COLINDE DIN BĂTRÂNI, LA TIHA BÂRGĂULUI
Duminică seara, în 3 ianuarie 2010, la modernul cămin cultural din Tureac, a avut loc un spectacol artistic, cu totul deosebit, susţinut de Grupul artistic din comuna Tiha Bârgăului, condus de Ana Belei, director al Căminului Cultural din localitate. În program au fost cuprinse pluguşoare tradiţionale, „Colinzi din bătrâni”, o piesă de teatru nescris, de fapt o transpunere foarte inspirată, adaptată specificului local, a lucrării „Sacul fermecat”, aparţinând scriitorului bistriţean Dumitru Munteanu, urmate de joc şi voie bună, respectiv tradiţionala horă bârgăuană, dar şi discoteca modernă, nelipsită, în ultimul timp, în Valea Bârgăului.
La pluguşor şi colinzi au participat următorii artişti populari: Ionuţ Ilieş, Gabriela şi Nicolae Pavelean, Maria şi Andreia Pavelean, Cristina Bucnar, Ionuţ Curtean, Andrei Belei, Ani Belei, Andreea Hângănuţ, Costică Tanca, la fluier, Maria Tanca, şi Sofica Galben.
În piesa de teatru „Sacul fermecat”, au evoluat următorii: Ioan şi Maria Şut, Ioana şi Ion Tomoroga, Domniţa şi Ilie Lucin, Ileana Şut, Ana şi Nicolae Belei.
Publicistul Niculae Vrăsmaş a făcut o interesantă şi succintă expunere, cu privire la trecerea a 150 de ani de la naşterea uneia dintre cele mai importante personalităţi bârgăuane, învăţătorul şi preotul Ioan Dologa, născut la Tiha Bârgăului, un om de mare valoare, care a cules numeroase creaţii populare (doine, hore, cântece haiduceşti şi balade, din ţinutul Bârgăului şi din câmpia Ardealului, pe care le-a publicat în revista „Familia” din Oradea, condusă de Iosif Vulcan, între anii 1884 şi 1888. Au fost citite mai multe creaţii populare, dintre cele culese şi publicate de Ioan Dologa, în revista Familia şi republicate, în 2005, de profesorul şi scriitorul bârgăuan George Vasile Raţiu.
Manifestarea artistică de la Tiha Bârgăului a fost ca o explozie scenică finală, a supapei unui recipient plin de vechi şi valoroase colinde bârgăuane, acumulate şi difuzate asemenea unui superb foc de artificii muzical, care au străpuns sufletul celor aproape 500 de participanţi. Mai simplu spus, a fost o serbare specific bârgăuană, numită spolocania berii, realizată pentru întreaga comunitate. Dar colinzile bârgăuanilor vor continua, aşa cum este tradiţionalul obicei al locului, din Ajunul de Crăciun şi până după Bobotează, iar spolocania berii se va mai relua.
Spectacolul în sine a fost de un nivel ridicat, artiştii populari din Tiha Bârgăului demonstrând că posedă un uriaş talent nativ, care dacă va mai fi exersat şi prelucrat, va readuce comuna Tiha Bârgăului la marile ei performanţe de odinioară. Vom reveni cu detalii privind activitatea culturală a comunei, în retrospectivă şi în perspectivă, în „Gazeta de Bârgău” din 27 ianuarie 2010.
Adaugă comentariu nou