Comemorare George Coşbuc

Locuitorii comunei Coşbuc nu-l uită pe marele lor înaintaş. În data de 21 mai a.c., de ziua Sfinţilor Constantin şi Elena, şi cu ocazia împlinirii a 92 de ani de la trecerea în nefiinţă a autorului „Baladelor şi idilelor”, al „Firelor de tort” şi al altor opere ce au stârnit interesul şi aprecierea criticii noastre literare, au avut loc mai multe momente festive ce i-au situat în prim plan pe băştinaşi, dar şi pe oaspeţii sosiţi să fie împreună la această unică şi mereu repetabilă comemorare.

Biserica a marcat în felul ei momentul încărcat de semnificaţii culturale printr-o slujbă religioasă de pomenire ce a consfinţit ingerinţele creştinismului în mişcarea de idei şi disponibilitatea lui în a servi nu numai ocazional spiritualitatea românească.

La Muzeul memorial din localitate a fost pusă în dezbatere tema cam nefericit aleasă, „Dor de Coşbuc”, dar până la urmă, cei prezenţi: Andrei Moldovan – preşedintele Societăţii Scriitorilor din judeţul Bistriţa-Năsăud, instituţie organizatoare alături de Complexul Muzeal Judeţean, Ion Moise, David Dorian, Mircea Măluţ, Constantin Catalano – cercetător ştiinţific şi şef secţie în cadrul Complexului Muzeal Judeţean, Traian Parva Săsărman, au îndreptat lucrurile şi au extins aria de dialog asupra unor problematici mai puţin emoţionale. Astfel, expectativa oglindirii lui Coşbuc în programa şcolară, cea a disponibilităţii tinerei generaţii de-a nutri sentimente circumscrise prezentului pentru un scriitor/poet ce se îndepărtează tot mai mult de o epocă furibundă în care ruralul exprimat de Coşbuc este mereu asaltat şi conceput ca trecut indezirabil, tentativa autorului „Morţii lui Fulger” de a rămâne mereu actual prin autenticitatea unor poeme care încă mai au aura de influenţare a opiniei scriitoriceşti exasperează şi îl fac pe Coşbuc indispensabil orizontului cultural modern.

În cadrul dezbaterilor, poetul Mircea Măluţ, din partea Bibliotecii Judeţene, a prezentat recenta apariţie editorială „George Coşbuc” Opere, VI, vol. I, „Balade şi idile”, notă asupra ediţiei de Olimpia Pop, ediţie critică de Petru Poantă, care face parte dintr-un proiect al instituţiei amintite, apărută la Editura Eikon Cluj-Napoca. Proaspăta apariţie editorială face parte dintr-un proiect al Bibliotecii amintite, de a pune la dispoziţia cititorilor cele mai cunoscute opere coşbuciene. Volumul este tipărit cu bună intenţie de-a intra în bibliotecile publice şi a ajuns la îndemâna tuturor cititorilor.

La partea a doua a comemorării a fost prezent şi domnul Nicolae Anghel, primarul cominei Coşbuc ce a asistat la spectacolul oferit de către preşcolarii şi şcolarii din localitate, eveniment ce a avut loc în incinta Muzeul Memorial, în prezenţa unor piese muzeistice evocatoare. DE mult asistenţa n-a mai ascultat cu atâta emoţie şi atenţie interpretările poeziilor lui Coşbuc, „Duşmancele”, „La oglindă”, „Nunta Zamfirei” ş.a., interpretate de elevii de la gimnaziu, îndrumaţi de profesorii Cira Ştefan, Cira Voichiţa, Dumitru Georgeta. Preşcolarii de la grădiniţă au punctat şi ei momentul cu dansuri şi cântece pe versurile consăteanului lor. Ei au fost pregătiţi pentru acest moment artistic de către educatoarele Ana Ştefan, Mihaela Parasca şi Cira Virginia. Nota bene organizatorilor pentru o zi dedicată memoriei lui Coşbuc, zi ce se vrea repetată în fiecare an. De amintit prestaţia la vioară a elevului Rostas Mădălin, un adevărat talent care dacă va fi îndrumat cu atenţie va ajunge departe.

G. Moldovan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5