Bustul lui Eminescu dezvelit în capitala astristă de la Carei

Au aşteptat multă vreme românii din municipiul Carei să vină momentul pentru a-l aduce acasă la ei pe Mihai Eminescu. Dorul inimii lor a primit contur la mijlocul acestei luni încărcată de culorile toamnei. Bustul poetului national a fost aşezat într-un loc anume ales în oraş, pe strada 1 DECEMBRIE. Evenimentul a fost prilejuit de cea de-a 112 Adunare Generală a Astrei, din 13-15 octombrie, o manifestare culturală, care a primit valoarea unei veritabile sărbători cu rezonanţe istorice şi de românism, desfăşurată vreodată pe acest teritoriu.

Festivitatea de dezvelire a bustului s-a făcut în prezenţa secretarului de stat Alexandru Pugna, de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, a Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a Episcopului greco-catolic de la Oradea, Virgil Bercea, a academicienilor Alexandru Surdu, Emil Burzo şi Marius Porumb, a prof. univ. Dumitru Acu, preşedintele Astrei centrale,  a prefectului judeţului Darius Filip, a  delegaţilor astrişti veniţi din toate colţurile ţării, la care s-au alăturat şi cei din Republica Moldova şi Serbia. Judeţul Bistriţa-Năsăud a fost reprezentat de astriştii din Năsăud şi Beclean.

Cuvântul  de suflet şi de  mare ţinută oratorică rostit de secretarul de stat AlexandruPugna a impresionat întreaga asistenţă, după cum fusese îndelung aplaudat pentru cele două cântece interpretate superb în sala festivă a Liceului Tehnic „IuliuManiu”. Iniţiativa acestei acţiuni a aparţinut preşedintei Despărţământului Astra Carei, Daniela Ciută, care spunea cu acest prilej: „Porţile oraşului nostru s-au deschis pentru Mihai Eminescu. De astăzi, nu vom mai fi doar ultima brazdă de pământ românesc eliberat de Armata Română în 1944, ci îl vom avea şi pe voievodul poeziei româneşti: „Ne-am ales cu Domnul Eminescu,/ Domnul cel de pasăre măiastră,/ Domnul cel de nemurirea noastră”. După serviciul religios şi depunerile de coroane, s-au rostit alocuţiuni şi timp de o oră şi jumătate a avut loc un moment artistic în care poezia eminesciană şi cântecele adaptate după creaţia lui au vibrat în sufletul celor prezenţi.

Prin conţinut şi nivel organizatoric de excepţie, activitatea astristă de la Carei a fost o adevărată sărbătoare a culturii româneşti.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5