Câte cabinete medicale școlare sunt în Bistrița-Năsăud!
Începând cu luna septembrie 2023 va intra în vigoare noul Ordin comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Educației nr.2508/4493/2023 pentru aprobarea Metodologiei privind asigurarea asistenței medicale a antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar și studenților din instituțiile de învățământ superior pentru menținerea stării de sănătate a colectivităților și pentru promovarea unui stil de viață sănătos, care înlocuiește ordinul in vigoare la ora actuală.
Asistența medicală și stomatologică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor se asigură în cabinetele medicale și stomatologice din unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior. Acolo unde nu există cabinete medicale și cabinete medicale stomatologice în unitățile de învățământ preuniversitar, asistența medicală se realizează prin medicii de medicină de familie/generală și medicii stomatologi din localitățile respective sau din localități apropiate.
Unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior particulare autorizate/acreditate respectă prevederile prezentului ordin și asigură inclusiv încadrarea personalului medical și dotarea cabinetelor medicale, conform baremelor.
Noutatea acestui ordin este introducerea categoriei de antepreșcolari, deoarece, în conformitate cu Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar, creșele și grădinițele, ca unități de educație timpurie, fac parte din sistemul național de învățământ preuniversitar, iar personalul medical de specialitate din creșele publice din unitățile de învățământ preuniversitar va fi preluat în structura de personal medical, angajat de autoritățile administrației publice locale, cu avizul Ministerului Sănătății. Această procedură este în curs de derulare.
În județul Bistrița-Năsăud există, în prezent, cabinete medicale școlare la Bistrița – 7 cabinete medicină generală cu 6 medici și 22 cadre medii și 7 cabinete medicină dentară cu 5 medici și 5 cadre medii; Beclean - 2 cabinete medicină generală cu 2 medici și 4 asistente medicale; Năsăud – un cabinet d emedicină generală cu șase asistente, un cabinte de medicină dentară cu un medic și o asistentă; Sângeorz-Băi – un cabinet medicină generală - cu o jumătate de normă pentru medic, acoperită de un medic de familie și 4 asistente.
În mediul rural, sunt cabinete la Prundu Bârgăului, cu o jumătate de normă pentru medic, acoperită de un medic de familie și o asistentă și un cabinet de medicină dentară, dar și la Lechința și Teaca, unde sunt doar asistente.
Numărul cadrelor medii va crește după preluarea personalului medical din creșe.
Citiţi şi:
- Dr. Anca Andriţoiu: Cabinete şcolare la Prundu Bârgăului, Lechinţa şi Teaca!
- DSP BN: Cabinete medicale școlare, doar în mediul urban. Liceul Radu Petrescu din Prundu Bârgăului așteaptă finanțare de la Ministerul Sănătății
- DSP BN: Există încă specialităţi deficitare în spitalele judeţului – ATI, urgenţă, radiologie
- Bani europeni pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a a unităților de învățământ preuniversitar
- 12 Septembrie- Ziua Mondială a Sănătăţii Orale
Adaugă comentariu nou