Campania a însemnat şi 17 dosare penale pentru „infracţiuni electorale”

Campania de informare si conştientizare a cetăţenilor cu privire la riscurile la care se expun bistriţenii prin nerespectarea legislaţiei electorale se apropie de final. Cu toate că membrii Centrului Judeţean de Comunicare au distribuit pe raza judeţului peste 2000 afişe şi 8000 pliante în judeţ pe această temă, poliţiştii au primit un număr de 20 de sesizări.
„De la începutul campaniei electorale, au fost înregistrate 20 de incidente, fiind întocmite 17 dosare penale şi au fost aplicate trei sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.200 lei. Au fost sesizate opt infracţiuni de furt, degradare sau distrugere, patru infracţiuni prevăzute de art. 107 din Legea nr. 67/2004 (împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales), trei prevăzute de art. 109 din aceeaşi lege (darea şi luarea de mită electorală) şi două fapte sancţionate în baza OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice”, precizează inspectorul Antonela Gorgan, purtător de cuvânt al Centrului Judeţean de Comunicare.
Ministerul Administraţiei şi Internelor dispune măsuri pentru menţinerea şi asigurarea ordinii şi liniştii publice pe întreaga perioadă electorală şi în mod deosebit în ziua votării, precum şi în zilele ce premerg şi succed acestei zile.
Structurile subordonate M.A.I asigură protecţia secţiilor de votare şi a dosarelor întocmite de birourile electorale pe timpul transportului acestora la birourile electorale de circumscripţie, precum şi măsurile specifice de protecţie cu personal înarmat pe timpul tipăririi, transportului şi depozitării buletinelor de vot şi celorlalte materiale necesare votării.
În loc de concluzie. Bistriţenii cu drept de vot trebuie să ştie că „promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar, consilier sau preşedinte de consiliu judeţean, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani”. Aceeaşi pedeapsă se aplică şi celor care votează fără a avea drept de vot ori care votează de mai multe ori în ziua alegerilor. Şi tentativa se pedepseşte.
De asemenea, limitele pedepselor pentru infracţiunile prevăzute în Codul Penal, ori în legile penale speciale, săvârşite în legătură cu desfăşurarea alegerilor, se majorează cu jumătatea maximului special.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5