Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, 25 de ani de activitate

*Vasile Bar, preşedinte CCI BN: Acum traversăm o perioadă foarte grea. E o luptă pentru supravieţuire

Sistemul Cameral împlineşte 25 de activitate în această formă de organizare. Din punct de vedere istoric, vechimea sa este însă, mai mare, acesta beneficiind de o experienţă de cel puţin un secol. În 1928, pe teritoriul judeţului nostru funcţiona o sucursală a Camerei de Comerţ Cluj. La fel ca şi acum, Camera de Comerţ ofera sprijin şi asistenţă pentru iniţierea şi dezvoltarea afacerilor. Evoluţia firească a fost întreruptă de al II-lea Război MondiaL, când Camerele de Comerţ au fost desfiinţate.

În două camere din Hotel Bistriţa a început activitatea CCI BN

Anul 1990 a adus cu sine noi perspective în ceea ce priveşte economia românească şi implicit organizaţiile de sprijin ale mediului de afaceri. A fost emis Decretul Lege nr.139/1990 privind Camerele de Comerţ şi Industrie. În 5 septembrie 1990 a avut loc prima Adunare Generală a Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, în care a fost prezentat şi aprobat statutul şi a fost ales primul Colegiu de Conducere.

"La vremea respectivă, cu ajutorului domnului prefect Groşan, am închiriat două camere în Hotel Bistriţa şi acolo a început activitatea Camerei de Comerţ şi industrie Bistriţa-Năsăud şi am stat acolo până în 1993. Apoi ne-am mutat pe strada Titulescu, nr.3 , în fostul sediu al Cooperativei Progresul şi am stat acolo până în 1998. Din 1998 suntem în sediul nostru. De asemenea, am primit un sprijin deosebit din partea Primăriei Bistriţa şi a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice”, a declarat Vasile Bar, preşedinte CCI BN, într-o conferinţă de presă.

Vocea CCI era o voce care deranja. Acesta a fost substratul deciziei Guvernului Năstase din 2002

De la înfiinţare şi până astăzi, CCI BN a parcurs un proces de dezvoltare, de adaptare la noile cerinţe şi tendinţe economice şi sociale. Potrivit preşedintelui CCI BN, Vasile Bar, momentul de cumpămă a fost în 2002 cînd printr-o decizie a Guvernului Năstase, Registrul Comerţului a trecut de la Camera de Comerţ şi Industrie la Ministerul Justiţie.

"Aş putea împărţi perioada de 25 ani în două perioade: a fost perioada de creştere a camerelor, a sistemului cameral, a CCI BN. Împreună cu Registrul Comerţului, am reuşit în acea perioadă, mă refer la perioada anilor 2000, am reuşit ca înfiinţarea unei firme să dureze o zi. La nivel naţional, sistemul cameral a devenit puternic şi cred că lucrul acesta a deranjat. Decizia din octombrie 2002, când Registrul Comerţului a fost luat de la camerele de comerţ a fost o decizie de neînţeles. Ni s-au redus foarte mult atunci, nu neapărat resursele, dar am pierdut un lucru esenţial, relaţia directă cu agentul economic şi asta a dorit Guvernul Năstase şi practic toate guvernele. Asta doresc toţi, ca puterea reprezentanţilor mediului de afaceri să fie slăbită. Vocea CCI era o voce care deranja şi asta a fost substratul deciziei Guvernului Năstase din 2002. A doua parte din cei 25 de ani, a fost o luptă pentru supravieţuire, pentru că asta facem şi astăzi. Ne luptăm cu morile de vânt de atunci şi nu reuşim practic. De ce? Pentru că toate guvernele au promis, dar nimeni nu s-a ţinut de promisiune”, a subliniat Vasile Bar.

Acum traversăm o perioadă foarte grea

Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud înseamnă acum peste 300 de companii membre, cele mai importante în economia judeţului, înseamnă peste 30 de proiecte cu finanţare naţională, europeană şi americană, în domenii precum susţinerea dezvoltării afacerilor, dezvoltarea resurselor umane, învăţare pe tot parcursul vieţii, înseamnă programe de formare profesionale, servicii profesioniste de asistenţă şi consultanţă pentru înfiinţarea şi creşterea afacerii, servicii de proprietate industrială, de arbitraj comercial, de arhivă electronică etc.

Cu toate acestea, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României spune că această perioadă este una foarte grea pentru activitatea camerelor de comerţ, pentru activitatea CCI BN, camera cu cei mai mulţi angajaţi din Transilvania de Nord. Bar susţine că dacă nu se modifică Legea 335 din 2007 prin atragerea de competenţe în sistemul cameral, viitorul camerelor este unul sumbru.

"Acum traversăm o perioadă foarte, foarte grea. Practic, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud este cea mai mare cameră din punct de vedere al numărului de angajaţi din Ardeal. Noi avem 25 de angajaţi, dar avem colegi în Sălaj, Satu Mare cu 2-3 angajaţi. Majoritatea camerelor de comerţ au găsit ca soluţie de avarie, implicarea în proiecte europene, dar acest lucru este o armă cu două tăişuri, cel puţin, pentru că porneşti la drum cu bune intenţii, însă ne blocăm pe drum, pe parcurs, deoarece decontarea rapoartelor nu se întâmplă în 10 zile aşa cum prevede legea, ci în 200 de zile.

Din păcate şi apariţia Legii 335 din 2007 nu a adus nimic nou în viaţa Camerei de Comerţ şi Industrie, iar în aceste momente facem eforturi ca să schimbăm această lege, pentru că vrem să intervenim, odată, în diferite sectoare în care statul deţine monopolul şi nu e normal aşa ceva, cum ar fi pregătirea profesională a adulţilor şi nu e normal aşa ceva, şcolile de meserii etc. Sperăm ca într-uan de zile să reuşim, totuşi, să modificăm Legea 335 prin atragerea de competenţe în sistemul cameral”, a precizat Vasile Bar, preşedintele CCI BN.

Mai există acelaşi interes din partea companiilor membre ca acum 25 de ani,  interes de a face parte din Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud?

Vasile Bar, preşedinte CCI BN: Există interes, pentru că noi nu am pierdut mulţi membri. Şi acum, noi suntem undeva la peste 300 de membri, în trecut, noi aveam în jur de 500 de membri, aveam oarecum 75% din cifra de afaceri la nivel local. Acum, avem undeva în jur de 70%, suntem reprezentativi, deci interes există. Nu am pierdut membri serioşi, absolut deloc. Sunt 15.000 de firme înmatriculate sau 20.000, dar economia locală se învârte în jurul a 500-700 de firme, cele care spun ceva.

Şi dacă nu se va modifica Legea 335, dacă Registrul Comerţului nu va trece la Camera de Comerţ, cum vedeţi viitorul sistemului cameral?

Vasile Bar, preşedinte CCI BN: Sumbru. Dacă nu apare nimic, dacă nu apar competenţe noi în sistemul cameral, va fi un adevărat dezastru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5