Ciprian Ciucu: Politicienilor le plac câştigurile uşoare. Şi ei au zis, îndeplinim criteriile tehnice, şi apoi în campanie, dăm

"Noi am intrat în UE în 2007 pe un val de euro-optimism, cred că a fost la maxim în 2007, dar alta era situaţia în 2010.

Acel val de euro-simpatie şi euro-optimism dispăruse complet. Din contră aveam un val de antipatie şi pesimism în ceea ce priveşte construcţia europeană.

Şi au început să dea mesaje cum că România nu ar fi pregătită să intre în Spaţiul Schengen. Am mai avut nişte mesaje în afara cutumei.

Problema e că în consiliile europene, votul este întotdeauna politic, şi nu doar că e politic, e regula aceea a unanimităţii, sau dreptul de veto al unui stat membru, care în situaţia în care zice nu, votul se blochează şi nu merge mai departe.

Politicienilor le plac câştigurile uşoare. Şi ei, au zis, îndeplinim criteriile tehnice, şi apoi în campanie, dăm populaţiei mesajul: v-am băgat în Schengen. Ei au crezut că este ceva uşor.

Noi am intrat în Uniunea Europeană şi trebuie să recunoaştem lucrul acesta fără a avea toate temele făcute.

Am îndeplinit pe comerţ, pe diferite subiecte, am îndeplinit termenul acquis comunitar, pe justiţie nu prea l-am îndeplinit, şi toată lumea ştie că am rămas cu o tinichea de coadă care se cheamă organismul de propagare şi verificare pe justiţie.

Şi acum e o problemă de logică. În 2007, am beneficiat de un vot politic care ne-a introdus în UE, şi slavă domnului că suntem acolo, pentru că mi-e şi frică să mă gândesc cum ar arăta astăzi România fără UE. În 2010, acelaşi vot politic zice mai stai o tură.

Noi ce înţelegem de aici? Conform cutumei şi conform angajării instituţionale, noi trebuia să fim în Schengen. Dar, pe de altă parte, vin diferite ţări şi spun: nu v-aţi făcut treaba pe justiţie. Încă aveţi corupţi, avem un CSM nereformat…

E vorba de acel pas al încrederii, adică dacă am încredere să te las pe tine stat membru să îmi păzeşti mie graniţele. Numai că România nu este o ţară de destinaţie pentru imigranţi, încă. Suntem o ţară de tranzit. Şi aici intervin chichiţele", susţine Ciprian Ciucu, director de programe, Centrul Român de Politici Europene (CRPE).

Ciprian Ciucu a fost prezent la sfârşitul săptămânii trecute, la Cluj-Napoca, la un training organizat pentru jurnaliştii din Transilvania de Nord.

,,România spre Spaţiul Schengen” a fost unul dintre cele mai dezbătute şi interactive subiecte prezentate în prima zi de training.

În discuţii a intervenit şi Claudiu Coşier, directorul general ADR Nord –Vest. Acesta susţine că nu doar Olanda şi Finlanda s-au opus de fapt intrării României în Spaţiul Schengen, semnalele din partea celorlalte ţări fiind tot mai evidente.

,,Nu doar cei care au votat oficial împotriva intrării României în Spaţiul Schengen s-au opus, de fapt.

Sunt tot mai evidente şi diferenţele de a face politică. E adevărat că toţi politicienii sunt la fel, dar politica nu o fac la fel.

Uitându-te în trecut era logic să te gândeşti că criza asta va produce o modificare a atitudinilor comportamentelor, şi era logic, că de fapt, prin genul acesta de programe se vor intercondiţionaliza. România are nevoie de prieteni în UE”, a spus Claudiu Coşier.

Trainingul a fost de Centrul Regional Europe Direct Transilvania de Nord şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în parteneriat cu Asociaţia Profesioniştilor în Presă Cluj, UBB Radio Online, în cadrul proiectului ,,Europe Direct 2011” cofinanţat de Comisia Europeană şi ADR Nord-Vest.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5