Colectivul de dascăli de la Școala Gimnazială Uriu/ Structura Cristeștii-Ciceului: Chiar ne pasă!

     Noi, dascălii, suntem conștienți că prin educație de calitate se poate produce o schimbare adevărată în viața noastră și a copiilor noștri. Acest lucru nu se poate realiza decât cu implicarea activă a tuturor.

Deci, meseria de dascăl o faci prin implicare, colaborare, onestitate, respect și

 mai ales, încredere în puterea de a schimba lumea.

    Cum să faci asta, fără să pui și suflet, parte din tine, să faci să se vadă asta ca printr-o fereastră care leagă prezentul de trecut și viitor?

Munca este singura salvare a omului, iar respectul stabilește punctul de echilibru cu noi și cu cei din jur.

    Am reușit să ne adaptăm vremurilor de orice fel, să câștigăm respect prin muncă și trudă sau ne-am învățat să pierdem uneori, cu demnitate .

De aceea, o decizie a tuturora devine și una individuală, iar asumarea nu este doar o abilitate ci și o trăsătură de responsabilitate.

    O grevă în învățământ  nu poate să te oprească din ritm și preocuparea de dascăl, căci pentru un dascăl adevărat, timpul nu e niciodată prieten îngăduitor, iar rezultatele școlare nu se obțin limitându-ne doar la minutele din șablonul orelor de curs.

Dovadă stau rezultatele, premiile și diplomele obținute la diferite concursuri și competiții școlare.

     Noi, cei ce muncim în școlile de sat ( dar nu numai) știm prea bine,cu cât trebuie continuată munca înafara orelor de curs, în vacanțe, în zile de sâmbătă uneori sau participând duminica, la diverse activități ce țin de viața comunității.
 Dascălul este parte și vector al acesteia, prin menirea sa.

 

Niciun control sau lege care ar exista vreodată, nu te poate antrena sau opri de la aceste activități voluntare, dacă tu, ca dascăl, nu simți că trebuie să te implici.

    Doar așa, cei tineri preiuau modelul, intrând în rând și-n șir, neobligați sau lămuriți. Mândria și demnitatea fiecăruia o cere. Au ales această ,,meserie'' și vor să o continue...

     Dacă e să recunoștem câți dintre ei aleg această profesie, observăm că nu sunt mulți. Oare, de ce? A-i susține să rămână înseamnă a nu uita de ei, în primul rând. Chiar dacă și tu, ca dascăl și coleg ai copil absolvent și ești interesat ,,altfel'', chiar dacă ai o mie de motive ,, să măsori’’ timpul, ca apoi ,,să-l tai'’.

Iată cum noi, dascălii de la Școala Gimnazială Cristeștii-Ciceului am făcut-o în zilele de grevă, cum am împărțit timpul și ,,câștigul'' și cum am obținut ,,sporurile’’ dorite de atâta timp, chiar dacă pe formularul tip am semnat ,,GREVĂ''!

Încă de luni dimineața, ne-am propus să lucrăm la amenajarea bibliotecii școlii, de la parterul  Căminului Cultural Cristeștii-Ciceului, activitate începută în vacanța de iarnă.

    A fost proiectul pe care eu, Nadia Urian, l-am inițiat încă de la începutul anului școlar, atunci când am luat legătura cu Primăria Uriu și am cerut amenajarea cu mobilier a celor două săli de la intrarea în cămin. O colaborare și un sprijin model! Promt, cu înțelegere și încredere în orice fel de activitate! Și,nu e puțin lucru! MULȚUMESC domnului viceprimar, Gheorghe Balla și conducerii, pentru sprijin!

 

    Împreună părinți, copii și dascăli, am început să sortăm și să inventariem cărțile primite ca donație din atâtea surse... MULȚUMIM DONATORILOR! (d-lui dir. Câțcăuan Alexandru, fam. Greluș Paula din America, fam. colonel Turcu Ioan-Bistrița, fam. înv. Hordouan Ana, d-nei dir. Ana Tatar, d-nei Floriana Bălan- Cluj-Napoca, fam. Pele Adrian, etc). N-am reușit să terminăm atunci, dar am muncit în orele libere, puțin câte puțin. Erau atât de multe! Nu reușeam altfel, decât tot profitând de timp, într-un anume fel. Ideea de a avea o bibliotecă mai mare, într-un spațiu nou, cel al căminului cultural, a fost primită cu atâta bucurie și entuziasm!

    Mulțumesc colegelor Chirtoș Leontina și Taloș Luminița cu care am continuat amenajarea și finalizarea proiectelor, deoarece am adăugat și altele...

 S-au alăturat toate doamnele profesoare, fiecare dând câte o mână de ajutor la inventariere, amenajare, aranjare, etc.

    Am continuat în zilele următoare, muncind în echipă la înrămarea  fotografiilor (cu activități școlare și extrașcolare)  și expunerea lor, pentru Expoziția foto a școlii și a căminului - împărțită pe trei secțiuni:

Prima, cea dedicată domnului doctor Dascăl Traian, omul de cultură care a ridicat toate monumentele localității și nu numai.

    Peretele din stânga intrării în cămin este dedicat vieții și activității domnului doctor, personalitate cunoscută și fiu al satului Cristeștii-Ciceului (fotografiile le-am obținut cu ajutorul familiei Bucilă Ioan și Geta, nepoții d-lui doctor).  

Pe peretele de la intrarea în muzeu, la etajul căminului cultural, am expus fotografii din viața, tradițiile, obiceiurile, portul  și munca țăranilor, de pe toată Valea Țibleșului. 

    Pe pereții școlii am expus fotografiile generațiilor care au trecut prin băncile școlii noastre și care se bucură de această ,,regăsire’’,de câte ori se întorc ,,acasă'’.

Ramele le-am  achiziționat cu ajutorul conducerii școlii de centru-Uriu—Mulțumim d-lui dir. Andras Ioan  și contabilei școlii, Sas Anamaria, pentru înțelegere și sprijin! 

Le-am înrămat și le-am expus pe pereți.

    Printre toate acestea, cu copiii invitați la școală am făcut repetiții pentru participarea la  sărbătoarea Înălțării Domnului și a Zilei Eroilor Neamului la  monumentul din localitate.

Cum să lipsească școala de la un asemenea eveniment?

    Satul întreg ne așteaptă, biserica este veriga de legătura a noastră cu satul, iar parteneriatul cu aceasta este unul real. Mulțumim părintelui Marius Crișan!

    Mai avem și costumele populare obținute tot cu sprijinul Primăriei, motiv pentru care spunem din nou ,,Mulțumim frumos!''

Nu ne putem plânge de lipsă de sprijin, de nicăieri! Dimpotriva, ajutor și încredere. Cum să nu te implici?

    Nu rămâne decât să răspundem PREZENT! implicandu-ne, lucrând în echipe și în echipă, fără ca un ordin să ne mobilizeze sau oblige, dar înțelegând că o școală nu poate nicicând să dureze și să se mențină decât în acest fel.  

    Chiar dacă cuvântul GREVĂ există, noi o facem în felul nostru, bucurându-ne și de aceste ,,sporuri’’ pe care le expunem aici, drept dovadă!

    Despre atâtea rezultate  frumoase vom vorbi cu altă ocazie, pentru că ele se văd și ne reprezintă!

 

 Semnează,

Colectivul de  dascăli de la Școala Gimnazială Uriu/ Structura Cristeștii-Ciceului

 coordonator,
prof. Urian Cornel

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5