Ce invataturi pentru viata ar trebui sa stie copilul tau

Inca de cand isi descopera manutele si piciorusele fragile pana la momentul in care realizeaza ca monstrii si balaurii de sub pat nu exista, copiii sunt un adevarat miracol si o sursa infinita de inspiratie si bucurie pentru parinti. Si oricat de mult ti-ai dori ca mama ca ei sa creasca intr-un mod echilibrat si asumat, devenind adulti iubitori, intelegatori, dar si impliniti in toate ariile vietii, micutul tau este, in defnitiv, o oglinda a ta. 

Asadar, inainte de a te gandi la strategii de educatie si parenting, ai de facut o munca asidua cu tine insuti, in asa fel incat sa-i fii copilului tau un exemplu de om imperfect, dar autentic si asumat. Aminteste-ti ca modul prin care il inveti lectiile de viata, o faci prin felul in care alegi sa traiesti si ca si tu, la randul tau, ai atat de multe de invatat din inocenta sa pura. Bucura-te, asadar, impreuna cu copilul tau de lectiile pretioase pe care viata vi le ofera, schimband cu naturalete rolul de ghid cu cel de discipol.

Ce il poti invata pe cel mic despre viata:

1. Nu te opri niciodata din invatat si experimentat lucruri noi

Spune-i copilului tau ca, indiferent ce forma de cunoastere alege (prin carti, comunicare sau experiente traite pe propria piele), oamenii au datoria fata de ei insisi sa isi pastreze vie curiozitatea si fascinatia fata de viata inca de la primul scancet si pana la ultima suflare. Toti copiii au aceasta curiozitate neobosita de a privi viata din toate unghiurile, de a explora necunoscutul si de a invata ceva nou in fiecare zi. Asadar, tu, ca parinte, ai importanta misiune de a-ti incuraja copilul sa-si dezvolte pasiunile, sa caute raspunsuri si chiar sa mai greseasca din cand in cand. Il poti invata acest lucru, atat prin propriul exemplu, cat si prin dragostea si increderea neconditionata pe care i-o oferi. Calatoriti impreuna cat mai mult, organizati iesiri in natura si cultiva-i inca de mic independenta si increderea in sine. Achizitioneaza-i un echipament corespunzator, printre care si o pereche de cizme de cauciuc pentru copii, si obisnuieste-l cu plimbarile lungi prin natura, cu firescul fenomenelor naturale si cu curiozitatea de a descoperi mereu alte si alte colturi de lume.

2. Este in regula sa iti fie frica

Frica este o emotie absolut fireasca, strans conectata cu instinctul de supravieturie. Al tau copil oscileaza intre curiozitatea si deschiderea de a experimenta ceva nou si frici aparent nejustificate. Planul real se intrepatrunde foarte usor cu cel imaginar, micutii fiind fascinati dar, in acelasi timp, coplesiti de multitudinea de stimuli si informatii cu care intra in contact zi de zi. Asadar, suportul parintelui este foarte important in procesul de cunoastere si invatare al copilului. O diferentiere clara si explicata pe intelesul copilului dintre riscurile reale si cele fictive va crea o baza solida in perceptia sa, eliminand inca de timpuriu atitudinea anxioasa si sceptica fata de dinamica vietii. Pentru mai multa inspiratie, citeste acest articol cu alte lectii importante si utile de viata, atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.

3. Modul de gandire si felul in care simti sunt lucruri ce trebuie dezvoltate 

Povestea vietii tale se scrie in intimitatea gandurilor si a emotiilor tale. Esti ceea ce simti si gandesti. Tu, avand rolul de parinte, esti principala figura de referinta pentru copil. Asadar, daca tu obisnuiesti sa te blamezi si sa te subestimezi, oricat de mult ai valida si incuraja abilitatile copilului tau, acesta va deveni extrem de confuz in construirea indentitatii sale. Explicandu-i ca increderea in sine este un aspect legat de partea interioara, copilul va intelege inca de mic ca modul in care ii vede pe ceilalti si interpreteaza situatiile si evenimentele din viata este influentat de propriile ganduri si perceptii fata de lume si fata de noi insine. Intreaba-l pe copil inca de mic ce simte, ce gandeste si incurajeaza-l sa caute intelesuri dincolo de ceea ce se vede la suprafata.

In final, a-ti invata copilul cele mai importante lectii de viata nu inseamna altceva decat renuntare. Renuntarea la propriile limitari si frici, la ceea ce ai auzit din exterior si la imaginile ideale care nu fac altceva decat sa suprime autenticul si libertatea copilului de a deveni cine vrea el sa fie.

Sursa imagine: Unsplash.com

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5