În Capitală, Fundația Progress Bistriţa a lansat - “Al treilea spațiu al cetățeniei active”
Fundația Progress Bistriţa alături de partenerii ei - Leadership Foundation din Norvegia, Biblioteca Județeană “George Barițiu” din Brașov, Biblioteca Metropolitană București, Biblioteca Județeană “Octavian Goga” Cluj, Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman” Constanța, Biblioteca Județeană “Christian Tell” Gorj, Biblioteca Județeană “Ovid Densușeanu” Hunedoara și Biblioteca Județeană “I. G. Sbiera” Suceava – a organizat o manifestare de lansare a proiectului “Al treilea spațiu al cetățeniei active” ce a avut loc joi, 24 iulie 2014, ora 10.30, la Biblioteca Metropolitană București, din str. Tache Ionescu, nr. 4, sector 1. Au participat la dezbaterea prilejuită de startul proiectului, reprezentanţi ai societății civile, ai instituțiilor publice, reprezentanți mass media și cetățeni. Invitatul de onoare al evenimentului, conf. univ. dr. Dumitru Borțun (SNSPA).
Proiectul “Al treilea spațiu al cetățeniei active” este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, din cadrul Fondului ONG România, cu o sumă nerambursabilă în valoare de 220.884 EUR. Derularea proiectului se va realiza pe parcursul a 22 de luni, începând cu iulie 2014 până în aprilie 2016.
Problema a cărei soluționare o vizează proiectul “Al treilea spațiu al cetățeniei active” este rata mică de participare civică a cetățenilor români. Mai puțin de 10% dintre concetățenii noștri au participat la activități ce țin de manifestarea civismului și sub 5% dintre ei au semnat vreodată o petiție. Printre principalii factori care determină lipsa de implicare se numără: precaritatea competențelor civice, a oportunităților de învățare a comportamentelor civice și a unor spații, care să faciliteze aglutinarea cetățenilor în scopul de a se implica civic.
Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.
Soluția propusă de Fundația Progress Bistriţa este dezvoltarea unui sistem complet de facilitare a participării civice pentru practicarea democrației prin: crearea de spații care să protejeze și să promoveze valorile democratice (“cuiburi ale democrației”), formarea de cetățeni activi și realizarea de audituri de integritate pentru unele dintre serviciile administrațiilor publice locale. Intervenția Fundației Progress are la bază conceptul de “al treilea spațiu” (third place), definit ca un mediu social unde oamenii se retrag din celelalte două medii obișnuite (acasă și la locul de muncă), pentru a interacționa cu alți membri ai comunității, pentru a stabili noi conexiuni și pentru a-și reface resursele de energie și creativitate. Astfel, se vor amenaja “cuiburi ale democrației” în 14 biblioteci publice județene, mai întâi pentru formarea de competențe specifice cetățeniei active prin training și apoi ca, locuri de manifestare a comportamentelor civice.
Ca urmare a acestui proiect peste 200 de cetățeni și reprezentanți de ONG-uri, constituiți în Grupuri de Acțiune Civică, vor beneficia de formare și peste 15.000 de cetățeni vor fi informați și conștientizați despre beneficiile implicării civice.
Mai multe detalii despre activitățile proiectului și rezultatele estimate puteți găsi pe site-ul Fundației Progress www.progressfoundation.ro sau de la dr. Camelia Crișan , – Manager Proiect, email: [email protected]. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org.
Citiţi şi:
- „Cuibul Democraţiei” activează şi la Bistriţa
- Fundatia Progress a auditat performanţa primăriilor şi a instituţiilor publice
- Fonduri norvegiene pentru documentaţii pentru investiţii în zonele defavorizate
- Povestea socăciţelor, alături de tezaurele umane vii din Bistriţa-Năsăud, în Ghidul Diversităţii
- Felicitări! Mara Coman și Valeria Motofelea de la Liviu, selectate în #experiențaIdeoIdeis, în Tabăra de teatru și film de la Predeal
Adaugă comentariu nou