Ce ar trebui sa stii despre stuparitul pastoral

Stupăritul pastoral reprezintă un interes pentru toți apicultorii, indiferent de nivelul lor de experiență. Pentru începători însă stupăritul pastoral se poate dovedi a fi un subiect care ridică multe semne de întrebare. De aceea ne-am decis să realizăm un articol cu informații importante pe care începătorii ar trebui să le cunoască despre stupăritul pastoral.

Astfel, dacă ești la început de drum în ceea ce privește apicultura, ai investit în câteva familii de albine și în matci neimperecheate și dorești să obții producții cât mai bogate, acest articol îți poate fi de ajutor.

Un mod ideal de a obține producții foarte bogate de miere de albine, valorificând toate culesurile dintr-un sezon, este tocmai stupăritul pastoral. Acest lucru presupune transportarea stupinei la o distanță mai mare sau mai mică, în funcție de localizarea culturilor de plante entomofile, astfel încât culesul să fie favorizat.

Printre cele mai importante culturi de plante entomofile sunt: rapița, floarea-soarelui, sparceta dar totodată trebuie avute în vedere și livezile de pomi și arbuști fructiferi.

Dacă ai la dispoziție resurse melifere bogate, atunci poți începe stupăritul pastoral încă de la debutul primăverii, iar stupii îi vei aduce la vatră abia toamna târziu.

Unde să duci stupii în martie – aprilie

Stupăritul pastoral începe cu deplasarea stupilor la masivele de arțar, paltin, salcie sau la livezile de pomi fructiferi.

Apoi urmează rapița. Aceasta înflorește de obicei la mijlocul lunii aprilie, iar acesta reprezintă momentul ideal pentru a transporta stupii în apropierea culturilor de rapiță. Rapița este o plantă a cărei flori oferă cantități generoase de polen și nectar, astfel încât și recolta de miere de albine va fi, de asemenea, una generoasă.

Imediat după ce florile de rapiță se trec, următorul pas este stupăritul pastoral în vederea culesului la florile de salcâm.

Culesul la floarea soarelui – una din perioadele cele mai importante de cules

După rapiță și salcâm urmează una dintre cele mai importante perioade de cules. Este vorba despre culesul la floarea soarelui.

Astfel, apicultorii trebuie să depună toate eforturile necesare pentru a-și muta stupina în apropierea culturilor de floarea soarelui, pentru ca albinele să dispună de condiții favorabile pentru un cules bogat.

Cultura de floarea soarelui oferă albinelor un cules sigur, foarte bogat dar și de durată, iar de aceea toți apicultorii ar trebui să profite de această oportunitate.

Desigur că trebuie luate în calcul și costurile pentru transportul stupilor. Dacă nu deții un utilaj propriu, cu ajutorul căruia să poți efectua stupăritul pastoral în voie, va trebui să optezi pentru serviciul acesta contra-cost. Drept urmare, pune în balanță profitul și costurile pe care stupăritul pastoral le are, iar astfel vei putea lua o decizie inspirată.

Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru un stupărit pastoral de succes sunt:

  • Identifică recoltele de plante melifere disponibile.
  • Informează-te despre posibilitățile de a-ți muta stupii în apropierea culturilor respective.
  • Adună informații despre bolile din zona culturilor melifere.
  • Cere un certificat sanitar-veterinar.
  • Descoperă căile de acces către acea zonă.
  • Alege locul în care vei fixa vatra.
  • Caută un mijloc de transport pentru stupi.

La fel de important este și să eviți suprapopularea de stupi. Iată care sunt încărcăturile pe care le specialiștii le recomandă per hectar: salcâm - 18 familii maxim, tei - 10 familii maxim, floarea-soarelui - 2 familii maxim.

În ceea ce privește amplasarea stupinei, specialiștii de la Apis-Donau.ro recomandă ca aceasta să fie poziționată la marginea masivului melifer, chiar sub arbori dacă există posibilitatea aceasta. De asemenea, se recomandă umbrirea stupilor, în cazul în care nu există pomi, pentru ca albinele să nu fie expuși la razele puternice ale soarelui.

Profită de avantajele stupăritului pastoral și cu siguranță vei avea foarte mult de câștigat!

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5