Bistriţeni la Cernăuţi. Centrul Regional de Educație Estetică a ,,Tineretului Bucovinean”. Marele festival „Mărțișorul – 2018”

Aici, pe scena acestui edificiu, a avut loc deschiderea oficială a manifestărilor în prezența d-lui ION MUNTEAN- Președintele Consiliului Regional Cernăuți, a d-lui MIHAIL PAVLIUC, primvicepreședinte al Consiliului Regional Cernăuți, a d-nei Consul General al României la Cernăuți ELEONORA MOLDOVAN, care a fost prezentă cu întreg personalul consulatului, iar din partea Institutului Cultural ,,HURMUZACHI” pentru Românii de Pretutindeni d-na IULIA MADIGA.
După luările de cuvânt a oficialităților, președintele Societății pentru Cultura Românească din Cernăuți a vorbit despre importanța acestui eveniment, arătând că ,,Mărțișorul” este simbolul sosirii primăverii, deci este un vestitor al acesteia, și că acest eveniment a devenit un motiv pentru toți românii să se întâlnească la Cernăuți pentru a sărbători împreună.
Festivalul a fost deschis de Corul ,,Dragoș Vodă” din Cernăuți care a avut în repertoriumai multe piese din repertoriul nostru național începând cu Deșteaptă-te române- imnul național. Programul sau ordinea de evoluare, cum au întocmit organizatorii lista formațiilor care urmau să urce pe generoasa scenă a acestui Centru pentru educarea tineretului, care cuprindea 30 de Ansambluri folclorice, Grupuri și interpreți ai cântecului românesc. Îmi spunea președintele Societății „Mihai Eminescu ”Vasile Bâcu că nu le-a permis autoritățile să pavazeze scena, cu greu au reușit pe fundalul acesteia să realizeze tricolorul românesc prin alipirea pe fundalul scenei a unei eșarfe roșii lângă culorile galbene și albastre are stau permanent pe fundal fiind vorba de steagul oficial al Ucrainei . Astfel au reușit ca tricolorul românesc să fie prezent, pe scena festivalului, unde totul se desfășura în limba română.
Au evoluat în scenă următoarele formații: Grupul etnofolcloric ,,FETELE DIN BUCOVINA”; Nicoleta Petriuc și Igor Costea din Cernăuți; Ansamblul de copii de la grădinița din Mahala-Prut; Ansamblul de dansuri ,,Bucuria” de la Boian; Iurie Marina de la Gimnaziul din Cernăuți; VolodimirStolearciuk; Grupul de copii din Ostrița- Mahala- Cernăuți; Ansamblul folcloric ,,Perla”- Cernăuți; Caterina Flekevciuc; Ansamblul ,,Învârtita Dorului” din satul Fundurii Vechi, Republica Moldova, Anastasia Marina de la Gimnaziul Alexandru cel Bun din Cernăuți; Larisa Belova; Ansamblul ,,Strejărelul” al Clubului Copiilor din Dărăbani, România; Dumitru Caulea; Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Româna din Ucraina; Ansamblul de dansuri „Bucuria” de la Gimnaziul din Cernăuți; Ansamblul Sirețelul din Vârful Câmpului,România; Ansamblul de dansuri din Boian; Vasile Cerchez de la Școala medie nr.10 din Roșa; Bucovina Band, muzică ușoară; Grupul vocal – tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Ion Nistor, Vicovu de Sus, România; Ansamblul „Șoimii” din Ceahor; Grupul folcloric „Dor Bucovinean” din Siret, România; Ansamblul „Țărăncuța” din Marșiniți; Ansamblul etnofolcloric „Mugurel”, Pătrăuții de Jos; Ana Maria Calancea; Camelia Florescu din București și Ansamblul folcloric „Codrișorul” și Bistrița Năsăud, România – invitat de onoare, care ar fi trebuit să încheie acest festival. Dar nu a fost să fie așa. Deoarece programul s-a întins foarte mult și ora noastră de intrare a fost depășită foarte mult, am rugat organizatorii să fie de acord să intrăm mai repede deoarece, trebuia imediat după spectacol să ne îndreptăm către graniță să ajungem acasă. Gazdele foarte amabile cu noi au acceptat acest lucru și am intrat cu grupul instrumental condus de Vasile Ceucacu o piesă și pe urmă grupul de soliști vocali: Emilian Rus, Andreea Gaftone și Claudiu Palage, după care Ansamblul Codrișorul a prezentat două suite de jocuri populare „Feciorescul” și„Crihalma”, sub coregrafia lui Adrian Pașcu. În finalul programului , Mina Buga cu un repertoriu adecvat momentului a impresionat cei peste 700 de spectatori prezenți. După care Vasile Bâcu a decernat diplome de onoare ansamblului, soliștilor și directorului Casei de Cultură a Sindicatelor Bistrița, a făcut referire la importanța evenimentului și că este un lucru extraordinar că românii se unesc, sărbătoresc și se bucură împreună. În încheiere domnul director a afirmat că anul 2018 este un an foarte important pentru toți românii, indiferent unde trăiesc și muncesc. Este anul centenarului Marii Uniri, an în care vor avea loc manifestări pe tot parcursul anului până la 1 Decembrie, când la Alba Iulia va avea loc cel mai mare eveniment și unde va trebui ca toți românii din toate provinciile să fie prezenți.
Domnul director a înmânat o diplomă de prețuire și o șampanie personalizată scriitorului Arcadie Opaiț, fostul președinte al Societății pentru Cultura Românescă Mihai Eminescu din Cernăuți care până în 2008 a condus această societate și în 28 februarie a împlinit vârsta de 70 de ani. A mai acordat o diplomă de excelență și o șampanie personalizată prof.univ.dr. Vasile Bâcu, care de 10 ani conduce destinele acestei societăți culturale și care a organizat și evenimentul de azi.
Cu aceasta considerăm că grupul nostru și-a îndeplinit misiunea aici în capitala Bucovinei de Nord, mulțumind gazdelor pentru invitație și găzduire.
În mod aparte aducem mulțumiri Consiliului Județean Bistrița Năsăud, domnului președinte Emil Radu Moldovan pentru sprijinul deosebit pe care ni l-a acordat pentru această deplasare la frații noștri din Bucovina de Nord.

Comentarii

16/03/18 23:34
Caulea

Corul Dragos Voda a interpretat nu Desteapta-te romane (imnul National ) ci Trezeste-te romane .In rest -a fost o mare bucurie sa ne vedem cu totii impreuna , Va asteptam cu drag oricand !

16/03/18 23:34
Caulea

Corul Dragos Voda a interpretat nu Desteapta-te romane (imnul National ) ci Trezeste-te romane .In rest -a fost o mare bucurie sa ne vedem cu totii impreuna , Va asteptam cu drag oricand !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5