CN Andrei Mureşanu, printre lacrimi și zâmbete, la festivitatea de absolvire

Maria Leșan, reporter de liceu. Foto: Alin Patric Ban

Ziua de 24 mai a reprezentat pentru elevii claselor a XII-a ai Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu” o zi cu adevărat memorabilă, deoarece aceştia au participat la ultima oră de dirigenţie şi la festivitatea de absolvire.

Pentru unii dintre ei, ziua a început la ora 10, când s-au prezentat la Sala Polivalentă pentru a ajuta la organizare şi amenajare, întrucât elevi din clasele a XI-a C şi a XI-a A au sprijinit această activitate. S-au ţinut probe de sonorizare, s-au aranjat scaunele pentru absolvenţi şi s-a decorat sala într-o manieră festivă, sub emblema colegiului. Mai mulţi elevi, membri ai trupei de teatru Corint, dar şi ai formaţiei Smog, coordonaţi de profesoara Camelia Toma, au pregătit un program artistic pentru care au repetat în cursul dimineţii. Pregătirile au fost finalizate în jurul orei 14.00.

La ora 16.00, toţi viitorii absolvenţi se aflau în sălile de clasă, alături de diriginţi, după ce au fost întâmpinaţi cu bucurie de către colegii lor de a XI-a, din clasele corespunzătoare. Au trecut cu entuziasm pe sub un pod de flori, iar apoi, în sălile de clasă, elevii de clasa a XI-a le-au transmis câte un mesaj şi le-au oferit câte un mic cadou, după care au părăsit cu toţii incinta şcolii.

Printre mesajele emoționante transmise colegilor se numără și mesajul din partea clasei a XI-a A, pentru colegii mai mari din a XII-a A: „Îndemnul nostru pentru voi, dragi viitori studenți, este acesta: „să fii o forţă a naturii în loc de un ghemotoc febril şi egoist de dureri şi suferinţe care se plânge că lumea nu se ocupă exclusiv de realizarea fericirii sale.” (Stephen Covez)

A sunat apoi ultimul clopoţel din viaţa lor de liceeni, iar paşii li s-au îndreptat către Sala Polivalentă, unde urma să aibă loc festivitatea de absolvire. Sala era plină de părinți și apropiați care au fost așteptați începând cu ora 16.00.

În ordinea claselor, elevii au intrat în sală şi şi-au ocupat locurile stabilite pe scaune, după care festivitatea a început prin discursul directorului Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, Vlad Iuliana. Au urmat câteva cuvinte din partea directorului adjunct, Antal Attila.

Elevii claselor a XI-a le-au transmis şi ei colegilor absolvenţi urări de bine, Noémi Pap din clasa a XI-a H şi Maria Leșan din clasa a XI-a A au susţinut câte un discurs. „Nu uitaţi că întregul scop al educaţiei este să transforme oglinzile în ferestre, iar o investiţie în cunoaştere aduce întotdeauna cele mai mari beneficii. Scopul învăţăturii este evoluţia, iar minţile noastre, spre deosebire de trupuri, continuă să crească toată viaţă. Fiecare dintre voi are în mână un şevalet. Depinde de voi cum va veţi colora viitorul. Pictaţi Paradisul.”(Maria Leșan)

Replica a venit din partea elevilor de clasa a XII-a, Alex Echert, Codruţa Nistor şi Kertész Emőke Noémi. „În Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” am învăţat să jucăm cu sau fără mască, ştiind că orice rol – fie el principal sau episodic – poate deveni semnificativ, dacă poartă marca autenticităţii. Unii am făcut doar primii paşi, alţii am devenit experţi în „mersul pe valuri în picioare”. (Codruţa Nistor)

Cheia, simbol al succesului, a fost predată de către absolvenţi cu multă emoţie viitorilor elevi de clasa a XII-a de elevii Codruța Nistor, Ionuț Dumitru și Kertész Emőke, iar mai apoi luată în primire de către Coman Corina, Rus Eduard și Noémi Pap.

Elevii olimpici şi cu rezultate excepţionale la concursurile şcolare au fost premiaţi în cadrul festivităţii, sub aplauzele tuturor invitaţilor, fiind urmați de absolvenții care au făcut parte din trupa de teatru Corint și de echipa reporterilor de liceu de la ziarul CNAMonline.

Membrii trupei de teatru Corint, Alex Echert, Ştefana Pop, Mădălina Roşu, Glodea Alexandru, alături de colegi de clasa a XI-a, Paul Murgu, Marian Todoran, Tudor Leah şi Herinean Mihai au deschis seria momentelor artistice printr-o reprezentaţie teatrală, înfăţişând nişte păpuşi mecanice.

Membrii formaţiei Smog, Antonia Zsoldos şi Georgia Bălan, acompaniaţi de Alex Peştină şi Ştefana Pop (la chitară) au interpretat de-a lungul serii mai multe melodii, precum „Castle on the Hill” (Ed Sheeran) şi „Spirits” (The Strambellas).

Mădălina Roşu alături de Zoltan Roland au creat o atmosfera superbă prin dansul lor, reuşind să capteze atenţia întregii săli. În cadrul numărului lor de dans, participanţii la concursul Miss şi Mister de la Balul Majoratului au avut ocazia de a mai dansa încă o dată în faţa colegilor, perechile fiind formate din elevii Alexandru Frenți, Daniela Simionca, Darius Lazea, Antonia Zsoldos, Bogdan Rus, Ana-Maria Beni, Bogdan Dumbrăvean şi Larisa Grebenișan.

Un dans tradiţional românesc a umplut sala de voioşie, cei patru dansatori fiind Bogdan Dumbrăvean, Vasile Andreica, Daniela Simionca şi Denisa Dan.

După aceea a avut loc un moment emoţionant, ultima strigare a catalogului pentru fiecare clasă, câteva cuvinte din partea diriginților pentru elevii lor care pornesc acum pe un drum anevoios, şi acordarea de premii şi menţiuni pentru rezultatele obţinute în acest an şcolar.

Codruţa Nistor a adresat astăzi câteva cuvinte despre ceea ce a insemnat pentru ea acest eveniment: „Deşi am crescut în CNAM, liceul a însemnat un pas către maturitate. Festivitatea de ieri a reprezentat momentul în care am realizat cu adevărat că datorită profesorilor din CNAM am devenit „cineva”. Doamna profesoar Toma Camelia a demonstrat încă o dată că în două ore poţi aduna la un loc toate experienţele prin care am trecut împreună cu dascălii şi colegii în cei 4 ani de liceu. Per aspera ad astra.”

„Acum câteva zile am încheiat un capitol important din viaţa mea, un capitol care mi-a marcat întreaga existenţă. La început am simţit un puternic sentiment de nostalgie, la gândul că va trebui să închei, într-un mod brusc, o parte din viaţă. Apoi am fost cuprins de un optimism năucitor, gândindu-mă la ceea ce îmi oferă viitorul. În cadrul ultimei ore de dirigenţie am avut un moment în care am încercat împreună cu clasa a XI-a A să realizăm o contopire a generaţiilor printr-un joc ludic, creând două universuri: cel al clasei a XI-a şi cel al clasei a XII-a. Am reuşit să observăm lucruri care ne apropie şi în acest mod ne-am dat seama că cele două generaţii nu sunt aşa diferite. La final, dirigintele nostru ne-a adresat şi el câteva cuvinte. Festivitatea a reprezentat un moment important în viaţa mea. Astfel, mi-am încheiat într-o notă optimistă cariera mea de elev al CNAM." A declarat și Ionuț Dumitru.

În finalul festivității, pe versurile melodiei „Cântec pentru prieteni” (Compact) interpretată de formaţia Smog, părinţii au coborât din tribune pentru a-şi îmbrăţişa mândri copiii, iar absolvenţii au dansat printre lacrimi şi zâmbete.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5