carbon Cities" (https://urbact.eu/zero-carbon-cities) derulat în cadrul Programului URBACT III, reunește 6 orașe cu scopul înțelegerii corecte a procesului de elaborare a obiectivelor de dezvoltare bazate pe date științifice ținând cont de contextul local, și de a găsi sprijin în elaborarea unor măsuri cu impact cuprinse în Planurile Integrate de Acțiune pentru atingerea neutralității climatice.
Municipiul Bistrița este unul dintre aceste 6 orașe partenere, alături de orașele: Manchester (Regatul Unit al Marii Britanii) – lider de proiect, Modena (Italia), Tartu (Estonia), Vilvoorde (Belgia) și Zadar (Croația), iar perioada de implementare este 02.09.2019 – 07.08.2022
Planul Integrat de Acțiune Zero Carbon Bistrița, ca principal rezultat al proiectului, arată modul în care Bistrița poate atinge obiectivul de neutralitate climatică până în anul 2050, în acord cu obiectivele UE. Planul cuprinde obiective specifice și acțiuni măsurabile, prin implementarea cărora putem soluționa și monitoriza problemele legate de schimbările climatice cu care Bistrița se confruntă.
Prin evidențierea în plan a bugetului de carbon disponibil municipiului Bistrița și calcularea necesarului actual de consum de energie, se subliniază, mai mult ca oricând, necesitatea unor acțiuni urgente realizate împreună, ca și comunitate, pentru reducerea nivelului de CO2.
Cadrul bugetului global de carbon definește emisiile cumulate admisibile de dioxid de carbon asociate cu un anumit nivel al încălzirii globale, luând în considerare fatul că emisiile de CO2 au același efect asupra temperaturii globale, indiferent de momentul emiterii. Asemenea unui buget financiar, un buget de carbon stabilește cât CO2 poate fi "cheltuit" pe o perioadă de timp determinată.
Experiența orașului Manchester privind calcularea bugetului de carbon și utilizarea obiectivelor bazate pe date științifice a ajutat la clarificarea modului de elaborare și implementare a unui buget de carbon la nivel local. Acest tip de buget sprijină ajustarea și proiectarea planurilor și acțiunilor de dezvoltare a municipiului Bistrița, astfel încât acesta să își poată atinge obiectivele de reducere a emisiilor de CO2. Planul Integrat de Acțiune Zero Carbon Bistrița este disponibil pe site-ul Primăriei Municipiului Bistrița, accesând link-ul: https://www.primariabistrita.ro/primaria/protectia-mediului/plan-integrat-deactiune-zero-carbon-bistrita/
Experiența transnațională din cadrul proiectului "Zero Carbon Cities" a ajutat municipalitatea să pună bazele unui Grup Local de Suport (ULG), cu reprezentare atât la nivel local, cât și la nivel județean. Împreună cu membrii ULG și cu părțile interesate la nivel local, Municipiul Bistrița a desfășurat o "Campanie de mobilitate urbană durabilă", în cadrul căreia au avut loc o serie de acțiuni de educare, informare și conștientizare:
1.Turul ciclist Zero Carbon
2.Jocuri de mobilitate inteligentă - prin pictură artistică preșcolarii au învățat într- un mod distractiv despre mijloacele de transport durabile și poluarea aerului.
3.Lecții de siguranță în trafic pentru copii 4.Crearea unei rețele de senzori de monitorizare a calității aerului.
Datele provenite de la senzori sunt disponibile accesând site-ul Primăriei Municipiului Bistrița https://www.primariabistrita.ro/primaria/protectia-mediului/calitatea-aerului-in-bistrita/ sau https://uradmonitor.com/tools/users/bistrita/.
Întâlnirile transnaționale cu partenerii din proiect, atelierele de lucru, sesiunile masterclass au oferit posibilitatea realizării de schimburi de experiență și întărirea capacității administrative cu privire la combaterea schimbărilor climatice, precum și atragerea altor actori locali în demersurile necesare pentru atingerea neutralității climatice.
„Misiunea noastră nu subliniază doar ceea ce comunitatea noastră trebuie să realizeze din perspectiva protecției mediului, ci evidențiază și calitatea vieții pe care o merită cetățenii. Prin acțiunile proiectate în planul nostru, ne dorim să creăm un mediu urban mai bun, mai verde pentru generațiile următoare, oferind totodată un exemplu de relații fructuoase între administrația publică și comunitate. Acesta este angajamentul nostru, de a pune Bistrița pe drumul cel bun spre neutralitatea climatică!” (Ioan Turc, Primarul Municipiului Bistrița)
Persoană de contact: Popârțac Iulia – Asistent Manager de Proiect
E-mail: [email protected]
Telefon : 0263 – 223923, 0236 - 224706
Citiţi şi:
- Unde vor fi amenajate spaţii verzi şi locuri de joacă, în Bistriţa, în acest an!
- Primăria Bistrița a instalat 18 dispozitive de senzori de monitorizare a calității aerului! Unde poți vedea datele!
- În perioada 16-22 septembrie, Săptămâna Europeană a Mobilităţii! Vezi ce activităţi propune Primăria Bistriţa!
- Deputatul Robert Sighiartău, invitat la Școala de Hemofilie și Leadership!
- Leonardo Badea (BNR): Politici regionale și globale în domeniul schimbărilor climatice. Provocări și oportunități pentru România
Adaugă comentariu nou