Camelia Tabără: Concursurile pentru directori stabilizează şcolile. Avem peste 400 de profesori care îndeplinesc condiţiile de participare
Inspectorul şcolar general Camelia Tabără consideră că organizarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar reprezintă „un lucru foarte bun, pentru că se stabilizează şcolile”, în condiţiile în care directorii încheie contracte pe patru ani, „trebuie să administreze şcoala, să facă un management performant, alături de Consiliul de Administraţie şi să dea socoteală pentru performanţa şcolii”. Prof. Camelia Tabără a menţionat că acest concurs nu ar fi trebuit amânat într-o altă perioadă, mai ales că în vacanţe sunt programate examenele naţionale.
Potrivit acesteia, sunt aşteptaţi la concurs candidaţi pentru 114 posturi de directori şi 37 posturi de director adjunct, mizându-se pe participarea cât mai multor candidaţi, mai ales că pe plan local sunt peste 400 de dascăli care fac parte din corpul naţional de experţi în management educaţional. Potrivit acesteia, pe de o parte, directorii în funcţie au avantajul că ştiu problematica şcolii şi susţin o ofertă convingătoare, însă cei „din afara direcţiunii” au timp mai mult să înveţe.
„Suntem în etapa în care şcolile, prin consiliile de administraţie, îşi desemnează cei doi reprezentanţi ai corpului profesoral din Comisia de concurs. Consiliile locale, primarii îşi desemnează reprezentanţii autorităţii locale. Organizaţiile de sindicat îşi desemnează reprezentanţii, în calitate de observatori, consiliile elevilor, acolo unde au împlinit 18 ani, îşi trimit şi ei elevii în calitate de observator şi în egală măsură şi părinţii. Al cincilea membru al comisiei, cu notare şi atribuţii absolut clare de membru în comisie este un reprezentant al Inspectoratului Şcolar, care în general va fi inspectorul de sector. În 12 octombrie va fi proba scrisă, aşteptăm de la minister procedura, sunt subiecte care se dau la nivel naţional”, a precizat inspectorul şcolar general Camelia Tabără, menţionând că examenul scris va fi supravegheat audio-video, sub rigoarea oricărui examen naţional.
Corectarea lucrărilor se va face pe loc, în prezenţa întregii comisii, fiind vorba despre un examen de tip grilă.
Interviul și evaluarea CV-ului se vor desfășura în perioada 17 octombrie - 17 noiembrie. Afişarea rezultatelor concursului este programată în data de 18 noiembrie, fiind urmată de o perioadă alocată depunerii contestaţiilor: 21-23 noiembrie. Soluţionarea contestaţiior şi afişarea rezultatelor finale sunt prevăzute pentru intervalul 24 noiembrie - 9 decembrie 2016. Ultima etapă a concursului - validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale și transmiterea acestora la minister - este programată în data de 16 decembrie 2016.
Citiţi şi:
- Profesorii bistriţeni nu se prea înghesuie la concursul de directori! Cea mai mare concurenţă, la Maieru!
- Concursul de director/director adjunct de școală: 15 înscriși, 10 prezenți, 2 respinși!
- Camelia Tabără, inspector şcolar general: Au fost situaţii în care am apreciat că tonul managerial trebuie să se schimbe
- Hai în 4 x 4- este mesajul transmis de generalul Camelia Tabără noilor directori ai şcolilor din judeţ
- Directori noi în şapte unităţi şcolare din Bistriţa-Năsăud! Toţi directorii de şcoli intră în febra examenelor
Comentarii
Concursurile acestea vor fi un mare FISSSSSS. Cand CA-ul este sub papucul tau si alege cele doua cadre didactice in asa fel incat sa fie pe placul d-nei director, cand inspectorul de sector este un fost coleg din inspectorat, ce sa mai asteptam....vai si amar de dascalii de la ,, Avram Iancu " ! Dumnezeu cu mila, poate se indura de noi !
Pe la ,, Avram Iancu,, se întâmplă lucruri necurate de mult timp.Nu avem date, dar vorba aceea ,,Vântul bate, iarba sună ce se-aude nu-i minciună ,,???!!!
Adaugă comentariu nou