CONFERINŢA INTERNAŢIONALĂ DE LA PRAGA

Timp de trei zile U.E. de folclor I.G.F. şi-a stabilit cartierul general la Praga în Cehia. Poate un astfel de loc a fost bine gândit într-o perioadă în care Europa şi lumea de fapt, trece printr-o criză economică iar Praga şi Cehia în general, înseamnă într-un fel Centrul Europei – simbioza est-vest. A fost astfel un prilej de a înţelege mai bine spiritul european cristalizat şi prin prisma tematicii puse în discuţie de Conferinţa de la Praga. Cu o suprafaţă de aproximativ 80 000 km² şi o populaţie de 10,3 milioane, Cehia este alcătuită din două ţinuturi importante : Boemia şi Moravia. Capitala – Praga- amplasată de o parte şi de cealaltă a Vltavei adăposteşte toate stilurile artistice şi arhitectonice ale Europei. Numeroase castele, poduri şi construcţii medievale amintesc de capitala de altădată a vechiului imperiu. Castelul Praghez constituie şi astăzi un punct de atracţie pentru orice vizitator al capitalei cehe. Remediat de numeroase ori, castelul a fost încă de la începuturile sale şi până astăzi sediul conducerii ţării. Am vizitat acest castel iar gazdele noastre au avut amabilitatea de a ne conduce şi prin catedrala care străjuieşte Castelul şi care adăposteşte odihna veşnică a unor familii regale. Am putut vizita galeria marilor regi cehi cât şi excepţionalele vitralii lăsate moştenire de sute de ani. Stilul gotic şi neogotic domină această parte a vechiului oraş.

Federaţia de folclor din Cehia îşi are sediul în acestă zonă veche a oraşului şi dispune de un spaţiu generos dotat cu birouri pentru întâlnirile specialiştilor şi de o sală de conferinţe şi de micro-spectacole. Delegaţii din 17 ţări ale Europei au răspuns invitaţiei de a participa la această conferinţă internaţioanală. Tema generoasă : „ Identitatea Naţională în contextul marii familii europene” a oferit posibilitatea unor intervenţii şi dezbateri prelungite chiar şi după încheierea lucrărilor.

Alături de specialişti din cele 17 ţări, cât şi de specialişti din ţara gazdă, la deschiderea lucrărilor au fost prezenţi o serie de parlamentari şi reprezentanţi ai Guvernului din Cehia, din partea Ministerului Învăţământului şi din partea Ministerului Culturii. Comunicările au fost susţinute de : dr. Lillo Alessandro – preşedintele U.E. I.G.F., Zdenek Psenika - preşedintele Federaţiei de folclor din Cehia, prof. Franco Megana – vicepreşedinte Federaţia de folclor din Italia, , prof.dr. Dorel Cosma – preşedinte adjunct U.E. I.G.F şi Ladislaw Michalek - vicepreşedinte Federaţia din Cehia. În privinţa intervenţiei noastre, comunicarea s-a bazat pe valorile inestimabile ale folclorului românesc, şi am reliefat unitatea sa în diversitatea modului de exprimare. Concretizarea expozeului şi prezentarea valorilor identităţii noastre folclorice s-a realizat prin derularea unui film etnografic din Bistriţa – Năsăud, realizat de Centrul Cultural Municipal „ George Coşbuc” Bistriţa în limbile engleză şi germană. Discuţiile purtate după expunere şi după vizionarea filmului ( 15´) au demonstrat interesul european pentru muzica, dansul şi portul românesc. Finalul întâlnirii a aparţinut lansărilor de reviste şi cărţi de către colegii din Cehia, Ungaria, Letonia, Italia, Franţa, Cipru, Elveţia şi România.

Din partea noastră, am prezentat revista „ Conexiuni” nr. 10, Revista Federaţiei de folclor din România, Revista principalelor manifesrtări culturale ale anului 2009 la Centrul Cultural Municipal Bistriţa şi cărţile „ Bistriţa în Revoluţie” în limbile engleză şi germană şi „ Reportaje preponderent europene” în şapte limbi. Opinii deosebit de favorabile, referitoare la publicaţiile noastre, au exprimat Frank Wilhelm – Irlanda, Michales Lanitis – Cipru, Johanes Ernst – Elveţia, Enver Keşkin – Turcia şi Franco Megara – Italia. Conferinţa de la Praga a fost o întâlnire deosebit de reuşită atât din punct de vedere ştiinţific dar şi prin prisma noilor legături care s-au creat ori s-au adâncit între membrii I.G.F. Ca urmare şi anul 2009 se anunţă un an bogat în prezenţe româneşti peste hotare. Invitaţiile verbale şi unele concrete primite la acestă întâlnire confirmă valoarea artei populare româneşti. Pe lângă deja cunoscutele solicitări pentru 2009 din Italia, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Franţa, Turcia s-a mai adăugat acum Elveţia, Cipru şi Israel, iar pentru 2010, directorul celui mai mare festival din Asia – Etienne Vankeirsbilck, mi-a solicitat participarea ansamblului „ Cununa de pe Someş” la acestă importantă manifestare folclorică din Shanghai .Invitaţia a venit în urma expozeului în limba germană din cadrul Conferinţei şi apoi în urma prezentării unui DVD cu ansamblul „ Cununa de pe Someş” la aniversarea celor 40 de ani din decembrie 2008. De altfel delegaţii străini prezenţi la aniversarea noastră din decembrie, au elogiat ansamblul şi organizarea din Bistriţa, invitându-ne să reprezentăm România la „ Carnevale di Castsovillari e Festival Internazionale del Folklore” – din februarie, în Italia.

Ne-am bucurat din nou ca numele oraşului nostru şi implicit a ţării noastre să fie la modul laudativ pe buzele personalităţilor culturale europene prezente la Praga.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5