Bogdan Ivan: Timp de două zile, Bistrița este capitala cercetării românești! Proiectele fanion al institutelor de cercetare din România, într-un eveniment marca Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării

Timp de două zile, institutele naționale de cercetare-dezvoltare aflate în coordonarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și-au prezentat rezultatelor programului Nucleu, program dedicat cercetării românești. ,

         Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Tudor Prisecaru și Andrei Alexandru -  secretari de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării Dragoș, Cristian Vlad - președintele Autorității pentru Digitalizarea României, Vasile Țopa, rectorul Universității Tehnice Cluj–Napoca, Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, secretarul de stat Monica Săsărman – Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Gabriel Lazany -  managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, prefectul Teofil Cioarbă au participat la evenimentul găzduit de Universitatea Tehnică Cluj-Napoca – extensia Bistrița.

         Președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, a mulțumit directorilor institutelor de cercetare din România pentru că au venit la Bistrița, să ne cunoască la noi acasă, oferind oportunitatea de a cunoaște proiectele fanion la nivel național. Acesta s-a referit și la proiectul major al Universității Tehnice din Cluj-Napoca care a demarat lucrările pentru Institutul de Cercetare în Inteligența Artificială, un proiect inovator destinat cercetării și dezvoltării tehnologiilor emergente.

“Pentru două zile, Bistrița este capitala cercetării românești. E un eveniment care până acum nu au mai fost făcut de foarte mulți ani, cel de a reuni toate mințile geniale din managementul institutelor  de cercetare din România.  Este cel mai efervescent și cel mai de viitor minister, în contextul în care noile tehnologii definesc viața noastră în fiecare zi”, a declarat ministrul Bogdan Ivan.

Ministrul Bogdan Ivan s-a referit și la Statutul cercetătorului, un mare plus legislative, astfel că “peste 18.000 de oameni din ecosistemul de cercetare beneficiază de aceleași drepturi ca și toți cercetătorii din Europa Occidentală”, ca toate cadrele didactice universitare.  “Guvernul României condus de premierul Marcel Ciolacu și-a asumat un program extrem de  coerent și consistent atunci când vorbim despre cercetare și inovare, cu investiții totale în proiecte care sunt în derulare sau pentru care urmează să fie deschise apeluri de aproximativ un miliard de euro. Proiectul de suflet este cel al centrelor de excelență din România, finanțat cu 320 de milioane de euro, prin care vom avea 24 de centre în care excelența primează, în care vom aduce cele mai bune minți din România și din afara României pentru a face cercetare la cel mai înalt nivel”, a transmit ministrul Bogdan Ivan.

În mesajul său, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării  s-a referit și la Planul Național de digitalizare a administrației publice locale, actul normativ pentru finanțarea cu 50 de milioane de lei a transformării digitale pentru 1000 de primării și consilii județene, dar și la stadiul cloudului guvernamental și al celui regional de la Bistrița.

Dr. ing. Adrian Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de Cecetare-Dezvoltare în Informatică București a anunțat, în cadrul conferinței de presă, că județul Bistrița- Năsăud, începând de acum o lună, va fi primul județ care va avea o parte de promovare și în zona Non-Fungible Token (NFT), care va fi  reglementată până la sfârșitul acestui an în spațiul european. Bistrița-Năsăud va avea o colecție de NFT în care sunt prezentate cele mai reprezentative monumente, locuri, imagini din județul nostru. 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5