Interviu cu ing. Nicolae Dedulea, preşedinte fondator al Asociaţiei Românilor din Cehia

Nicolae Dedulea: Românii şi cehii au o istorie comună în spaţiul european

Rep.: - Cum aţi descrie această frumoasă comunitate a românilor din Cehia şi ce rol are Asociaţia Românilor din Republica Cehă?

Nicolae Dedulea: Suntem o comunitate inimoasă, poate nu la fel de mare ca în alte ţări, dar unită şi cu multe proiecte. Conform statutului, asociaţia doreşte să întreţină şi să cultive în mod demn limba, cultura şi tradiţiile româneşti, precum şi identitatea naţională a membrilor săi,  să organizeze activităţi culturale, sportive, educaţionale, activităţi de promovare a folclorului românesc şi a culturii tradiţionale româneşti în Cehia, să promoveze interesele comunităţii româneşti în Cehia. De asemenea, Asociaţia acordă asistenţă membrilor săi în caz de necessitate, sprijină schimbul cultural între Cehia şi România şi, nu în ultuml rând, reprezintă, în limitele competenţei, interesele comunităţii românilor în faţa autorităţilor din Cehia şi România.

Rep.: Ce a reprezentant de-a lungul anilor, pentru comunitate, sărbătoarea românilor? 

Nicolae Dedulea: Sărbătoarea românilor din Cehia, care a ajuns în acest an la a IX –a ediţie, a constituit un fericit prilej pentru întâlnirea unui mare număr de români care trăiesc în Cehia (de fiecare dată au fost prezente în jur de 700 - 800 de persoane), dar şi o oportunitate de a se întâlni cu personalităţi, invitaţi din România şi Moldova. În plus, evenimentul a reprezentat o întâlnire cu folclorul şi tradiţiile populare româneşti, cu muzică uşoară românească, cu mâncăruri şi băuturi tradiţionale româneşti, dar şi cu conducerea asociaţiei tuturor organizaţiilor folclorice din Cehia (FOS ČR)

          În cadrul acţiunii, românii din Cehia au avut posibilitatea să se întâlnească direct cu conducerile ambasadelor României şi Republicii Moldova la Praga. Trebuie să mulţumim conducerii Muzeului Naţional Ceh -  Secţia Etnografică care, de fiecare dată, ne pune la dispoziţie, cu titlu gratuit, spaţiile necesare pentru desfăşurarea acestui eveniment, considerându-l ca fiind înglobat în evenimentele din programul acestui muzeu. De asemenea, Primăria Praga 5, cea care ne consideră o comunitate important, ne ajută, sponzorizând şi preluând patronatul sărbătorii noastre. Nu în ultimul rând, a fost un prilej de întâlnire cu personalităţi politice şi culturale din Cehia.

Rep.: Cum sunt privite de cehi tradiţiile noastre?

Nicolae Dedulea: Am descoperit cu plăcere faptul că poporul ceh este un popor prieten şi care priveşte cu interes cultura tradiţională românească şi, ca urmare, sprijină schimbul cultural propus de noi, respectiv, de-a lungul anilor, am reuşit să aducem un număr mare de ansambluri folclorice româneşti la festivalurile internaţionale de folclor din Cehia şi ansambluri din Cehia la festivalurile folclorice şi sărbătorile organizate în România.

Rep.: - Alocaţi foarte mult din timpul dumneavoastră Asociaţiei Românilor din Republica Cehă. Ce vă îndeamnă la această „luptă”?

Nicolae Dedulea: Nu am contabilizat vreodată cât timp afectez activităţii în cadrul ARRC. Începând de prin anii 1995, când, o parte din media cehă, respectiv cea avidă de ştiri negative, propaga ştiri care afectau imaginea românilor, am hotărât să nu intru în polemică cu ei şi am început să propag cultura tradiţională românească în Cehia şi am observat că imaginea obţinută este cu totul alta, folclorul şi cultura tradiţională românească, consituind un factor de apropiere între cele două popoare şi de promovare a unei imagini pozitive şi corecte a românilor în Cehia.

Rep.: - Ne puteţi menţiona câteva din numele importante cu care aţi colaborat?

Nicolae Dedulea: Am colaborat cu multe nume din cultura românească şi cehă, dar nu aş dori să nedreptăţesc pe unii sau alţii deoarece colaborez în continuare cu ei. Menţionez totuşi faptul că, recent, am avut onoarea să participe la sărbătoarea noastră domnul prof. dr. Dorel Cosma, preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Folclor IGF, aceasta după ce în săptămâna premergătoare sărbătorii noastre, dumnealui a participant la vestitul Festival Internaţional de Folclor de la Karlovy Vary, unde a şi acordat diplome de excelenţă primarului municipiului Karlovy Vary, domnul ing. Petr Kulhanek şi directorului festivalului, domnul Lubor Hanka. La sărbătoarea noastră, domnul Dorel Cosma s-a întâlnit cu Excelenţa Sa Carmen Burlacu, ambasadorul României la Praga şi cu preşedintele FOS ČR – Asociaţia tuturor organizaţiilor folclorice din Cehia cu care a convenit câteva idei de colaborare pentru perioada următoare.

De asemenea, mai menţionez faptul că, în luna februarie 2018, la sediul Senatului Cehiei, domnul Jiři Čunek, senator şi guvernator al regiunii Zlin, cea care găzduieşte şi regiunea Valašsko, în care  un număr mare de persoane au rădăcini româneşti, în semn de preţuire pentru aportul adus la strângerea relaţiilor dintre Cehia şi România în domeniul promovării culturii tradiţionale,  mi-a acordat o Medalie de Merit, care, alături de Ordinul Meritul Cultural cu  grad de cavaler, acordat de Preşedintele României, reprezintă recunoaşteri şi aprecieri care mă îndeamnă să continui în activitatea mea.

         Rep.: Care a fost momentul în care aţi hotărât să părăsiţi ţara? De ce aţi luat această hotărâre?

Nicolea Dedulea: Am plecat din România în Cehia, în luna ianuarie 1990, în baza unui contract dintre Romenergo Bucureşti şi Škoda Export Import Praga, care prevedea execuţia, la cheie, a unui obiectiv de investiţii la centrala electrică de termoficare din localitatea Ústi nad Labem şi acolo eu am condus lucrările de montaj şi punere în funcţiune pe partea mecanică, iar după finalizarea şi predarea cu succes a investiţiei, am rămas şi am înfiinţat o firmă pe care o deţin şi la ora actuală.

                  Rep.: - Cum sunt priviţi românii în Cehia?

Nicolea Dedulea: Românii din Cehia sunt, în general, priviţi cu prietenie, românii şi cehii având o istorie comună în spaţiul european, istorie în care niciodată românii şi cehii nu au avut conflicte între ei. Bineînţeles că, în particular, românii din Cehia sunt priviţi şi în funcţie de modul concret  în care se încadrează în societate la locul de muncă şi acolo unde locuiesc.

Rep.: - Cum se vede de aici, ţara? Cum o văd ei şi cum o vedeţi dumneavoastră?

ND: România este văzută de cehi, fie prin prisma veştilor primite pe diferite canale media, fie prin prisma cehilor care consider Romania o ţară foarte frumoasă şi care ne vizitează des. În general, România este considerată ca fiind o ţară bogată cu destui oameni săraci. În ce priveşte felul cum văd românii din Cehia, România, trebuie spus că noi privim cu interes evenimentele din România şi regretăm în mod special faptul că un număr foarte mare de români au fost nevoiţi să plece să lucreze şi să trăiască în alte ţări, ceea ce dă o notă foarte slabă tuturor partidelor politice care au condus şi conduc România şi în mod deosebit regretăm faptul că cei mai buni tineri studioşi din România, inteligenţa românească de azi, pleacă din ţară şi rămân să lucreze pentru economia altor ţări în loc să fie promovată meritocraţia în ţara românească.

                 Rep.: - Un mesaj pentru cei de acasă. Vă este dor de România?

ND: Mesajul: români, alegeţi şi puneţi în funcţii de conducere patrioţi români care, în acelaşi timp, sunt foarte bine pregătiţi din punct de vedere profesional,  absolvenţi de studii superioare la universităţi serioase şi abia atunci România va fi a românilor şi se va întoarce pe drumul prosperităţii.

                 Rep.: - Mulţumim, vă apreciem pentru tot ceea ce faceţi aici.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5