Codul Rutier, noi modificări
O nouă versiune a Codului Rutier a apărut pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor, după ce forma propusă iniţial a fost aspru criticată pentru sancţiunile prea dure.
Sancţiunile din noua legislaţie rutieră au fost modificate substanţial faţă de proiectul de act normativ iniţial, cea mai mare amendă fiind stabilită la 9.600 lei, faţă de 16.000 lei, iar suspendarea permisului, după un accident grav, urmând să vizeze o perioadă de cel mult doi ani, faţă de cinci.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dat publicităţii, vineri, proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în forma revizuită în urma dezbaterii publice.
Practic, forma revizuită, făcută publică la nouă zile după cea iniţială, include sancţiuni sensibil mai mici decât cele din prima variantă a proiectului.
De pildă, la articolul dedicat claselor de sancţiuni, cele prevăzute la clasa a VI-a sunt acum între 51 şi 120 de puncte de amendă, ceea ce înseamnă că un şofer va fi obligat să scoată din buzunar până la 9.600 de lei. În forma iniţială a proiectului de act normativ, cea mai severă clasă de sancţiuni era între 125 şi 200 de puncte de amendă, respectiv o sumă maximă de 16.000 de lei.
Sancţiuni mai blânde decât cele din prima formă a ordonanţei sunt şi cele de suspendare a carnetului în cazul unor accidente grave.
Astfel, unul dintre noile articole prevede că suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule se dispune "pentru o perioadă de doi ani în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat vătămarea corporală sau decesul unei persoane dacă norma de circulaţie încălcată este conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice a unui autovehicul, conducerea unui autovehicul pe una din căile autostrăzii în sens opus celui în care se desfăşoară în mod normal circulaţia sau în care se desfăşoară în mod normal, depăşirea de către conducătorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus sau nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când instanţa de judecată sau, după caz, procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea, ori încetarea procesului penal, pentru una din următoarele situaţii: lipseşte plângerea prealabilă a persoanei vătămate, autorizarea sau sesizarea organului competent ori alta condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, a fost retrasă plângerea prealabilă ori părţile s-au împăcat ori a fost înlocuită răspunderea penală".
În prima formă a proiectului, cea mai aspră sancţiune de acest fel era suspendarea carnetului pentru cinci ani, "în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat vătămarea corporală sau decesul unei persoane dacă regula de circulaţie încălcată este conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice a unui autovehicul, atunci când instanţa de judecată sau, după caz, procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală, încetarea urmăririi penale, achitarea ori încetarea procesului penal cu aplicarea unei sancţiuni administrative".
Din noua formă a proiectului a fost scoasă şi sancţionarea cu amendă din clasa a VI-a plus suspendarea permisului pentru doi ani în cazul şoferilor care trec pe roşu.
Conform noului proiect, nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului va fi sancţionată gradual, în funcţie de gravitatea consecinţelor, începând cu suspendarea carnetului pentru 60 de zile şi de la 6 la 8 puncte amendă.
Tot noua formă a ordonanţei prevede între 51 şi 200 de puncte amendă, plus suspendarea carnetului pentru un an, în cazul accidentelor rutiere soldate numai cu pagube materiale după: neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune, precum şi nerespectarea semnificaţiei indicatoarelor Trecere la nivel cu o cale ferată simplă, fără bariere, Trecere la nivel cu o cale ferată dublă, fără bariere însoţite de indicatorul oprire, instalate la trecerea la nivel cu o cale ferată; conducerea unui autovehicul pe una din căile autostrăzii, în sens opus celui în care se desfăşoară în mod normal circulaţia; depăşirea de către conducătorul de autovehicul cu mai mult de 60 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus; conducerea unui autovehicul sau tramvai de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune.
Liderul liberal Crin Antonescu a declarat, vineri, că BPN al PNL a luat decizia politică potrivit căreia proiectul ministrului de Interne, Radu Stroe, în forma nouă, să nu fie introdus pe ordinea de zi a Guvernului în următoarele două săptămâni, acest timp urmând a fi destinat dezbaterilor.
Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a precizat, odată cu lansarea primei forme a proiectului, că instituţia pe care o conduce pregăteşte, pentru această toamnă, o serie de modificări ale legislaţiei privind regimul circulaţiei rutiere în România, acestea vizând câteva aspecte importante care privesc prevenirea abaterilor rutiere grave, cu accent pe reducerea numărului de morţi şi răniţi de pe şoselele României.
Premierul Ponta i-a cerut lui Radu Stroe ca la definitivarea noului Cod Rutier, aflat în dezbatere publică, să ţină cont mai ales de numărul prea mare al deceselor în accidente şi amenzilor neplătite, ministrul spunând însă că a "atenuat" din sancţiuni inclusiv după emisiuni TV.
"Să ţineţi cont de toate opiniile, dar cel mai mult vă rog să ţineţi cont de realitate: avem mult prea mulţi oameni care mor pe străzi în accidente rutiere, mult prea mulţi oameni care nu plătesc amenzi - noi le dăm amenzile şi ei le aruncă la coş, că nu păţesc nimic - prea multe vieţi pe care am putea să le salvăm. O să fim impopulari pentru o parte dintre cei care sunt supuşi unei legislaţii mult mai dure, dar cred că suntem din nou într-un moment, ca şi în alte zone, în care trebuie să luăm decizii. Continuaţi dezbaterea, îndreptaţi ce este de îndreptat, dar nu vă înmuiaţi", i-a spus Ponta ministrului, în şedinţa de guvern.
Ministrul a afirmat că se lucrează permanent la acest document, dar că au fost "atenuate" unele dintre sancţiunile pecuniare, inclusiv cele legate de ridicarea carnetului de condus, deoarece a ţinut cont de observaţii primite din partea unor "personalităţi", a unor colegi din Parlament şi altele formulate "la emisiunile din media".
"Nu va fi chiar atât de rău...", a continuat Stroe, întrerupt însă de Ponta care l-a atenţionat ca noul Cod Rutier să nu fie totuşi "chiar foarte bun".
Ministrul a continuat spunând că nu drumurile, ci consumul de alcool, viteza şi condusul fără carnet sunt principalele cauze care conduc la accidente rutiere.
Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) consideră abuzive sancţiunile propuse în proiectul noului Cod Rutier şi cere modificarea acestora, precum şi introducerea de măsuri care să stabilească responsabilităţi şi pentru pietoni şi autorităţile care administrează drumuri.
Citiţi şi:
- Nu mai puţin de 12 şoferi sancţionaţi pentru nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată. Trei permise reţinute
- Poliţia oraşului Năsăud
- Raport privind analiza indicatorilor statistici înregistraţi de Poliţia oraş Năsăud în anul 2012
- O barmaniţă din zona Gării a servit un client în interiorul localului și a fost amendată cu 2.000 de lei!
- Bistriţa-Năsăud a fost unul dintre cele mai sigure judeţe din România
Comentarii
Pe romanii nostri, nu cuantumul amenzilor ii "sperie"... pentru ca majoritatea celor care comit astfel de fapte, ori sunt foarte bogati si nu le pasa cati bani platesc, ori sunt saracii... saracilor, care "ce-i pe ei e si-n valiza" si n-au de unde plati amenzile prevazute si nici bunuri susceptibil a fi confiscare si executate silit.
Consider ca "sperietoarea" este aplicarea dispozitiilor prevazute in Legea penala si in cea de natura civila" ... unde este prevazuta masura complementorie de "confiscare al tuturor mijloacelor prin care ori de care s-au folosit infractorii ori contravenientii la comiterea faptelor ".
Numai confiscarea autovehiculelor , total si neconditionat a cui proprietate sunt ori ce valoare au... reprezinta "frica" si masura de "temperare" al acestor "porniri anarhice si indisciplinate " in traficul nostru rutier !( Exceptia cazurilor cand masina este furata sau apartine unei institutii publice ).
Nu este lipsita de importanta si revenirea la procedura "comunista" in cazul vanzarii-cumpararii de autovehicule, prin care acest lucru, se facea "pe loc, la ghiseul de inmatriculari"... unde se prezentau ambii "contractanti" si unde, noului cumparator i se dadea o autorizatie provizorie de circulatie - timp in care acesta ( noul cumparator )"volens-nolens" trebuia sa se incadreze, altfel nu mai putea circula cu masina pe drum si vanzatorul era astfel protejat .
Degeaba se aplica "amenzi mari"... celor care nu au cu ce-si cumpara "mancare"... ca nu vor fi platite niciodata si comportarea lor in traficul rutier, va fi neschimbata, iar "bogatilor" nu le pasa de aceste masuri....
De asemenea, este imperios necesar a se adauga la Anexa privind indicatoarele de circulatie "noul indicator rutier" si anume ... aplicarea pe acelasi "stalp" a indicatorului "Intersectie cu sens giratoriu " si al indicatorului "cedeaza trcerea"... in sensul de a fi "interpretat"... ca fiind in acest caz - " Atentie ! Cedati trcerea! Intersectie cu sens giratoriu ! " - deoarece, in Legea romaneasca nu exista aceasta reglementare si se aplica "dupa ureche", cele doua indicatoare rutiere , potrivit STASS-ului 1848 / 1... privind standardizarea din Romania... neavand ce "cauta" impreuna, deoarece se aplica in doua (locuri) genuri de intersectii ,total distincte.
Adaugă comentariu nou