“Ce vrăji a mai făcut Samanta”

...asa ar putea fi catalogata initiativa legislativa liberala de modificare a Legii nr. 215/2001 privind administratia publica locala, aflata pe site-ul Camerei Deputatilor.

Practic, initiativa vizeaza constituirea unui consiliu consultativ cu rol de analiza a situatiei socio- economice a unitatii administrativ- teritoriale, de a face propuneri, de a aviza proiectele de hotarari anterior adoptarii acestora, de a aviza proiectele de programe si strategiile nematerializate in proiecte. Pentru aceasta activitate membri consiliului primesc o indemnizatie lunara, stabilita prin hotarare a consiliului.

Care este oportunitatea? Nici una, atat timp cat unitatile administrativ- teritoriale, mai ales cele din mediu rural, se confrunta cu o lipsa acuta de fonduri, generate de promovarea unei politici guvernamentale nedrepte urmare careia banii comunelor sunt centralizati la Bucuresti si de acolo se repartizeaza cu ţârâita si bunul plac al celor de sus, cand este o lipsa totala de viziune a guvernarii in ceea ce priveste dezvoltarea mediului rural, iar proiectul de regionalizare este “frumos, dar lipseste cu desavarsire”, cand pana in acest moment nu s-a reusit negocierea axelor de finantare din fonduri europene, propunerile guvernului fiind returnate de Comisia Europeana pentru a treia oara in acest an, acestea neindeplinind nici macar cerintele minime pentru a fi luate in considerare, cand mult trambiţatele proiecte liberale din campania electorala referitoare la “marea dezvoltare rurala” zac doar in creierele celor care le-au propus, cand primarii au fost nevoiti sa reduca numarul de personal din aparatul primariei doar pentru ca asa le-a cerut guvernul, fara o consultare prealabila a acestora, cand s-au alocat bani publici pentru realizarea strategiilor de dezvoltare.

Tehnic, societatea civila poate interveni in actul administrativ prin formularea de propuneri si amendamente la proiectele de hotarari, nefiind nevoie de un inca un organism special creat in acest scop si platit din banul public.
Ne-am fi asteptat ca parlamentarii USL in numar asa de mare sa puna umarul la modernizarea satului romanesc si sa vina cu initiative care sa intareasca descentralizarea si din punct de vedere financiar, nu numai de a pune in carca primarilor atributii peste atributii, ci si de a conferi administratiei locale dreptul de a utiliza pentru comunitatea pe care o administreaza macar in proportie de 40% banii din redevente, impozitele agricole, cu propuneri de modificare a codului fiscal astfel incat primarii si consiliile locale sa poata acorda facilitati investitorilor care creeaza locuri de munca in zona respectiva.
Cu certitudine, prin initiativa promovata nu s-a urmarit gestionarea eficienta a banului public, ci capusarea administratiilor locale si judetene cu cei fata de care acesti parlamentari mai au obligatii….

Preşedinte Comisia de administraţie a PDL BN
av. Monica Sasarman

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5