Boiler electric
In momentul de fata, cele mai des intalnite boilere sunt cele electrice cu acumulare, cu capacitati cuprinse intre 10 si 150 de litri. Acestea sunt folosite in casa sau la apartamente, fie ca unica sursa de producere a apei calde menajere, fie complementar alaturi de un alt sistem de incalzire si de producere a apei calde menajere precum centrala termica sau soba.
Principalii parametri pe care trebuie sa ii iei in considerare atunci cand ai in vedere achizitionarea unui boiler sunt urmatorii: numarul de incaperi in care este folosita apa calda menajera existente in locuinta si volumul necesar de apa calda, exprimat in litri, puterea rezistentei care, de cele mai multe ori, este de 1,2 -2 kw. Acesti parametri vor influenta timpul de incalzire al apei menajere de aceea este primordial ca acesta sa fie cat mai scurt pentru a raspunde cat mai eficient nevoilor utilizatorului. Gradul de izolare al rezervorului este si el important deoarece acesta impiedica pierderile de energie acumulate.
Pentru a te asigura de faptul ca boilerul ales va fi capabil sa satisfaca nevoia totala de apa calda la nivelul locuintei intregi trebuie sa tii cont de urmatoarele lucruri :
Tipul si dimensiunile. Gama de boilere electrice disponibila pe piata include produse in modele variate, cu dimensiuni diverse. Exista modele atat verticale cat si orizontale, cu montaj deasupra sau dedesubtul unei chiuvete sau care pot fi instalate aparte de variantele standard de montare. Pentru asta trebuie sa cunosti locul in care urmeaza sa fie montat boilerul. Masoara spatiul corespunzator si mai apoi alege modelul potrivit nevoilor tale.
Volumul. Capacitatea unui boiler electric porneste de la 5 litri si poate sa ajunga la 300 sau chiar 500 de litri, in functie de producator si model. Cresterea capacitatii va duce implicit si la dimensiuni mai ridicate ale boilerului. Volumul se va alege asadar tinand cont de dimensiuni si de necesarul de consum. In cazul unei familii mai numeroase un boiler cu o capacitate de 10 litri nu este suficient. Pentru o familie numeroasa un boiler de 50 de litri este varianta ideala. Este poate cel mai important aspect atunci cand doresti sa achizitionezi un astfel de produs, deoarece trebuie sa stii cate persoane si in medie cat de des va fi folosit. Nu este eficient cumpararea unuia prea mare, de sute de litrii si sa fie folosit doar periodic de putine persoane, deoarece consumul energiei electrice necesare incalzirii apei va fi unul ridicat, astfel incat costul cu factura electrica fiind mare. Eficienta stabilirii necesitatii capacitatii unui astfel de aparat este cea care ne face in timp sa putem concluziona ca am facut o alegere cu adevarat buna, impreuna cu urmatorarele criterii prezentare mai jos.
Puterea. Cu cat puterea unui boiler electric este mai mare, cu atat acesta va fi mai eficient si apa va fi incalzita mai repede. Trebuie sa consulti in acest caz date precum temperatura maxima de incalzire a apei, existenta unei functii eficiente de control a temperaturii si prezenta unor sisteme de protectie incorporate, inclusiv la furtunuri si robinete. Aparatele mai noi sunt prevazute chiar si cu sisteme moderne de pornire automata ce pot fi setate la o anumita ora, exista temporizatoare care pot porni boilerul regulat, astfel incat apa sa fie incalzita la ora stabilita.
De asemenea, sunt si alte aspecte de care este bine sa tii cont atunci cand doresti sa cumperi un boiler electric bun, spre exemplu : protectia anti-inghet- daca se doreste ultilizarea lui in incamperi reci, neincalzite, sau montarea lui in exterior este indicat sa ceri detalii de la vanzator cu privire la acest aspect. Un alt lucru bine de stiut este dat de gradul de termoizolare a unui boiler, cu alte cuvinte, cat timp acesta metine apa calda. Astfel se pot face economii importante la curent, deoarece nu este nevoie sa porneasca atat de des.
Adaugă comentariu nou