Cadre didactice din cinci unități de învățământ au obținut Certificatul de mobilitate Europass, în cadrul unui proiect Erasmus + derulat de IȘJ BN
În perioada 14-20 februarie 2025, a avut loc cel de-al treilea flux de mobilitate din cadrul proiectului „Edu Mobility Project BN 2.0”, nr. de referință 2024-1-RO01-KA121-SCH-000218195. Proiectul este în al doilea an de acreditare, iar Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud este lider de consorțiu. La această mobilitate, au participat 6 cadre didactice: profesori, directori ai școlilor membre în consorțiu și un inspector școlar.
Unitățile de învățământ implicate în această mobilitate au fost: Școala Gimnazială „Paul Tanco” Monor, Școala Gimnazială Dumitra, Școala Gimnazială „George Coșbuc” Coșbuc, Școala Gimnazială Nr. 1 Leșu, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 6 Bistrița.
Doi participanții au parcurs cursul de formare: „AI Ed: Empowering the 21st Century Teacher”, iar patru participanți au fost înscriși la cursul „Inclusive classroom through ICT”, urmărind îndeplinirea obiectivului proiectului de acreditare referitor la digitalizare, mai ales în contextul actual al sistemului de educație românesc. Aceste cursuri au fost organizate de Asociația EDU2GROW și au fost selectate de echipa de implementare a proiectului de pe platformele specializate, cu respectarea standardelor de calitate ale programului Erasmus+.
În cadrul cursului „Inclusive classroom through ICT”, activitățile au debutat cu un quiz interactiv Kahoot pentru identificarea stereotipurilor comune. Au urmat discuții în grup despre impactul stereotipurilor asupra percepției sociale și a relațiilor interpersonale, pentru identificarea mesajelor principale și a impactului acestora. Cadrele didactice au învățat despre importanța cunoașterii culturii unei țări și a unui popor în stabilirea de relații între membrii unei comunități. Au fost vizionate și analizate o serie de videoclipuri tematice care au abordat incluziunea și diversitatea culturală. S-au realizat activități practice în care participanții au creat propriile mesaje video sau postere digitale pentru promovarea incluziunii, utilizând aplicații precum Canva, InShot sau CapCut, Adobe Express etc. Au fost prezentate abordări privind medierea conflictelor, instrumente de coaching, soluții creative la problemele interculturale, au fost consolidate strategii de acceptare a tuturor membrilor unei comunități. Au fost proiectate resurse educaționale deschise. Participanții au explorat platforme educaționale, precum Tolerance.org și UNESCO Global Citizenship Education, pentru resurse suplimentare. Formatorii au abordat și tematici precum identificarea și prevenirea hărțuirii cibernetice. Astfel, au for făcute prezentări teoretice despre fenomenul hărțuirii online, exemple concrete și consecințele legale. Au fost analizate studii de caz în echipe, urmate de dezbateri privind reacțiile și soluțiile posibile. S-au făcut demonstrații practice despre cum se pot raporta abuzurile online pe platforme sociale. În cadrul acestei teme, s-a folosit platforma Be Internet Awesome pentru testarea cunoștințelor și învățarea de bune practici.
Profesorii au fost familiarizați cu practici privind partajarea instrumentelor digitale personalizate. Fiecare a prezentat un instrument digital util pe care îl folosește în educație sau în viața de zi cu zi. S-au propus aplicații și platforme precum: Trello, Notion, Grammarly, Genially, Wakelet etc., urmate de discuții despre avantajele și limitările fiecărui instrument. A urmat apoi o sesiune de testare și demonstrație practică. La finalul fiecărei activități, s-au utilizat instrumente digitale pentru a colecta opiniile și concluziile participanților. Instrumente folosite: Mentimeter, Padlet și Google Forms pentru feedback în timp real, integrarea unor sesiuni de storytelling pentru a face mesajele mai puternice, organizarea unui hackathon digital pentru dezvoltarea unor soluții tehnologice privind siguranța online, crearea unei platforme comune pentru schimb de resurse între participanți.
Se recomandă continuarea inițiativelor în spiritul educației digitale și al incluziunii. Ca urmare a parcurgerii acestui curs, participanții și-au îmbunătățit competențele digitale și au înțeles mai bine importanța incluziunii și prevenirea discriminării online. Activitățile practice au fost apreciate, deoarece au oferit ocazia de a aplica în mod concret cunoștințele dobândite. Feedback-ul colectat a indicat că instrumentele digitale utilizate au fost eficiente și ușor de aplicat în contexte diverse.
În cadrul cursului „AI Ed: Empowering the 21st Century Teacher”, profesorii s-au familiarizat cu suplimentul-cadru DigCompEDU al Uniunii Europene pentru IA în educație. Participarea la acest curs a oferit o perspectivă modernă asupra utilizării tehnologiilor digitale în educație. Cadrele didactice au înțeles mai bine importanța utilizării blogurilor și webquest-urilor, pentru a facilita învățarea interactivă și incluzivă, în activitățile didactice curente pentru a stimula implicarea activă a elevilor, și-au consolidat competențele în crearea și gestionarea de conținut educațional digital, ceea ce va contribui la diversificarea metodelor didactice. De asemenea, profesorii participanți la curs au conștientizat că se impune crearea unor proiecte colaborative între elevi, utilizând blogurile ca spațiu de reflecție și documentare. S-a discutat despre importanța formării în domeniul utilizării instrumentelor digitale pentru a sprijini învățarea incluzivă și conceptelor AI și a impactului asupra învățării. Au fost abordate probleme legate de corectitudine și confidențialitate în AI, de dezvoltare a unor strategii pentru a asigura utilizarea etică a IA în sala de clasă, promovarea de practici responsabile de IA în rândul profesorilor și elevilor, necesitatea creării de comunități online bazate pe inteligență artificială, de spații virtuale pentru ca elevii să se conecteze și să învețe împreună, folosirea AI pentru a modera discuțiile și pentru a oferi feedback, crearea de experiențe de învățare captivante și înțelegerea conceptelor AI și a impactului acestuia asupra învățării, identificarea beneficiilor și provocărilor utilizării AI în educație, adaptarea predării la nevoile individuale ale elevilor, folosirea AI pentru a personaliza experiențele de învățare, utilizarea AI pentru a identifica punctele forte ale predării de acest fel, furnizarea de instrucțiuni diferențiate pe baza progresului individual al elevilor. Au fost prezentate metode de evaluare și oferire de feedback bazat pe inteligență artificială, automatizarea evaluărilor formative și sumative. A fost adusă în atenția cursanților utilizarea inteligenței artificiale pentru a urmări progresul elevilor și pentru a identifica domeniile de îmbunătățire. În plus, în cadrul acestui curs, a fost evidențiată integrarea inteligenței artificiale în învățarea limbilor străine folosind instrumente de învățare bazate pe inteligență artificială.
La sfârșitul celor cinci zile de curs, a avut loc evaluarea, iar participanții au primit Certificatul de mobilitate Europass.
Pe lângă aceste cursuri, participanții în mobilitate au vizitat o instituție de învățământ din Turcia, Muhsine Zeynep Secondary School, oportunitate de împărtășire și schimb de bune practici educaționale.
Experiența de învățare a fost întregită de vizitarea obiectivelor culturale din Istanbul, o veritabilă lecție de istorie, cultură și civilizație orientală.
Prin proiectul de acreditare în care Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud este lider de consorțiu, ne dorim să multiplicăm numărul de unități de învățământ care să implementeze proiecte din cadrul Programului Erasmus+ și să dezvoltăm competențe digitale în rândul cadrelor didactice pentru a eficientiza strategiile de predare învățare-evaluare. De asemenea, ne dorim ca școlile din consorțiu să contribuie la conștientizarea incluziunii și a unor practici sustenabile în ceea ce privește protejarea mediului. Erasmus+ deschide minți și schimbă vieți!
Inspector școlar pentru proiecte educaționale,
prof. dr. Doina Macarie
„Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenția Națională și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conținutul informației”
Citiţi şi:
- Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, în al doilea an de acreditare Erasmus +. Mobilitate în Spania
- Școala Gimnazială Tureac. Activitate de diseminare în școală a mobilității internaționale din cadrul proiectului „EDU Mobility BN″
- Proiect ERASMUS +, derulat de ISJ BN: Cadre didactice din Bistriţa-Năsăud, în mobilitate la Budapesta
- Profesori din învățământul special și de masă din județ, printr-un proiect de acreditare Erasmus +, la Budapesta
- ”SMART Mobility BN”: Un avans major în Incluziune și dezvoltare educațională
Adaugă comentariu nou