Ce este de făcut în cazul alimentării defectuoase cu energie electrică și când apelăm la un electrician?
Alimentarea cu energie electrică este o necesitate în orice locuinţă în societatea modernă actuală, fiind folosită atât pentru aparatele electronice, electrocasnice, cât şi pentru întreţinerea confortului utilizatorilor acestora. Din păcate, alimentarea cu energie electrică poate fi întreruptă uneori din diverse cauze, chiar dacă utilizatorii au un abonament pe care îl plătesc lunar la firma de furnizare pe care au contractat-o. Întreruperile în alimentarea cu energie electrică, e recomandat să fie semnalate direct distribuitorului zonal, nu furnizorului.
Totodată, în orice locuinţă sau sediu de firmă se pot defecta anumite elemente ale sistemului de electricitate, iar atunci este nevoie de intervenţia unui electrician. Avariile la instalația electrică interioară trebuie tratate cu grijă de către un electrician, deoarece orice improvizaţie poate duce la probleme deosebit de grave, care pot pune viaţa utilizatorilor în pericol.
Citește și: Citirea contorului electric
Ce face un electrician? Ce responsabilităţi are?
Un electrician este o persoană calificată, care are rolul de a proiecta, instala, întreţine şi, mai ales, repara sistemele casnice electrice, dar şi sistemele electrice folosite în întreprinderi şi în fabrici. Electricienii sunt persoanele calificate să asigure funcţionarea în condiţii de deplină siguranţă a sistemelor de iluminare și a rețelei de energie electrică în case, fabrici şi uzine la capacitate maximă.
Responsabilităţile unui electrician:
· planifică sistemele electrice pentru noile clădiri;
· citește şi interpretează modelele propuse de arhitect, diagramele de circuit şi alte documente tehnice;
· instalează sisteme de iluminare, de control şi cablurile în clădiri noi şi deja existente;
· formează circuite electrice conectând firele electrice la diferite componente şi dispozitive;
· instalează întrerupătoare, relee şi alte astfel de echipamente electrice de control şi de distribuţie;
· instalează umeraşe şi suporturi pentru sprijinirea produselor electrice;
· întreţine şi menţine sistemele de cabluri, de iluminare şi control în stare bună;
· repară, înlocuieşte şi modernizează echipamentele electrice defecte sau depăşite, corpurile de fixare şi cablurile, izolează defectele pentru îndepărtarea şi înlocuirea lor în siguranţă.
Reparaţii pe care le pot face doar electricienii autorizaţi
Electricienii autorizaţi sunt persoanele care se pot prezenta la solicitarea clienţilor pentru instalarea şi repararea instalaţiei electrice, dar şi pentru modernizarea acesteia. Electricienii citesc diagramele tehnice care arată locaţiile circuitelor, centrelor de încărcare, panourilor şi prizelor unde vor merge toate firele şi componentele şi pe care le vor instala şi conecta.
Electricienii autorizaţi folosesc numai instrumente specializate, efectuând operaţiunile necesare cât mai repede posibil, pentru a reduce inconvenientele. Preţul lucrărilor variază destul de mult, în funcţie de complexitatea lucrării, de mărimea locaţiei şi de preferinţele clienţilor.
Abilităţile şi aptitudinile unui electrician bun
Un electrician bun trebuie, în primul rând, să fie autorizat ANRE, să facă faţă noilor schimbări tehnologice, să poată înlocui instalaţiile vechi cu unele noi şi să poată soluţiona în mod corect problemele ce pot să apară pe parcurs.
Totodată, un electrician bun trebuie să îşi gestioneze foarte bine timpul, astfel încât să finalizeze toate proiectele la termen, să aibă putere fizică şi rezistenţă, precum şi abilităţi logice de rezolvare a problemelor, să nu se confrunte cu anxietate şi teamă şi să aibă bune abilităţi de comunicare.
Citiţi şi:
- Știai că...? Cele mai interesante lucruri pe care nu le știai despre electricitate și importanța acesteia în viețile noastre
- Cum să selectezi întrerupătorul ideal pentru banda LED în proiectele tale
- DEER vine în sprijinul utilizatorilor și lansează asistentul virtual ChatVolt
- Totul despre alegerea si montarea unei lustre in sufrageria ta
- Centrele de Relații cu Utilizatorii ale Distribuție Energie Electrică România vor fi închise pe data de 24 ianuarie 2024!
Adaugă comentariu nou