Cu drag, din Bistriţa-Năsăud, pentru fraţii din Cernăuţi. Spectacol de binefacere pentru familiile soldaţilor din Ucraina
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
În cadrul amplului proiect „Dialoguri culturale”, care s-a întins pe durata a trei zile, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, Fundaţia Culturală Casa Limbii Române Cernăuţi, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Cultură şi Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud au organizat trei ample concerte folclorice care au avut ca scop adunarea de fonduri pentru familiile soldaţilor dispăruţi sau răniţi în războiul din Ucraina.
Primul concert a avut loc în localitatea Mahala, care numără peste 7.000 români, acolo unde pe lângă mesajul de pace şi prietenie al bistriţenilor, transmis prin cântec, au fost donate şi cărţi din partea Bibliotecii Judeţene pentru Biblioteca Românească de aici. Din această localitatea, opt tineri militari se află în zona operaţiunii antiteroriste. Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a donat bibliotecii cartea „20 de ani în Siberia”, scrisă de eroina satului, Aniţa Nandriş Cudla (a cărei bust se află în Parcul central), o luptătoare pentru drepturile bucovinenilor, un adevărat exemplu pentru tinerii care luptă astăzi pentru pace.
Primarul comunei, Elena Nandriş, i-a primit pe oaspeţi cu pâine şi sare, conform obiceiului bucovinean, mulţumindu-le în acelaşi timp bistriţenilor pentru modul în care au ştiut, în aceste clipe grele pentru fraţii din Ucraina, să creeze o adevărată punte culturală.
La fel de bine primiţi au fost artiştii bistriţeni şi la Horbova, unde comunitatea de 3.000 români încearcă să-şi păstreze cu demnitate tradiţiile străbune. Primarul Nicolae Făgurel le-a mulţumit artiştilor pentru modul în care au ştiut să vină în faţa fraţilor bucovineni, cu un spectacol de înaltă ţinută dedicat ostaşilor care luptă pentru o Europă cu porţile deschise. Şi aici au fost donate cărţi de care se vor bucura toţi cei care vor trece pragul Bibliotecii Româneşti.
Spectacolul de la Filarmonica de Stat din Cernăuţi, prezentat în faţa unei săli arhipline, ne-a demonstrat, încă o dată, profesionalismul artiştilor bistriţeni care pot reprezenta cu cinste România pe orice scenă şi, cu atât mai mult, pot aduce o lacrimă de bucurie pentru românii „înstrăinaţi” de Ţara Mamă, care tânjesc după cântecul românesc.
Sub bagheta maestrului Ştefan Cigu, ansamblul profesionist „Dor Românesc” a prezentat cântece cu soliştii vocali Veronica Bălan, Adina Băieşiu, Lenuţa Filipoi, Ioachim Spân, Anuţa Motofelea, Nicolae Cioancă. De asemenea, artiştii Alexandru Pugna, Domnica Dologa, Matilda Pascal Cojocăriţa, Ştefan şi Horaţiu Cigu au impresionat publicul prin frumuseţea repertoriului, atingând sufletele româneşti prin autenticul cântărilor şi prin substratul patriotic al acestora. Ansamblul folcloric „Baladele Bistriţei” a prezentat, în coregrafia lui Adi Paşcu, un tablou care aminteşte de şezătorile şi jocul unic din Ţinutul Năsăudean.
Bistriţenii au invitat alături de ei un fiu al meleagurilor bucovinene, tânărul interpret Ilie Caraş, care s-a întors acasă în aplauzele publicului din mijlocul căruia a plecat să ducă mesajul românesc în întreaga lume.
Cele trei evenimente au fost prezentate de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, care a ştiut să aducă, cu profesionalism, date concrete despre plaiurile Bistriţei şi Năsăudului şi despre artiştii care au venit cu sufletul deschis să le spună fraţilor din zona Cernăuţi că îi iubesc, îi preţuiesc şi că sunt alături de ei. Cu siguranţă a fost unul dintre cele mai ample proiecte ale românilor din ţară pentru fraţii lor, Bistriţa-Năsăud fiind, astfel, un judeţ pionier în demersul de stabilire al relaţiilor europene de pace prin intermediul culturii. Nu doar că nu a mai fost niciun ansamblu de această talie la Cernăuţi în ultimii ani, dar, după cum spuneau organizatorii, aici nu a mai avut loc niciodată un concert de binefacere. Suma adunată în cele trei localităţi, peste 4000 grivne, va constitui un strop de mângâiere pentru familiile greu încercate de război.
La toate aceste evenimente, alături de delegaţia din Bistriţa-Năsăud, condusă de preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, au fost prezenţi Excelenţa Sa Eleonora Moldovan – consulul României la Cernăuţi, academicianul Vasile Tărâţeanu, preşedintele Raionului Noua Suliţă – Vitalie Baltă, vicepreşedintele Vasyl Gorbatiuk, preşedintele Consiliului Raional Herţa – Petru Gheorghiu, primul adjunct al Şefului ARS – Ivan Rybak, preşedintele Consiliului Regional Cernăuţi – Mihail Găiniceru, Guvernatorul Regiunii Cernăuţi – Roman Vanzuryak, precum şi directorii instituţiilor bistriţene Ioan Pintea (Biblioteca Judeţeană), Alexandru Gavrilaş (Muzeul Judeţean), Gavril Ţărmure (Centrul Judeţean pentru Cultură), primarii din Beclean – Nicolae Moldovan, Zagra – Dumitru Buşcoi, Budeşti – Vasile Codrea, consilierii judeţeni Andrei Moldovan, Ciprian Breşfelean şi Iulian Stroie, scriitorii Olimpiu Nuşfelean, Vasile Dâncu, Menuţ Maximinian, George Vasile Dâncu, Marcel Seserman, Mica Oprea – director Compartiment Juridic al Consiliului Judeţean, consilierii preşedintelui Bogdan Ivan, Graţiela Nemeş, Amelia Maroşan şi Ioana Savu.
Programul a cuprins o serie de proiecte care au în centru stabilirea unui protocol între Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” şi Biblioteca Ştiinţifică Regională Cernăuţi, precum şi renovarea Casei Aron Pumnul, acolo unde va fi deschis un Muzeu Mihai Eminescu şi o secţie a Bibliotecii Judeţene BN.
Citiţi şi:
- Punte culturală de cărţi între Bistriţa şi Cernăuţi prin Consiliul Judeţean şi Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud. Radu Moldovan: Voi face demersuri la Guvernul României pentru reabilitarea Casei Memoriale Aron Pumnul
- Preşedintele CJ, Radu Moldovan, vizitat de academicianul Vasile Tărâţeanu – preşedintele scriitorilor din Cernăuţi
- Excelenţa Sa Eleonora Moldovan – consulul României la Cernăuţi, la Bistriţa, cu o delegaţie de 20 de scriitori din Bucovina
- Vicepreşedintele CJ, Alexandru Pugna, împreună cu directorii Alexandru Gavrilaş şi Ioan Pintea, la Cernăuţi şi Chişinău. Vezi ce au discutat bistriţenii cu fraţii de peste graniţă
- Cea mai curată lacrimă
Adaugă comentariu nou