Bistriţeni la Sărbătoarea românilor din Praga
Asociația Românilor din Republica Cehă a organizat la Praga Sărbătoarea românilor din Republica Cehă, editia a XI a - 2023. Acțiunea s-a desfășurat la sediul Secției Etnografice (Musaion) a Muzeului Național din Cehia. Evenimentul a fost finanțat cu sprijinul Departamentului Pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României și a fost patronat de către Ambasada României la Praga, Primăria Praga 5 si s-a realizat în colaborare cu Muzeul Național din Cehia - secția etnografică MUSAION.
Oaspeții sărbătorii: doamna Antoaneta BARTA, ambasadoare a României la Praga, domnul Viorel Covalciuc, chargé d’affaires a. i., din partea Ambasadei Republicii Moldova la Praga, domnul Judr. Petr Lachnit din partea conducerii primăriei Sectorului 5 din Praga, care este atit partener cit si sponzor, domnul Zdeněk ŘEHAK, vicepresedintele Consiliului judetean Ústí nad Labem, domnul Ionut MUNTEANU, directorul ICR Praga, domnul prof. dr. Dorel COSMA, președintele IGF, organizatia mondiala de folclor, impreuna cu trezorierul organizatiei, domnul Pop PAHONE, domnul Zdeněk TOFEL, redactor Radio - Tv Ostrava pentru cultura tradițională si director al Festivalului International de Folclor din regiunea Valašsko, directorul Festivalului International de folclor „Dylen“ din Karlovy vary, directorul festivalului International de folclor din Tuchlovice, doamna prof.dr. Libuse VALENTOVA, presedinta Asociatiei Cehia - Romania si domnul Andrei DANCIU, preotul paroh al comunitatii romanesti din Praga. De asemenea au fost prezenti reprezentantii firmelor care au sponzorizat Sarbatoarea Romanilor dintre care mentionam pe domnul Daniel VASILACHE, directorul general al OMV din Cehia si domnul Dan TIMOTIN , directorul general al firmei COCA COLA din Cehia. Programul artistic a fost deschis si interpretat cu maiestrie, de catre:
Ansamblul de cântece și dansuri populare „Plaiurile Mioriței“ din Buzău – România, care a fost însoțit de către domnul Ciobanu Adrian, directorul adjunct al Centrului județean de cultură și artă Buzău, , de reprezentanta doamnei Amelia PAPAZISSU, artist popular, declarată „Tezaur uman viu“ de către UNESCO, specialistă în țesături din păr de capră, de către domnul Emil CIUBOTARU, cunoscut pictor buzoian si de catre familia TRIF Mariana si Trif Sandel, mesteri populari.Pe scenă au mai urcat:
- formația romaneasca pragheză de muzică rock „30 Music Street“ care au interpretat un program variat si de foarte buna calitate,fiind o formatie cunoscuta in Praga si in general in Cehia.
- doamna Rodica MOSKOVCIUC STEGARESCU, care a interpretat cu maiestrie, fiind foarte mult aplaudata de catre spectatorii prezenti, melodii romanesti foarte cunoscute care au fost fredonate si de catre romanii prezenti.
- au fost de asemenea prezenti pe scena si copii romanilor prezenti la sarbatoare, coordonati de catre doamna Ioana VITELARU membra a Comitetului director al asociatiei romanilor din Cehia si de asemenea ei au avut un si un colt special dedicat copiilor unde au functionat doua standuri pentru copii dintre care « Biblioteca copiilor », al doamnei Ana Engrth Radulet, membra a Comitetului director al ARRC, a avut un succes real, acestia cumparind multe dintre cartile pentru copii expuse.
- copii romani au avut si o echipa de dans « Lyra Dance group » care a interpretat cu multa maiestrie un program de dansuri moderne, mult apreciat de cei prezenti.
- finalul prgramului a fost prezentat de catre formația „Moldovenii în Praga”, care a prezentat cu talent si maiestrie, cintece romanesti de petrecere, care au fost foarte apreciate de catre cei prezenti, incingindu-se o hora mare.
Succesul programului artistic este evidentiat si de faptul ca toate personalitatile cehe din domeniul culturii traditionale, prezente la eveniment, au ramas sa vada si sa asculte programul pina la capat astfel ca, se poate spune fara exagerare, faptul ca nu au facut un gest de complezenta ci chiar au gustat cu placere programul artistic, ca sa nu mai vorbim despre ceea ce au gustat si laudat la salonul de gastronomie traditionala romaneasca organizat de catre Asociatia Romanilor in micul restaurant din cadrul Muzeului Etnografic al Muzeului Natiional din Cehia. Sarmalele, mititeii, corba de burta si de perisoare ca si placintele traditionale romanesti, alaturi de vinuri romanesti, medaliate la diferite consursuri internationale, inclusiv din Cehia, au avut un succes deosebit, fiind foarte apreciate de invitati.
În completarea programului a fost organizată o tombolă cu numeroase premii care, de asemenea a avut succes, ca in fiecare an la Sarbatoarea Romanilor din Cehia.
Editia din acest a Sarbatorii Romanilor din Cehia, a fost apreciata la note maxime de catre personalitatile prezente, in frunte cu excelenta sa Doamna Antoaneta BARTA, ambasadoarea Romaniei la Praga, alaturi de domnul prof. dr. Dorel COSMA, presedintele Asociatiei mondiale de Folclor IGF (care a putut aprecia evenimentul in comparatie cu alte evenimente similare din cele 49 de tari in care activeaza IGF) si de celelalte personalitati prezente, care au felicitat pe domnul ing. Nicolae DEDULEA, presedintele ARRC- Asociatia Romanilor din Cehia, pentru succesul acestui eveniment, care a reunit la Praga, peste 800 de romani si prieteni ai Romanilor din Cehia.
Succesul editiei din acest an, este rezultatul efortului colectiv al Comitetului Director al ARRC si al prietenilor asociatiei, fara a caror colaborare nu se putea ajunge la acest rezultat si ca urmare trebuie sa mentionam efortul si munca depusa, in ordine, de catre doamna Irena PASTRAMAGIU, vicepresedinte, doamna Alina MEDINTU, doamna Ioana VITELARU, doamna Ana Engrth Radulet, domnul Sorin MARIN, domnul Andrei DANCIU, doamna Manuela SEFKHETOVA, doamna Rodica MOSKOVCIUK STEGARESCU, domnul av. Pavel KLIMA.
COMITETUL DIRECTOR
Citiţi şi:
- Preşedintele IGF, Dorel Cosma, la Festivalul Internaţional din Karlovy Vary şi la sărbătoarea românilor din Praga
- CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ DE LA PRAGA
- C.A.R.T.E- Universul copiilor din Diaspora românească
- „Doina Someşană” a răsunat la Praga
- Nicolae Dedulea: Românii şi cehii au o istorie comună în spaţiul european
Adaugă comentariu nou